Yedek subay ve yedek astsubaylara derece kademe teklifi

Yedek subay ve yedek astsubaylara derece kademe teklifi
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclise sunuldu. Teklif ile, yedek subayların ve yedek astsubayların göreve başlama derece/kademelerinin yeniden düzenlenmesinin ve bulunduğu derecenin üçüncü kademesinde olanların bir üst derecenin birinci kademesine yükseltilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda değişiklik yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. Murat BAKAN İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Haziran 2018 Kayseri Komando Tugayında yaptığı açıklamada "Astsubaylara bir de müjde vermek istiyorum" dediği ve sözlerini hayırlı olsun ile tamamladığı astsubayların 9/1 olan göreve başlama derecesinin 9/2 olarak değiştirilmesi bugüne kadar gerçekleştirilmemiştir. 

926 Sayılı Kanunun 137'nci maddesi c) bendinde yer alan (Ek: 28/5/2003-4861/9 md.) düzenlemeyle, astsubay meslek yüksekokulu mezunları ve kendi nam ve hesabına fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunu bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup astsubay Çavuşluğa naspedilenler; EK-V III/A ve EK-VIII/C sayılı cetvellere (10 Açış. Hariç) göre bitirdikleri fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulların öğrenim süresi ne olursa olsun, 9 uncu derecenin birinci kademesinden göreve başlamaktadırlar. 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan Meslek Yüksek Okulu mezunu olan memurlardan örneğin; polis ve çarşı ve mahalle bekçisi, göreve dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden başlamaktadır. 

Tüm bunların ötesinde Lisans düzeyinde eğitim veren Harp Okulları mezunları göreve 8/1'den başlarken, Önlisans mezunu olan Astsubay Meslek Yüksek Okulları mezunları göreve 9/1'den başlamaktadırlar. Aradaki fark 3 kademe yani; 3 yıldır. Oysa ki aradaki eğitim-öğretim yıl farkı ikidir. Aylık göstergeye esas olan Derece/Kademe farkı da iki Kademe olmalıdır. 
Türk Silahlı Kuvvetlerinin omurgasını oluşturan gerek teknik sınıflarda gerekse muharip sınıflarda vatan savunması için gece gündüz demeden çalışan, bir ayın sekiz on gününü yirmi dört saat esasına göre tek kuruş fazla mesai ücreti almadan nöbet, tatbikat, gece eğitimi, özel görevlerle kışlada geçirirler, buna rağmen emsallerinden daha alt derece/kademeden göreve başlatılmaktadır. Kanun teklifiyle bu adaletsizliği ortadan kaldırmak ve alacakları bir kademeyle, askerlik mesleğinin ağır yükünü taşıyan astsubayların durumlarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca kanun teklifimiz ile yedek subayların (Asteğmen) ve Yedek astsubayların (Açvş.) göreve başlama derece/kademeleri yeniden düzenlenerek "Kademe İlerlemesi Şartlarına" uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu'nun 137 nci maddesinin üçüncü fikrasının (c) bendinde yapılan değişiklikle, yedek astsubayların (Açış.) göreve başlama derece/kademeleri yeniden düzenlenerek "Kademe ilerlemesi Şartlarına" uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır. 
MADDDE 2 - 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu'nun eki Ek-VI sayılı cetvelde yapılan değişiklikle yedek subayların (Asteğmen) göreve başlama derece/kademeleri yeniden düzenlenerek "Kademe ilerlemesi Şartlarına" uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır. 
MADDE 3- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 4- Yürütme maddesidir. 

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1-27/7/1967 tarih ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu'nun 137 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (c) bendinin birinci alt bendindeki “Astsubaylar hakkındaki gösterge tabloları Ek-VIII sayılı cetvelde gösterilmiştir." ibaresi “Astsubaylar hakkındaki gösterge tabloları Ek-VIII/A ve EK-VIII/C sayılı cetvellerde gösterilmiştir." şeklinde; üçüncü altbendindeki “Astsubay meslek yüksek okulu mezunları ve kendi nam ve hesabına fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulunu bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup astsubay çavuşluğa naspedilenler, EK-VIII/A sayılı cetvele göre. 9 unçu derecenin birinci kademesinden göreve başlarlar.” cümlesi, “Astsubay meslek yüksek okulu mezunları ve kendi nam ve hesabına fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulunu bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup astsubay Çavuşluğa naspedilenler, EK-VIII/A ve EK-VIII/C sayılı (Astsubay çavuş hariç) cetvellere göre, hazırlik siniflari hariç olmak üzere 9 uncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlarlar." şeklinde değiştirilmiş ve üçüncü altbentten sonra gelmek üzere aşağıdaki altbendler eklenmiştir. 

“Bu değişiklik maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce EK-VIII/A ve EK-VIII/C Aylık Gösterge Tablolarına (Astsubay Çavuş hariç) tabi olan astsubaylar ile bu kanunun geçici 38. maddesi ile EK-VIII ve EK-VIII/B sayılı Cetvellerden EK-VIII/A ve EK-VIII/C Sayılı Aylık Gösterge Tablolarına intibak ettirilen astsubaylar ve bu görevleri üzerinden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı alanlar için de uygulanır. 

Bu madde uyarınca yapılacak intibak ve buna bağlı ödemeler üç ay içinde sonuçlandırılır. Bu kapsamda emeklilik keseneği veya kurum karşılığı veya sigorta primi (genel sağlık sigortası primi dahil) çalışan ve işveren paylarında oluşacak fark tutarı, gecikme cezası, gecikme zammı veya faiz uygulanmaksızın bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde ilgili kurumlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenir. 
Bulunduğu derecenin üçüncü kademesinde olanlar bir üst derecenin birinci kademesine yükseltilirler. 

Bu maddenin uygulanması nedeniyle geriye yönelik olarak herhangi bir ödeme yapılmaz." 

"Bu Kanunu'nun eki EK-VIII/C Sayılı Cetvelin 10 uncu derecesinde gösterilen Açış'lar 9 uncu derecenin birinci kademesinden göreve başlarlar."' 
MADDE 2 - 926 sayılı Kanunun eki EK-VI Sayılı Cetvelin altında yer alan NOT bölümüne aşağıdaki cümle eklenmiştir. 
"Cetvelin 9 uncu derecesinde gösterilen Asteğmenler 9 uncu derecenin üçüncü kademesinden göreve başlarlar." 
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum