Mesele maaş değil! Hekimler hükümete operasyon yapıyor!

Mesele maaş değil! Hekimler hükümete operasyon yapıyor!
Sağlık-Sen Aydın Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Devlet Hastahanesi deneyimli Sağlık Memuru Erdem Özcan, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı paylaşım, sağlık camiasındaki sıkıntıları, AK Parti’ye dolayısıyla hükümete HEKİMLER HÜKÜMETE "OPERASYON" YAPIYOR! Başlıklı paylaşımı Aydın’da gündeme oturdu.

HEKİMLER  HÜKÜMETE "OPERASYON" YAPIYOR! 
"MESELE SADECE MAAŞ DEĞİL, SEN HÂLÂ ANLAMADIN MI?"

Bir süredir Ülkenin her tarafında Hekimler iş bırakma eylemi yapıyor. Bir Sendikacı olarak onları özlük haklarını demokratik yollarla ve kanuni çerçevede aramaları konusunda hem destekliyor hem de en doğal haklarıdır diye düşünüyorum. Yine burada ortaya koyacağım tez tüm hekimleri kapsamıyor ve hekimlerimizin çoğunluğu siyasi düşünceleri ne olursa olsun vatanına bağlı, yeminlerine sadık, yüce millete hizmet etme konusunda fedakarca çalışmaktadır. Bu hekimlerimizin alın terleri çok kıymetli ve her türlü saygıyı hak ediyorlar (lütfen bu hekimlerimiz yazdıklarımdan kendilerini kast etmediğimi unutmasınlar)

Gelelim esas meseleye; Hekim sendikaları kurulmadan önce çok sayıda sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını temsil eden sendika varken hekimlerin üyelik oranı çok düşük seviyedeydi. Birden birilerinin aklına hekim sendikası kurmak geldi ve 3 ayrı  sendika kuruldu. Peki hekim sayısı toplam sağlık çalışanı sayısına oranla düşük sayıda olmasına rağmen neden tek sendika değil 3 ayrı sendika kuruldu? Bunun sebebi siyasi düşüncelerinden dolayı bir araya gelemeyecek hekimleri dolaylı olarak "özlük hakları" bahanesiyle 3 ayrı sendika ile ortak bir "operasyonun" parçası haline getirilmiş olabilir mi ? bence olabilir ve buna dair kuvvetli emareler var ve eminim ki devletin elinde de buna dair istihbaratlar vardır. "Hekimler özlük haklarını istiyor, ne var bunda?" dediğinizi hissediyorum ve meselenin özlük haklarla ilgisi  yok. Mevcut iktidar eski sağlık sistemini yıktı ve toplumun sağlık ihtiyaçlarını daha ulaşabilir, daha ekonomik ve daha nitelikli hale getirdi, toplum da bu gerekçe ile hükümete oy verdi. isterseniz biraz geriye gidelim ve Aydın'da (Ülkenin her tarafı aynıydı aslında) sağlık sistemini hatırlayıp hafızamızı tazeliyelim;

1.Düşünün ki İl Sağlık Müdürü sabah poliklinik yapıyor, gelen hastaları EEG çekimi için muayenehanesine yönlendiriyor (Hastaneye 3 kuruşluk EEG cihazı almıyor) sonra yine polikliniğe gelip sonuçlara göre (alınan paraya göre) reçete yazıyor ve ya hastaneye yatış yapıyor, hatırladınız değil mi ?

2.Düşünün ki hastanızın hastaneye yatması gerekiyor, muayenehaneye gitmezseniz hastanız yatamıyordu, haftasında tekrar gitmezseniz hastanız taburcu oluyordu, hatırladınız değil mi?

3.Düşünün ki hastanız ameliyat olacak, muayenehaneye gidip muayene ücreti+bıçak parası vermezseniz hastanız ameliyat olamıyordu, hatırladınız değil mi ?

4.Hastanızın sosyal güvencesi yoksa hastane parası+muayenehane parası+bıçak parası için incirinizi satmanız, zeytininizi satmanız, keçinizi satmanız, tarlanızı satmanız ya da kredi çekmeniz gerekiyordu, hatırladınız değil mi ?

5.Bir kadın anne oldu, baba çocuğuna sarılmak istiyor ama önce yapması gerekenler vardı, yoksa çocuğunuz rehin alınmıştı, hatırladınız değil mi ?

5.Hastanızı ziyarete geldiniz "galoş parası" diye ücret tahsil ediliyordu, hatırladınız değil mi ?

