Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması gündemde! Önerge Meclise sunuldu..

Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması gündemde! Önerge Meclise sunuldu..
Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ve eğitim durumuna  uygun hizmet sınıflarına atanmas TBMM'ye sunuldu.

Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılmasına dair bir çalışma olup olmadığına ilişkin soru önergesi

BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGl'NA  

Aşağıdaki sorularımın TC. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından  yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.16.11.2022  Süleyman GİRGİN  /Muğla Milletvekili  

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ 

Yardımcı Hizmetler Sınıfı 1965 tarihli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinde  düzenlenmiştir. Bahse konu kadroda KPSS ve E-KPSS ile merkezi/açıktan atama ile istihdam  edilenler, Şehit ve Gazi yakınları ile 2828 Sayılı kanun kapsamında istihdam edilenler görev  
yapmaktadır.  

1965 yılının koşulları ile hazırlanan ve bu güne kadarki süreçte değişime muhtaç kalan tek  hizmet sınıfı olan yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların, mevzuatın günümüz koşullarına  uyum sağlayamaması nedeni ile oluşan bir dizi problemi vardır.  

Kamu kurum ve kuruluşlarında lise, ön lisans, yüksek lisans hatta doktora mezunu, mesleğini  ve sanatını ustalık seviyesinde icra eden teknisyen yardımcısı, aşçı, kaloriferci, terzi, berber,  garson, bahçıvan, matbaacı, dağıtıcı, hizmetli, vb. unvanlarda görev yapan 110.000 Yardımcı  Hizmetler Sınıfı personeli bulunmaktadır.  

Söz konusu hizmet sınıfındaki görev tanımının belirsizliği baskı unsuru olarak kullanılmakta  (görev değişikliği/sürgün/tayin tehdidi), engel durumu göz ardı edilerek yapılan  görevlendirmeler sağlık sorunlarına, diğer bütün sorunlar da manen psikolojik rahatsızlıklara  neden olmakta, liyakatsizlik ve huzursuzluk temelli bir çok probleme yol açarak aileleri ile  birlikte değerlendirildiğinde yaklaşık 500.000 kişinin yaşamını doğrudan olumsuz  etkilemektedir.  

Geçmişte çaycı, hademe, odacı gibi isimlerle anılan bu sınıfa zamanla Kamu Personel Seçme  Sınavı (KPSS) ile Türkiye geneli sıralamasında ilk binlere girip doksan (90) üstü puanlarla atanan  lise, üniversite mezunları bu sınıfın eğitim düzeyini yükseltmiş ancak kendini geliştirmeye  devam eden personel kariyer imkanı bulamamıştır. 

Bazı kurumlar bu personele Görevde Yükselme Sınavı açmak yerine (17 yıl sınav açmayan  kurumlar vardır), bu personeli yok sayarak merkezi ve açıktan alımlara periyodik şekilde devam  etmiştir.  

Dolayısıyla, bu hizmet sınıfı personelinin çalışma hayatı ve kariyer hakları kurumların  inisiyatifine bırakılmıştır.  

Taşeron firmalara bağlı olarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel 696 sayılı Kanun  Hükmünde Kararname ile devlet kadrolarına işçi olarak geçirilmiş, kurumlarda iş ve işleyişe  yardımcı mahiyetteki görevlerin bu personel eliyle yürütülmesi sonucu Yardımcı Hizmetler  Sınıfı personeline olan ihtiyaç azalmıştır.  

Bu bağlamda;  

1) Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak, mevcut personelin, görevine ve eğitim durumuna  uygun hizmet sınıflarına atanması konusunda bir çalışmanız var mıdır, varsa hangi  aşamadadır? 

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.