Fizyoterapistler, diyetisyenler ve evde hasta bakım teknikerleri TBMM gündeminde

Fizyoterapistler, diyetisyenler ve evde hasta bakım teknikerleri TBMM gündeminde
Fizyoterapistler, diyetisyenler ve evde hasta bakım teknikerlerin atama kontenjanlarındaki mağduriyet TBMM'de gündem oldu. Adana Milletvekili Ayhan Barut Fizyoterapist atamalarını, İstanbul Milletvekili Arzu Erdem evde hasta bakım teknikerlerini ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan diyetisyen atamalarının Meclis gündemine taşıdı.

Fizyoterapistler hak ettiği  kadro sayısı bu mudur?

AYHAN BARUT (Adana) – Sağlık Bakanlığı atamalar konusunda fizyoterapistleri unuttu dedirtecek sembolik atamalar ile hizmet bekleyen ve hizmete hazır olan fizyoterapistlerin umutlarını ve hayallerini yıkmış durumdadır. KPSS sınavı sonucu binlerce fizyoterapist atama beklemektedir. Yoğun bakım ünitelerinde, aile sağlığı merkezlerinde, kamu hastanelerinde fizyoterapist istihdamının yetersiz olması öncelikle vatandaşlarımıza yönelik fizik tedavi hizmetlerinin aksamasına neden olmakta, ayrıca, ancak altı ay sonrasına randevu alınabilmektedir. Tıbbın hemen hemen her alanında aktif rol oynayan multidisipliner yaklaşımın çok önemli bir parçası olan fizyoterapistlerin hak ettiği  kadro sayısı bu mudur? Peki, neredeyse tüm üniversitelerde FTR bölümü açılmasının sebebi nedir? Kamuya alınacak Fizyoterapist sayısı ile mezun sayısının birbirine paralel olması gerekmez midir? Kontrolsüz şekilde üniversitelerde FTR bölümünün açılıp ticari kaygılarla kontenjan sayısını artırıp…

Evde hasta bakım teknikerlerine kadro

ARZU ERDEM (İstanbul) – Sorum Sayın Bakanımıza: Evde hasta bakım teknikerlerinin personel dağılım cetvellerini Bakanlığınızca hazırlamış olduğunuz Evde Sağlık Yönetmeliği’ne uygun olarak düzenlemek ve atama sayılarını artırmak hususunda önümüzdeki günlerde bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz? Bunları, evde hasta bakım teknikerlerini filyasyon ekiplerinde de görevlendirmeyi düşünüyor musunuz?

Diyetisyen istihdamına ilişkin TBMM'ye soru önergesi verildi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıda belirtilen sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğüm96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 01.12.2020 Av. Uğur BAYRAKTUTAN /Artvin Milletvekili 

1962 yılından beri var olan Beslenme ve Diyetetik bölümü ilk mezunlarını 1966 yılında vermiştir. Günümüzde ise 76 üniversite bulunan beslenme ve diyetétik bölümü diyetisyen yetiştirmeye devam etmektedir. 

Koronavirüs salgınından etkilendiğimiz bu günlerde beslenmenin bağışıklık sistemi üzerinde ne kadar etkili olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Beslenme konusunda dört yıllık lisans eğitimini tamamlayarak mezun olduktan sonra, girilen Kamu Personeli Seçme Sınavından 85 ve üzeri puan alan diyetisyenlerin istihdamı yıllar itibarıyla mezuniyet sayılarına bakıldığında çok düşük oranlarla ifade edilmektedir. Sadece 2019-2020 senesinde 4107 yeni mezun veren diyetisyenlere son atamada yalnızca 160 kontenjan ayrılmıştır. 

Ülkemiz genelindeki hastane, il ve ilçe sağlık müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerindeki 820 kurumda hiç diyetisyen görevlendirilmediği, 1912 kadro ayrılan diğer kurumlarda ise 1501 diyetisyen görevlendirildiği tespit edilmiştir. Bazı ilçelerde hastaneler ve ilçe sağlık müdürlükleri dâhil olmak üzere hiç diyetisyen bulunmaması dikkat çekmektedir. 

Ülkemiz obezitede Avrupada 1. sırada olup diyabette ise dünyada ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Bu durumun önüne geçmenin en kolay yöntemi toplumu bilinçlendirmek, onları doğru beslenmeye yönlendirmektir. Yeterli, dengeli ve doğru beslenmeyi ise topluma alanında uzman kişiler olan diyetisyenler vermelidir. Bu veriler ışığında; diyetisyenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi, gerekli istihdamın sağlanması gerekmektedir. 

BuBağlamda; 
1. İlgili Eğitim bölümlerinden mezun olup atama bekleyen diyetisyen sayısı kaçtır?

2. Ülkemiz genelinde kamuda istihdam edilen kaç adet diyetisyen bulunmaktadır?

3. Her ilçeye sağlıklı hayat merkezi kurulması ve burada hizmet verecek diyetisyen istihdam edilmesi adına herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?

4. Son yıllarda özellikle çocuklarda daha yoğun görülmeye başlanılan Obezite sorununun temelden çözülebilmesi için obezite birimlerine gerekli diyetisyen ataması ne zaman yapılacaktır? 

5. Koruyucu, önleyici ve tedavi edici sağlık hizmetinde birinci basamak olan Aile Sağlığı Merkezlerinde Aile Diyetisyenliğinin öneminin her geçen gün arttığı bilgisi ışığında; Bakanlığınız nezdinde Aile Diyetisyenliği projesi geliştirilecek midir, diyetisyenlerin aile sağlık merkezlerine istihdamı sağlanacak mıdır?

Kamubiz.com ÖZEL / Ankara

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.