6.Ambulans diye bir şey yoktu, yolda kaza olduysa kamyonet kasasında hastaneye transfer sağlanırdı, hatırladınız değil mi? (Bu durum da ameliyat tarifesi pazarlığa bağlı ve en az 2 kat)

7.Radyoloji, FTR, Beyin Cerrahisi, Genel Cerrahi  Uzmanlarının muayenehaneleri vardı, bu branşlar sizce muayenehanede ne yapıyorlardı? hatırladınız değil mi?

8.Bir yakınınız öldü, hastane borcunu ödemeden cenaze işlemlerine başlayamazdınız, hatırladınız değil mi ?
Uzun lafın kısası o zaman da mesele "özlük hakları" değildi, garibin parasıydı. Bir Hükümet geldi bu düzeni yerle yeksan etti, hastaneyi bedava, ilacı bedava, ameliyatı bedava yaptı ve millet bunun altında kalır mı? kalmaz! götürdü OY verdi ve bu güne kadar gelindi.

Şimdi bir akıl çıktı ve bu "OY'ları geri alalım" dedi," peki nasıl yaparız" bu işi dedi ? 

1.Vatandaşı zora sokun, sık sık iş bırakın ve vatandaş hizmet alamasın.

2.Randevu harici hasta bakmayın, hatta randevu bile alamasınlar ve vatandaşı mağdur edin.

3.Sağlık çalışanları arasında ayrışmayı sağlayın ve güven kaybını oluşturun, Hekimlerin "YARI TANRI" diğerlerinin "YSP" (yardımcı sağlık personeli) olduğunu söyleyin

4.Hekim olmayan sağlık çalışanlarını aşağılayın "ben YSP li ile aynı klozete oturmam, ben doktorum sağlık çalışanı değilim, biz beyin onlar uzuv, biz emrederiz onlar yapar, biz General, onlar Er, vasıfsız amip beyinliler, rezil bencil, IQ, EQ seviyeniz kaç, gibi cümleler ile hekim olmayanların aslında insan da olmadığını  hatırlatın.

5."Yarı Tanrılar" yoksa insanlık yoktur algısı oluşturun.

6."Hükümetin bürokratı, idarecisi olan  ancak yaptığı uygulamalar ile size her türlü fırsatı sunacak olan idarecilerin varlığı sizin operasyonunuza yardımcı olacağını unutmayın" onlar da çalışandan, nöbet tutandan alın terinin karşışığını kesip, yatıyor olsanız bile "Yarı Tanrılara" vererek sizi memnun etmeye çalışacaktır.

7.Poliklinikleri kapatarak Acil servislerde uzun kuyruklar oluşturun, insanlar saatlerce beklesinler ve hatta "Sağlıkta Şiddete" zemin hazırlayın.

Özlük haklarının elde edilmesi vatandaşa çile çektirmekten, hastayı mağdur etmekten geçmediğini bir sendikacı olarak biliyorum, aslında sizler de biliyorsunuz ama galiba amaçlarımız farklı, biz sendika olarak özlük haklarımızın peşindeyiz, siz hükümeti düşürmenin peşindesiniz, gizli darbe peşindesiniz, bu milletin vergileriyle yapılan okullarda, devletin hocaları yetiştirdi sizi ve bu milletin alın teri hepimizin kursağında, hiç birimiz anamızdan meslek sahibi olarak doğmadık, hepimizi devletimiz yetiştirdi ve siz bu devlete bu millete ayar verme peşindesiniz. Unutmayın 15 temmuz gecesini! sizin bu ucuz darbe planlarınızın daha kallavisi yapılmıştı ama sizin muayene etmediğiniz o vatandaşlar bu devlete sahip çıktı, bundan sonra da sahip çıkacaktır, eminim ki bu samimi duygulara sahip hekimlerimiz de bu operasyona alet olmayacaklardır.

Buradan söylüyorum, Hükümet hekimlik onuruna yakışır bir ücret politikası geliştirmeli ve tüm sağlık çalışanlarının hak ettiği ücreti vermeli ve ancak şunu da unutmamalı ki "OPERASYON" yapan etki ajanlarını (onurlu, saygın hekimlerimizi kast etmiyorum) asla bu yoldan çeviremeyecek ve 50 kat maaş verse bile bu krizi giderek büyütecekler.  Mesele özlük hakları değil, sen hâlâ anlamadın mı ?

Erdem Özcan/ Sağlık-Sen Aydın Şube Yönetim Kurulu Üyesi

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum