Uzman erbaş ve uzman çavuşların mali ve özlük hakları için 9 maddelik önerge Meclis'te

Uzman erbaş ve uzman çavuşların mali ve özlük hakları için 9 maddelik önerge Meclis'te
Uzman çavuşlara hem astsubaylık hakkı hem de kadro, 6000 sayılı kanun ile sivil memurluğa geçirilmesi ve uzman erbaşların; derece, kademe ilerlemesi, ek göstergesi, tazminatı, apoleti, görev tabancası gibi mali ve özlük haklarının iyileştirilmesine dair Meclise 9 maddelik önerge sunuldu.

Uzman erbaş ve uzman çavuşların mali ve özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin TBMM'ye sunulan yazılı önerge şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Sayın Hulusi AKAR tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 24.12.2020 
Abdulkadir KARADUMAN /Konya Milletvekili 

Ulkemizde yaklaşık olarak iki yüz bin uzman erbaş görev yapmaktadır. Ülkemize önemli hizmetler veren uzman erbaşların özlük hakları ne yazık ki yetersizdir. Uzman erbaşları kendi aralarında astlık ve üstlük münasebeti yoktur. Her üç yılda aldıkları kıdemin rütbeden sayılarak, astlık üstlük münasebetleri ve aldıkları maaş ve tazminatlar buna göre düzenlenmelidir. Uzman çavuşlara eğitim süresi bittikten sonra subay ve astsubaylara verilen ilk nasip istihkakı silahı verilmemektedir. TSK bünyesinde görev yapıp spoleti olmayan tek zümrenin uzman çavuşların olması, kısa süreli bir eğitim verilerek terörle mücadele bölgesine gönderilmeleri, uzman çavuşları olumsuz yönde etkilemektedir. 

Bir yıl içerisinde 90 gün istirahat ve hava değişimi alan uzman erbaşın Türk silahlı kuvvetlerinden ilişiği kesilme uygulaması vardır. Kendilerinin ve birinci dereceden ailesinin hastalığı ile meslekleri arasında seçim yapmaya zorlanmamalıdır. Böyle bir durumda uzman çavuşlardan hastalık geçirenlerin sınıf ve branşının değiştirilerek daha uygun kadrolarda görevlendirilmesini elzemdir. 

6000 Sayılı Kanun İle Görev Süresi Dolan Uzman Çavuşlar

Uzman erbaşların atama yönetmeliğinin olmamasından dolayı ailesini götüremeyecek garnizonlarda beş yıl görev yaptıklarını böylece aile bütünlüklerinin olmadığını ve doğu garnizonlarında çalışmasından ötürü subayların ve astsubayların faydalandığı tazminattan çok uzun yıllar sonra tazminat hakkını elde ettiklerini ve bunun düzeltilmesi gerektiğini ifade etmektedirler. 2010 yılında çıkarılan 6000 sayılı kanun ile görev süresi dolan uzman çavuşlar sivil memurluğa geçirildiğinden dolayı bir gün dahi sivil memurluk yapan birçok uzman çavuş sivil memurluktan emekli edilmiştir. 6000 sayılı kanun mağdurları eksik maaş, tazminat, askeri kimliklerinin alınması ve uzman çavuş özlük haklarının alınması neticesinde mağduriyet yaşamıştır. 

Kısacası uzman erbaşların; derece, kademe ilerlemesi, ek göstergesi, tazminatı, apoleti, görev tabancası, zor alım hakkı yoktur. Ordu evlerine, kamplara, gazinolara girişi yasaktır. İsteğimiz Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan ve emekli olan tüm uzman çavuş kardeşlerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi yönündedir.

Bu bağlamda; 

1. Uzman erbaşları kendi aralarında astlık ve üstlük ilişkisini sağlayacak bir düzenleme getirecek misiniz?

2. TSK bünyesinde görev yapıp spoleti olmayan tek zümrenin uzman çavuşların olmasının nedeni nedir? Bununla ilgili bir çalışma yapacak mısınız?

3. Uzman Çavuşlar, eğitim sürelerinin ve eğitim içeriklerinin yeniden düzenlenmesi ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır?

4. Uzman Erbaşların atama yönergesi çıkarmakla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

5. Uzman çavuşlara eğitim süresi bittikten sonra subay ve astsubaylara verilen ilk nasip istihkakı silahının verilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır? 

6. Uzman çavuşlukta belli bir görev süresini tamamlayanların aldıkları sicil puanlar, yaptıkları görevler dikkate alınarak sınavla muvazzaf olmalarını ve kadroya getirmelerini sağlayacak ve bu şekilde uzman çavuşlara hem astsubaylık hem de kadroya geçiş hakkının sağlandığı bir çalışmanız olacak mıdır?

7. Bir yıl içerisinde 90 gün istirahat ve hava değişimi alan uzman erbaşın Türk silahlı kuvvetlerinden ilişiği kesilme uygulaması sağlık sebeplerinden dolayı rahatsızlanan çavuşların ilişiğini kesmek yerine sınıf ve branşının değiştirilerek daha uygun kadrolarda görevlendirilmesini sağlayacak bir çalışmanız var mıdır?

8. Uzman çavuşların sicil, atama, sağlık yönetmelikleri niçin yoktur? Bunula ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

9. 2010 yılında çıkarılan 6000 sayılı kanununun oluşturduğu mağduriyetlerin giderilmesini temin edecek bir çalışmanız var mıdır?

Kamubiz.com ÖZEL /ANKARA
 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum