Yardımcı Hizmetler Sınıfının Kaldırılması Teklif Edildi (Ekim 2019)

Yardımcı Hizmetler Sınıfının Kaldırılması Teklif Edildi (Ekim 2019)
Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verildi. Teklif ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan eğitim çalışanlarının Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesi öngörülmektedir. Kanun teklifi 14 Ekim 2019 tarihinde plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 
İsmail OK/ Balıkesir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde üstün gayretler ile görev yapmakta olan Yardımcı Hizmetler Sınıfında göre yapan personelin büyük bir bölümü lise ve üstü mezuniyete sahip olup idari hizmetlerde memuriyet işlemlerinde görevlendirilmektedir. 
Bakanlık tarafından özellikle okullarda açıkta bulunan memur kadrolarına Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli görevlendirilmesi bu kadrolara ihtiyaç olduğunun en büyük göstergelerinden biridir. 
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurları on hizmet sınıfına ayırmış ve her sınıf için özellikle mali haklar açısından farklı belirlemelere gitmiştir. Ancak, bu sınıflar arasında Yardımcı Hizmetler Sınıfi aleyhine birçok düzenleme yer almıştır. Bu düzenlemelerin başında, Yardımcı Hizmetler Sınıfı için ek göstergenin hiç belirlenmemiş olması gelmektedir. 

Ek göstergelerin belirlendiği tarihten bu yana, Yardımcı Hizmetler Sinifi personeli bakımından eşit olmayan bir düzenlemenin mevcut olduğunu, tüm hizmet sınıfları için öngörülen düzenlemenin sadece Yardımcı Hizmetler Sınıfı için öngörülmemesinin gerekçesi her ne olursa olsun, eşitlik ilkesine uygun olmayacaktır. 

Yardımcı Hizmetler Sınıfi personeli, Devlet Memurları Kanununa göre memur olarak görülmesine karşın, diğer memurların aldığı maaş kadar maaş alamamakta ve ek göstergeleri bulunmamaktadır. Bu durum Yardımcı Hizmetler Sınıfi çalışanlar açısından mağduriyetler oluşturmaktadır. 

Hizmetler sınıfi arasında ek gösterge konusunda yaşanan bu eşitsizliğin giderilmesi açısından yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personelin bir defalığına mahsus memur kadrolarına geçirilmeleri ile ek gösterge mağduriyeti giderilmiş olacaktır. 

DEVLET MEMURLARI KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki Ek Geçici Madde eklenmiştir. 
“EK GEÇİCİ MADDE 60- Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında “Yardımcı Hizmetler Sınıfında” görev yapan eğitim çalışanlarının tümü “Genel İdari Hizmetler Sınıfına” geçirilir ve kadro ve unvanlarının tespiti ise eğitim durumuna göre yapılır” 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
62 Yorum