Türkiye Kamu-Sen'den memurlara 12 maddelik talep! 3600 gösterge, sözleşmeliye kadro, ek ödeme...

Türkiye Kamu-Sen'den memurlara 12 maddelik talep! 3600 gösterge, sözleşmeliye kadro, ek ödeme...
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Bengü Türk TV’de yayınlanan “Söz Hakkı” Programının canlı yayın konuğu olarak gündemdeki ve çalışma hayatındaki konulara ilişkin görüşlerini dile getirdi.

1- Dünyada ve ülkemizde etkisini sürdüren Kovid-19 ile ilgili mücadeleye de değinen Genel Başkanımız, sağlık çalışanlarının beklentilerinin karşılanması gerektiğini vurgulayarak; “Koronavirüs ile mücadele sürecinde sağlık çalışanları artık çok yorgun ve  beklentilerinin karşılanmasını bekliyorlar. Maalesef bu konuda ihmaller çok. Bizim bu savaşta en güçlü tarafımız sağlık çalışanları ve bu süreçte bu arkadaşlarımızın moralini düzeltmezsek, mücadeleyi nasıl kazanacağız? Taleplerimiz ortada ama gelişme yok. Türk  Sağlık-Sen olarak taban ücretlerinin iyileştirilmesini istiyoruz.

2- Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını ve covid nedeniyle vefat eden sağlık personelinin şehit sayılmasını talep ediyoruz.

3- Ama ek ödemeler bile çalışanlara verilmiyor. Sağlık çalışanlarının taleplerini yerine getirmemiz lazım. Bu mücadeleyi hep beraber gayret göstererek kazanacağız”

4- Memura yapılanın zam olmadığını biliyoruz. Enflasyon %12, 2020 yılında 4+4 zam yapıldı. Memur maaşlarının alım gücü ciddi anlamda azaldı. TÜİK rakamları sağlıklı değil. Maaşlarda 4.6 oranında bir erime yaşandığı ortaya çıkıyor. Bunun mutlaka telafi edilmesi lazım. Çeyrek altın cinsinden memur maaşlarına baktığımız zaman, 2002 de ortalama memur maaşıyla 22 tane çeyrek alınıyordu, şimdi 5.5 çeyrek altın alınıyor. Dolar cinsinden bakıldığında, 2013 yılında ortalama memur maaşıyla 1049 dolar alınırken şimdi bu rakam 549 dolara düştü. Kamu çalışanlarının alım gücü ne açıdan bakarsanız bakın düşüyor. Kamu görevlilerinin ücretlerinde hedefimiz yoksulluk sınırının üzerine bir standardın yakalanmasıdır. Bu tabi ki bütün çalışanlarımız için geçerlidir. 7500 TL   bandında olan yoksulluk sınırının üstüne çalışanlarımızı çıkartarak insanca yaşayacak standartlara ulaştırabiliriz. Dar ve sabit gelirliye ücret artışı piyasaları da canlandırır. Bu noktada yeni Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan’a görevinde başarılar diliyor, kamu çalışanlarının zam oranlarında yeni bir revize yapılmasının tam zamanı olduğunu ifade etmek istiyorum”

5- Kamuda yaşanan birçok sıkıntının ve talebin Türkiye Kamu-Sen tarafından hazırlanan “Memur Paketi” teklifinde yer altığını belirten Genel Başkanımız hakkaniyetli bir çalışma sisteminin getirilmesi amacıyla mücadeleye devam edeceklerini kaydetti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

6- “Sağlık Bakanlığı görevde yükselme sınavı yapmıştı. Sonuçlar belli oldu. MEB yaptığı uygulamayla, mülakat puanlarına yazılı sınavlarının aynısını verdi. Sayın Bakana buradan çağrımız olsun. Aynı uygulama Sağlık çalışanları için de uygulansın. Hakkaniyetli bir uygulama oldu. 

7- Bu virüs döneminde kadrolu çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Bütçeye de yük olmayan kadro meselesinin acilen çözülmesi gerekir. Sözleşmeli çalışanlara yönelik farklı uygulamalar adaleti bozmaktadır. Mesela, kadrolu çalışanın bir önceki yıl izni bir sonraki yıla devrolabiliyor, ama sözleşmelinin olmuyor. Bugün bu gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı bizim müracaatımız üzerine bu düzenlemeyi gerçekleştirdi. Tek istihdam politikası kadrolu çalışma olmalıdır. Süresiz sözleşmeliler açtığı dava neticesinde kadroya geçmeye hak kazandılar. Bu emsal teşkil edecektir. Bir de belediyelerde iş akitleri sonlandırılan çalışanlar var. Bununla ilgili hükümet bir düzenleme yapmalıdır. 2011 de verilen kadro sözünün yerine getirilmesi zaruridir. 

8- 3600 ek gösterge düzenlemesi,

9- Vergi dilimlerinin düşürülmesi,

10- Bayram ikramiyesi,

11- Yönetici atamaları ve mülakat meselesi,

12- Üniversiteli çalışanlar gibi çalışma hayatının ilgilendiren hayati meselelerde memur paketinde önerilerimiz mevcuttur. Bu sorunları çözersek, birçok sıkıntı ortadan kalkmış olacaktır.”

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum