Kamu dışı aile sağlığı çalışanları hakkında MHP ve CHP'den önerge

Kamu dışı aile sağlığı çalışanları hakkında MHP ve CHP'den önerge
Kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik Meclise iki önerge birden sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 10.11.2020 Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili 

Resmi Gazete'de yayımlanarak 24.11.2004 tarihli yürürlüğe giren 5258 sayılı “Aile Hekimliği Kanunu” ile birinci basamak sağlık hizmeti sağlamak, bireyin ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda koruyucu sağlık hizmetini sunmak, kişisel sağlık kayıtlarının tutulması ve bu hizmetlere eşit erişimin sağlanması amacıyla Aile Sağlığı Merkezleri kurulmuştur. Aile sağlığı çalışanları, 5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu'na tabi olarak hizmet vermektedir.

Buna göre; 

1- Hekimler, Aile hekimliği Kanununda herhangi bir iller arası yer değişikliği tayin hakkı tanımlanmadığından yer değişikliği yapamamaktadırlar. Bu sorun ile ilgili bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? 
2- Kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanı, doğum izni kullanabilmekte ancak diğer kamu çalışanları gibi doğum sonrası ücretsiz izin hakkı bulunmamaktadır. Bu bağlamda bir düzenleme düşünülmekte midir? 
3- Kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanı, vatani görevini yapmak için ayrıldığında işten çıkarılmakta ve dönüşte çalışana kendi birimi ya da boş bir birimde çalışması için sözleşme hakkı tanınmamaktadır. Bu yönde bir düzenleme düşünülmekte midir? 
4- Kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanlarının sözleşmesini feshetmesi halinde iş sonu tazminatı ve SGK mevzuatı uyarınca gerekli tüm şartları yerine getirerek emekli olduğunda kıdem ve ihbar tazminatı alamamaktadır. Bakanlığınız tarafından hekimlerin mağduriyetleri giderilmesi için ön görülen çalışma nedir?
5- Aile sağlığı çalışanları aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin 13.ve 14 maddelerindeki herhangi bir neden den dolayı 13. İhtarın 14.yetkili merci tarafından sözleşmenin feshedilmesi durumunda kadrosu bulunan personeller eski kadro yerlerine dönebilme hakkına sahipken kamu dışı aile sağlığı çalışanları işsiz kalmaktadır. Hekimlerin yaşadığı bu mağduriyetin girilmesi için planlanan bir çalışma var mıdır? 
6- Sağlık sebebiyle, sözleşme döneminde yüz seksen günü aşan süreyle görevin ifa edilmemesi halinde çalışanın sözleşmesi yetkili merci tarafından fesih edilmektedir. Bu durum mağduriyet yaratmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için öngörülen çalışmanız nedir? 
7- Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının izin haklarında iyileştirme yapılmıştır. Ancak aile sağlığı çalışanlarının yıllık izin, hastalık izni ve diğer nedenlerle görev başında bulunmadığı süre için ya kendileri izinli olduğu sürelerde çalışacak personel bulmak zorunda ya da Bakanlık tarafından izinli aile sağlığı çalışanı yerine görevlendirme yapılmaktadır. Bakanlık tarafından görevlendirilen kişi için, asıl aile sağlığı çalışanının alacağı ücretlerden kesinti yapılmaktadır. Çalışanları mağdur eden bu sistem en çok tek hekimli Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanları etkilemekte, çalışanlar izinlerini kullanamamaktadır. Bu çalışma düzeninde şartları iyileştirmek amaçlı çalışmanız nedir?

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki soruların aracılığınızla Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin KOCĄ tarafından cevaplanmasını arz ederim. Saygılarımla.18/11/2020 ProNDr. Sefer AYCAN /Kahramanmaraş Milletvekili 
Aile Sağlığı Merkezleri Türkiye'de vatandaşa birinci basamak tedavi hizmeti ve kişiye yönelik koruyucu hizmetler veren kamu kuruluşudur. Buralarda hekim ve diğer sağlık personeli çalışmaktadır. Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışanların statüleri farklılık göstermektedir. 

Bu kapsamda; 

1- Aile Sağlığı Merkezlerinde “Kamu Dışı Çalışan” statüsünde kaç sağlık personeli vardır? Bu personelin meslekleri nelerdir?
2- Bir kamu kuruluşu olan Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan bu kişilerin “Kamu Dışı Çalışan” olarak tanımlanmasının sebebi nedir?
3- “Kamu Dışı Çalışan” olarak tanımlanan bu personelin özlük hakları konusunda durumu nedir? Diğer sağlık personelleri arasında özlük hakları ve ücret konusunda farklılıklar var mıdır? Varsa bu farklılıkları gidermeyi planlıyor musunuz?

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.