Zam geliyor! Emekli, memur, işçi, stajyer, çalışmayan, yaşlı, engelli, dul yetim.... Milyonlarca kişi alacak, kuruşu kuruşuna hesaplandı

Zam geliyor! Emekli, memur, işçi, stajyer, çalışmayan, yaşlı, engelli, dul yetim.... Milyonlarca kişi alacak, kuruşu kuruşuna hesaplandı
Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Tek tek açıklandı. Emekli, memur, işçi, stajyer, çalışmayan, yaşlı, engelli, dul yetim... Hepsi alacak. Hesaplar netleşti. Aralık ayı boyunca neredeyse en çok konuşulan konu maaş zamları oldu. Herkes yeni maaşını hesaplarken asgari ücrete beklenenin üzerinde zam yapılması vatandaş tarafından heyecanla karşılandı. Asgari ücret artışı dolaylı olarak herkesi ilgilendiriyor. Pek çok ücret bu artışa paralel olarak yükselecek.

Ocak ayından itibaren en düşük maaş 4.253,40 TL olarak uygulanacak. Böylece Aralık ayında 2.825 TL maaş alan bir asgari ücretli Ocak ile birlikte 1.427 lira daha fazla maaş alacak. Peşin alanlar bu ücreti Ocak ayının başında hesaplarında görürken peşin almayanlar 1 Şubatta en az 4.253,40 TL maaş alacak. Asgari ücrete yapılan yüzde 50.4 oranındaki zam diğer çalışanları da olumlu etkileyecek. Asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanların ücretleri de bu artışla birlikte kademeli olarak yükselecek. Tüm şirketlerde yeni yıl zamları hesaplanırken enflasyon ile birlikte asgari ücrete yapılan yüzde 50.4 oranındaki zam kriter olarak alınacak.

HERKES KAZANACAK

Asgari ücretteki artış sadece maaş ile çalışanları değil herkesi etkileyecek. İşsizlik maaşından sosyal yardımlardaki gelir kriterine kadar her şey değişecek. Brüt asgari ücrete yapılan yüzde 40 oranındaki zam ile birlikte tüm hesaplamalar 5004 liradan yapılacak. Buna göre işsizlerin aldığı maaş en az 1.986,40 TL en yüksek de 3.972,81 TL olarak uygulanacak.

STAJYER ÜCRETLERİ

Stajyer ücretleri 1.417,80 TL'ye yükselirken raporlu işçinin alacağı en düşük günlük para ayakta tedavide 111,2 TL, yatarak tedavi: 83,40 TL olacak. Analık iznine çıkacak olanlar da bu yükselişten yararlanacak. Kıdem tazminatında da yüzde 40 oranında bir artış yaşanacak. Aralık ayında 3.5777,50 TL'den hesaplanan en düşük kıdem tazminatı Ocak ile birlikte 5004 liradan hesaplanmaya başlayacak.

KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatının tavan tutarı ise 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon sonrası memurlara yapılacak zam oranıyla birlikte artacak. Ek zam olmadan yüzde 5 +enflasyon olarak düşünüldüğünde kıdem tazminatı tavanının yüzde 16 artışla 9 bin 626 liraya kadar çıkması bekleniyor.

PRİMLERE 10 PUANLIK KATKI

Asgari ücretteki artış sonrası kendi primlerini ödeyen Bağ-Kur'lular ile işverenlerin ödeyeceği SGK primleri de artacak. Ancak burada brüt maaşın yüzde 40 zamlanması ile birlikte tüm kesimlere 10 puanlık bir destek yapılmış oldu. Net ücretteki yüzde 50,4 oranındaki artış brüt maaşı yansıtılmadığı için prim miktarları daha az tutacak. Bu arada yine doğum ve askerlik borçlanmaları da yeni brüt ücret üzerinden hesaplanacağı için artış gösterecek.

TÜM KESİMLERE YENİ GELİR

Yeni yılla birlikte sadece asgari ücretlilerin değil, kamu işçisinden engelliye, yaşlılık aylığından emekliye kadar tüm kesimlerin maaşları artacak. Şimdi tek tek bu kesimlere de bakalım…

Emekliler: SSK ve Bağ-Kur emeklileri 3 Ocak'ta açıklanacak 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacak. bu oranın tahmini yüzde 14-15 olması bekleniyor. Ancak bu arada emekliler için bir ek zam çalışması da sürüyor. Bu yüzden oranın burada kalmayacağı özellikle az maaş alanlar için seyyanen bir artış ve taban maaşın yükseltilmesi de bekleniyor. Burada 2500-3000 TL gibi bir taban maaş ya da yüzde 29'luk bir artışla Temmuz'la birlikte yüzde 40'a ulaşılması da konuşuluyor. Tüm bunlar 3 Ocakta belli olacak. Bu arada emekli memurlar için ise yüzde 5 oranındaki toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkına ilaveten bir ek protokolle artış yapılması da söz konusu olacak.

Memurlar: Kamuda çalışan memurlar için toplu sözleşme gereğince yüzde 5 zam ve enflasyon farkı 3 Ocak'ta kesinleşecek. Burada tahminlere göre yüzde 16-17 oranında bir zam öngörülüyor. Ancak memur sendikalarının yaptığı görüşmeler neticesinde bir ek protokol yapılması ve bu zamma ilave bir artışın da gerçekleşmesi söz konusu olacak. Bunun için çalışmalar devam ederken, zammın seyyanen mi yoksa oransal mı olacağına karar erilecek. Temmuz'da yapılacak yüzde 7'lik zammın öne alınması da gündemde.

Kamu işçileri: Kamu işçileri de toplu sözleşmeden kaynaklanan yeni zamlı maaşlarını Ocak ayından itibaren alacaklar. Toplu sözleşmede kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltildi. Ücretlere 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı. Bu artışlardan taşerondan kadroya geçen işçiler de yararlanacak. İşçiler ayrıca tediye(ikramiye) de alacaklar.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum