Kamudaki mühendis maaşları için kanun teklifi verildi! Ek gösterge ve özel hizmet tazminatları yükseltilsin

Kamudaki mühendis maaşları için kanun teklifi verildi! Ek gösterge ve özel hizmet tazminatları yükseltilsin
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahil olan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ek göstergeleri ile özel hizmet tazminatlarında iyileştirme yapılması amacıyla meclise kanun teklifi sundu. Teklifte özlük haklara ilişkin olarak, mühendislerin ek göstergesinin 4.200'den 6.400'e ve özel hizmet tazminatlarının da 168'den 260'a yükseltilmesi istendi.

Kamudaki mühendislerin maaşları için kanun teklifi verildi! Teklif ile, kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahil olan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ek göstergeleri ile özel hizmet tazminatlarında iyileştirme yapılması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ekte gerekçesi ile birlikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 17.01.2023 Ayhan BARUT /Adana Milletvekili

GENEL GEREKÇE 

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir planlamacılarının özel bir önemi bulunmaktadır. Hizmetlerin planlanması, projelendirilmesi, uygulanması ve denetlenmesinde görev ve sorumluluk alan bu kamu görevlileri ülkenin kalkınması ve gelişmesi açısından oldukça önemli olan meslekleri icra etmektedirler. 

Söz konusu meslek mensuplarının hakları ve sorumlulukları, maaşları veya ücretleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda tanımlanmıştır. Teknik hizmetler sınıfı olarak tanımlanan bu görevlilerin kamuda çalışmalarını teşvik etmek amacıyla da bu çalışanlar açısından söz konusu kanunda özel düzenlemeler yapılmıştır. Ancak, son 25 yılda kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik ve sosyal hakları açısından oldukça ciddi bir satınalma gücü kaybına uğramışlardır. Söz konusu kamu görevlilerinin sadece çalışırken aldıkları ücretlerin erimesinin yanı sıra emekliliklerine etki eden diğer hakları da diğer kamu görevlilerine göre oldukça düşük kalmıştır. Aldıkları ücretlerin ikinci unsuru olan ve Devlet Memurları Kanunu'nun maddesinde tanımlanan ek göstergeleri derecelerine göre farklılık göstermektedir. Kanunum eski niteliğindeki (I) Sayılı Cetvelin II - Teknik Hizmetler sınıfı kapsamında bulunan kamu görevlileri 850 - 3600 rakamları arasında olan ek göstergeleri 7417 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun değişikliği ile 1450-4200 olmuştur. Söz konusu mühendis, mimar, şehir plancıları ve diğer teknik elemanların aldıkları ek göstergeleri diğer meslek sınıflarına göre oldukça düşük kaldığı gibi emeklilik aylıklarını da etkilemesi nedeniyle maaşlarının ve aylıklarının da düşük belirlenmesine neden olmaktadır. 

Aynı şekilde söz konusu kamu görevlilerinin ücretlerinin bir diğer unsuru da özel hizmet tazminatları dır. Devlet Memurları Kanunu'nun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı 152. Maddesinin II nolu fıkrasında özel hizmet tazminatı tanımlanmıştır. Söz konusu fıkranın (c) alt bendinde de teknik personele ödenecek özel hizmet tazminatının şart ve esasları düzenlenmiştir. Söz konusu tazminat, doktor, subay, hakimler gibi gruplar açısından çeşitli kanunlarla yükseltilmiş iken teknik personel için belirlenen özel hizmet tazminatı yönünden de mağdur edilmişlerdir. Diğer yandan söz konusu meslek grubunda olanlar kendi içlerinde de ayrıştırılmışlar ve büyük yatırım projelerinde çalışanlar ile açık alanlarda fiilen çalışanlara yönelik bir ayrımcı tavır sergilenmiş ve bunlara farklı öze! hizmet tazminatı oranları belirlenmiştir. 

Ülkemizin kalkınmasının açısından oldukça önemli olan, her projenin her çalışmanın planlanması, yaşama geçirilmesi sürecinde sorumluluk üstlenirken, denetleyen, hak edişlere imza koyan, ülke imarının, sanayinin, tarımının, madenciliğinin, ormancılığının ve üretiminin temel unsuru olan, teknik ve bilimsel temelde yürüttükleri çalışmalarla vazgeçilmez bir yere sahip olan kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir planlamacılarının özlük hakları ve ekonomik sorunlarının en azından asgari düzeyde düzeltilebilmesi hedefiyle bazı düzenlemeler yapılması zorunluluk haline gelmiştir. 

Kanun teklifi ile diğer meslek sınıflarıyla aralarındaki eşitsizlikleri ve farklılıkların bir nebze giderilmesi amacıyla kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahil mühendis, mimar ve şehir plancılarının emeklilik haklarında da etkisi olan ek göstergeleri ile özel hizmet tazminatlarında iyileştirme yapılması öngörülmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Kanun teklifi ile kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahil mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenen özel hizmet tazminatı oranları, usul ve esasları yeniden düzenlenerek diğer meslek grupları ile olan farklılıkların giderilmesi öngörülmektedir. 

MADDE 2- Kanun teklifi ile diğer meslek sınıflarıyla aralarındaki eşitsizlikleri ve farklılıkların bir nebze giderilmesi amacıyla kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahi! mühendis, mimar ve şehir plancılarının emeklilik haklarında da etkisi olan ek göstergelerinin arttırılması öngörülmektedir. 

MADDE 3- Yürürlük maddesidir. 

MADDE 4- Yürütme maddesidir. 

DEVLET MEMURLARI KAIMUNU'IMDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152'nci maddesinin "II- Tazminatlar" kısmının "A- Özel Hizmet Tazminatı" bölümünün (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

"c) Teknik Hizmetler Sınıfına dâhil kadrolarda görev yapanlardan; 

1. Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim veren okul mezunları için %260'ına. Yüksek Mühendis, Yüksek Mimar, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı kariyerlerini haiz oiup (bunlardan Müdür ve daha üst merkez ve taşra birim yöneticileri dâhil) 1-4'üncü derecelerden aylık alan ve kurumlarınca belirlenen büyük yatırım projelerinde çalışanlara bu projelerde çalıştıkları sürece ayrıca %30'una, 

2. Dört yıldan aşağı yükseköğrenim veren okul mezunları için %100 üne, 

3. Lise dengi mesleki öğrenim veren okul mezunları için %72 sine. 

Ancak, Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda görevli olup da bu görevleri ile İlgili olmayan bir üst öğrenimi bitirenler için önceki öğrenim durumlarına ait tazminat oraniarı esas alınır. 

Teknik Hizmetler Sınıfına dâhil kadrolarda bulunan personelden kalkınmada öncelikli yörelere sürekli görevle atananlara, bu yörelerde fiilen çalıştıkları sürece ayrıca 70 puana kadar ilave yapılabilir. 

Teknik Hizmetler Sınıfına dahi! kadrolarda bulunan personele bulundukları kadrolar esas alınmak suretiyle, çalışılan her gün için belirlenecek oranlarda ve üçer aylık dönemler itibarıyla toplamı 60 puanı aşmayacak şekilde, dönem sonlarında ödenmek üzere ek özel hizmet tazminatı verilebilir." 

MADDE 2- 657 sayılı Kanuna ekli (1) Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "II-Teknik Hizmetler Sınıfı" bölümünün (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 


MADDE 3- Bu Kanunun; 

a) 1 inci maddesi yayımı tarihinde, 

b) 2 nci maddesi 15/1/2023 tarihinde  yürürlüğe girer. 

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.