TYP çalışanlarına daimi kadro çalışması Çalışma Bakanına soruldu

TYP çalışanlarına daimi kadro çalışması Çalışma Bakanına soruldu
TYP kapsamında görev yapan çalışanların özlük hakları ve daimi kadroya alınmaları Meclis gündemine taşındı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGINA  

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yazılı  olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.  KaniBEKO  /İzmir Milletvekili  

"Toplum Yararına Çalışma Programı"; Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) aracılığıyla yürütülen bir  (geçici) istihdam çalışmasıdır. İş-Kur'a kayıtlı işsizler, 9 ayı geçmemek üzere çevre temizliği,  ağaçlandırma, park düzenlemesi, okullarda bakım-onarım-temizlik, vadi ve dere ıslahı, erozyon  engelleme gibi işlerde çalıştırılmaktadırlar. Dolayısıyla bakıldığında TYP'lilerin en çok  çalıştırıldıkları yerler belediyeler ve okullar olmaktadır. Son 1 O yıla baktığımızda toplam  yararlanıcı sayısının 2 milyona ulaştığı bilinmektedir.  

2013 yılı Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği sonrası Faaliyet Raporlarına göre TYP katılımcı  sayıları, 2018 yılında toplam 355.482 kişi, 2019 yılında ise 309.373 kişi ile diğer yıllara göre  büyük artış göstermiştir. Bu iki yıllık sürede sayıların diğer yıllara göre artmış olması, TYP  programlarında özellikle seçim öncesi dönemlerde çok ciddi bir artış yaşandığı ve bu programın  

iktidar tarafından bir siyasi rant aracı olarak da kullanıldığı iddiasının güçlendirmektedir.  Bu kapsamda;  

1. 2018 ve 2019 yılında TYP kapsamında istihdam edilen kişiler hangi illerde ve hangi  kurumlarda çalıştırılmışlardır?  

2. 2021 yılında toplam TYP kapsamında istihdam edilen kişi sayısı kaçtır? Bu sayının  cinsiyete göre dağılımı nedir?  

3. Bu program kapsamında çalışan kişiler hangi illerde ve kurumlarda istihdam  
edilmişlerdir?  

4. Bu kapsamda çalışan bireylerin; aldıkları ücretlerin yetersizliği, sendikal haklardan  yoksun olmaları, toplu sözleşme ve kıdem tazminatı haklarının bulunmaması nedeniyle  zorluk yaşadıkları bilinmektedir. Bakanlığınız tarafından bu şartların iyileştirilmesi  konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?  

5. TYP kapsamında istihdam edilenlerin, çalıştıkları kamu kurumlarında daimi kadroya  alınmaları konusunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır? 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
11 Yorum