Uzman jandarmalara 'yardımcı astsubay' kanun teklifi Mecliste

Uzman jandarmalara 'yardımcı astsubay'  kanun teklifi Mecliste
Uzman Jandarma Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifi Meclise sunuldu. Teklif ile, 'uzman jandarma' unvanının 'jandarma yardımcı astsubay' olarak değiştirilmesi öngörülmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Uzman Jandarma Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Av. Murat BAKAN /İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Sadece Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görevli 3466 Sayılı Uzman Jandarma Kanunu tabi Muvazzaf ve Kadrolu Uzman Jandarmalar Astsubaylar gibi Jandarma Okullar Komutanlığı bünyesinde Uzman Jandarma Okulunda bir yıllık eğitim ve öğretim süresi sonucunda Uzman Jandarma olarak mezun olup kitalara gönderilen personelidir. Astsubaylarla aynı askeri okulu bir yıl süreyle okuyup, aynı dersleri aynı öğretmenlerden alıp, aynı eğitimi ve aynı kursları görmüşlerdir. 

Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Okular Komutanlığın bünyesinde bulunan üç Okuldan biri olan Subay okulu, Astsubay Okulu ve Uzman Jandarma Okulu aynı akademik düzeyde eğitim ve öğretim vermektedirler. Devletimizin bir çok yatırım yaptığı Uzman Jandarma Okulu hiçbir mazeret gösterilmeden 2012 yılında Jandarmanın belkemiği vatandaşımıza açılan kapısı Uzman Jandarma Okulu kapatılmıştır. Bu tarihten itibaren kadrolarının yarıdan fazlası astsubay kadro ve görevlerine çevrilmiş ve görevde olan Uzman Jandarmalar Astsubay kadrolarına atanarak astsubayın işleri yaptırılmış ve halen de yaptırılmaktadır. Görevde bulunan Muvazzaf Uzman Jandarmalara okulun kapatılması ile birlikte sizler nasıl olsa astsubayın görevini yapıyorsunuz aynı eğitimi aldınız aynı şartlarda çalışıyorsunuz o nedenle bir Program dahilinde sizleri de bir üst statü olan Astsubay statüsüne geçirilecektir diyerek emirler yazılmış ve personel beklenti içerisine sokulmuştur. 
Uzman jandarmaların subay, Astsubaylar gibi 15 yıl mecburi hizmete tabi oldukları, Astsubaylarla eğitim seviyelerinin aynı oldukları bir gerçektir. 

TSK'da karşılığı bulunmayan, sadece Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görev yapan “Uzman Jandarmalar” Jandarma Genel Komutanlığında görevli diğer Astsubaylar ile Jandarma Uzman Erbaşlar arasında sıkışıp kalmış bir kadrodur. 
Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görevli 3466 Sayılı Uzman Jandarma Kanununa tabi Muvazzaf ve Kadrolu Uzman Jandarmaların; 3269 sayılı Kanuna tabi Sözleşmeli Jandarma Uzman Erbaşlarla “uzman" kelimesinden ve isim benzerliğinden dolayı sık sık karıştırılmakta ve özlük hakları düzenlenmesinde mağduriyetler yaşanmasına sebebiyet vermektedir. 

Kanun teklifimizle, uzman jandarmaların bu mağduriyetinin giderilerek ortaya çıkan rütbe ve unvan karışıklarının giderilmesi amacıyla Jandarma Yardımcı Astsubay olarak tanımlanması düzenlenmektedir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- 3466 Sayılı Uzman Jandarma Kanununun başlığı değiştirilmiş, kanunda geçen “Uzman Jandarma” ibareleri değiştirilerek, Uzman Jandarmaların “Jandarma Yardımcı Astsubay” olarak anılmaları amaçlanmıştır. 

MADDE 2- Yürürlük maddesidir. MADDE 3- Yürütme Maddesidir. 

UZMAN JANDARMA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun adı “Jandarma Yardımcı Astsubay Kanunu” şeklinde değiştirilmiş; Kanunda geçen “Uzman Jandarma” ibareleri “Jandarma Yardımcı Astsubay”, “Uzman Jandarmalar” ibareleri “Jandarma Yardımcı Astsubaylar”, "Uzman Jandarmaların" ibareleri "Jandarma Yardımcı Astsubayların", "Uzman Jandarmalardan" ibareleri "Jandarma Yardimci Astsubaylardan”, “Uzman Jandarmalarda” ibaresi “Jandarma Yardımcı Astsubaylarda”, “Uzman Jandarmalığa” ibaresi “Jandarma Yardımcı Astsubaylığa” şeklinde değiştirilmiş ve Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 
“Atif 
GEÇİCİ MADDE 8- Diğer mevzuatta Uzman Jandarmalara yapılan atıflar, Jandarma Yardımcı Astsubaylara yapılmış sayılır." 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.