Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlara 3600 Ek Gösterge, Kadro ve Astsubaylık İçin Kanun Teklifi (Mart 2020)

Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlara 3600 Ek Gösterge, Kadro ve Astsubaylık İçin Kanun Teklifi (Mart 2020)
Uzman Erbaş Kanununda ve Uzman Jandarma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 16 Mart 2020 tarihinde Milli Savunma Komisyonuna havale edildi. Teklif ile, uzman erbaş ve uzman jandarmaların özlük haklarında iyileştirme yapılması amaçlanmakta ve 3600 ek gösterge, kadro ve astsubaylık hakkı verilmesi öngörülmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BASKANLIĞINA 

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bünyesinde görevlerini kahramanca ifa eden uzman erbaşların ve uzman jandarmalann yaşadıklari adaletsizliğin önüne geçilebilmesi, eşitsizliğin ortadan kaldırılması ve bu çerçevede yapılacak özlük haklarındaki iyileştirmelerle sözleşmeli askeri personellerimizin sorunlarının giderilmesi amacıyla 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nda ve 3466 Sayılı Uzman Jandarma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanın teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim. 

GEREKÇE 

Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde kahramanca görev yapan uzman erbaş ve uzman jandarma personeli terörle mücadelenin bel kemiğini oluşturmaktadırlar. Irak'ın kuzeyinde, Suriye'de ve sit hattimızda yapılan operasyonlarda, diğer askeri personelimiz ile birlikte en ön safta mücadele etmektedirler. Bu nedenle uzman erbaş ve jandarmanın bin bir güçlükle ve hayatlarını tehlikeye atarak ifa etmiş oldukları görevlerin niteliği, sahip olduklan hakların iyileştirilmesini gerektimektedir. Bu gereklilik, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı personelinin vazifelerini ifa ettikleri süre boyunca "eşit görev ve eşit hak" anlayışının hakim olması açısından zaruridir. 

Özlük haklarındaki eşitsizlikler, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı personeli arasında adaletsizliğe sebep olmaktadır. Terörle mücadelede yer alan uzman erbaş ve jandarmanın ek göstergelerinin eşitlik ve adalet ilkesi çerçevesinde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Yine hali hazırda Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde sözleşmeli olarak görev yapan uzman erbaş ve Uzman jandarmaların muvazzaf statüsüne kavuşturulması gerekmektedir. 

Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde görevlerini kahramanca ifa eden uzman erbaş ve uzman jandarma personelin maruz kaldığı adaletsizligin önüne geçilebilmesi, eşitsizliğin ortadan kaldırılması ve bu çerçevede yapılacak özlük haklarındaki iyileştirmelerle uzman erbaş ve uzman jandarma personelin sorunlarının giderilmesi için 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nda ve 3466 Sayılı Uzman Jandarma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını arz ve teklif ederim. 

MADDE GEREKÇELERİ 

Madde 1- Uzman jandarmalarin, astsubaylığa geçirilmesinde yaş şininnın yükseltilmesi ile ayru kuruma baglı olarak görev yapan personeller arasındaki eşitsizliğin giderilmesi amaçlanmıştır. 

Madde 2- Astsubaylar için belirlenmiş olan ek gösterge rakamlarının kıyasen uygulandığı Uzman Jandarmaların ek gösterge rakamı, 3600'e çıkarılarak özlük haklarının iyileştirmesi ainaçlanmıştır. 

Madde 3- Astsubay meslek yüksekokulu giriş sınavına müracaat yapan Uzman erbaşlara uygulanan yaş sınırı arttırılarak daha çok uzman erbaşın astsubay olması amaçlanmıştır. 

Madde 4- Astsubaylar için belirlenmiş olan ek gösterge rakamlarının kıyasen uygulandığı Uzman Erbaşların ek gösterge rakamı, 3600 e çıkarılarak özlük haklarının iyileştirmesi amaçlarımıştır. 

Madde 5 - Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev alan tüm sözleşmeli uzman erbaşların, uzman erbaş kadrolarına atanması amaçlanmıştır,

UZMAN ERBAŞ KANUNU'NDA VE UZMAN JANDARMA KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

Madde 1- 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu'nun 18 inci maddesinin birinci fikrasının (a) bendinin üç numaralı satırında yer alan 35 yaşından gün almamış olmak” ibaresi -45 yaşından gün almamış olmak" olarak değiştirilmiştir. 

Madde 2- 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu'nun 21 inci maddesinin ikinci fikrasında yer alan "Ancak, bunlara uygulanacak ek gösterge rakamı 3000'i geçemez" ibaresi "Ancak, bunlara uygulanacak ek gösterge rakamı 3600'dür olarak değiştirilmiştir. 

Madde 3- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nun 15 inci maddesinin birinci fikraşıpın (b) bendinin dört numaralı satırında yer alan "ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmibeş yaşını bitirmemiş olmak" ibaresi ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmidokuz yaşını bitirmemiş olmak" olarak değiştirilmiştir. 

Madde 4- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzmanı Erbaş Kanunu'nun 16 nci maddesinin birinci tikrasında yer alan "Ancak, bunlara uygulanacak ok gösterge rakamı 3000'i geçemez" ibaresi “Ancak, bunlara uygulanacak ek gösterge rakamı 3600'dür" olarak değiştirilmiştir. 

Madde 5- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'na aşağıda belirtilen ek madde eklenmiştir: 
"EK MADDE 5- Bu kanun kapsamında sözleşmeli uzman erbaş olarak vazife ifa eden tüm personel, kanunun yürürlük tarihini müteakip, boş kadro olup olmadığına bakılmaksızın Uzman Erbaş kadrolarina atanır. Kadroya atanmalannı müteakip, sözleşmeli personel olarak vazife ifa ettikleri süre de göz önünde bulundurularak atanan kadro ve dereceye uygun özlük haklarından yararlanmaya başlarlar.“ 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum