Sağlık çalışanlarına yıpranma payı hakkında kanun teklifi TBMM'de (18 Temmuz 2019)

Sağlık çalışanlarına yıpranma payı hakkında kanun teklifi TBMM'de (18 Temmuz 2019)
Uzman Tabip, Tabip, Diş Tabibi, Uzman Veteriner Hekim, Eczacı, Biyolog, Psikolog, Ebe, Hemşire, Laborant, Sağlık Teknikeri, Sağlık Memuru, Hasta Bakıcı için Kanun teklifi 18 Temmuz 2019 tarihinde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler komisyonuna havale edildi. Bu kanun teklifi ile toplum sağlığı için 24 saat boyunca insanüstü bir mücadele ile hizmet veren hekimlerimize ve yardımcı sağlık personelimize 5510 sayılı kanunun 40.maddesine ek yapılarak "yıpranma payı” verilmesi amaçlanmıştır. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

31/5/2006 tarihli ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ve gerekçeleriyle ekte sunulmuştur. 03/07/2019 Gereğini saygılarımla arz ederim. 
İsmail OK/Balıkesir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE: Türkiye'de sunulan kamu hizmetlerinde görev alan personel arasında sağlık çalışanları oldukça zorlu ve kutsal bir görevi yürütmektedir. Sağlık çalışanları kamuoyuna yansıyan ve yansımayan birçok sorunla mücadele etmektedir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında yaşananlara baktığımızda; şiddetin ulaştığı boyutu iyi bilmekteyiz. Sağlıkta şiddet öğle bir hal aldı ki Türkiye'de ilk defa bir meslek grubuna yönelik şiddetin önüne geçmek için TBMM'de bir Araştırma Komisyonu kuruldu. 

Binlerce sağlık çalışan her gün ölümcül hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bulaşıcı hastalıklar sağlık çalışanları için bir risk faktörüdür. Bu sebeple birçok sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Ameliyathane, laboratuvar ve diş üniteleri başta olmak üzere, birçok sağlık çalışanı kimyasallarla iç içe yaşamaktadırlar. Bu görevleri ifa eden sağlık çalışanlarının hayatları risk altındadır. 

Personel eksikliğinden kaynaklanan yoğun iş yükü, sağlık kurumlarında yoğun iş temposunun ardından bitmek bilmeyen nöbetler ve fazla mesailer, sağlık çalışanlarını her geçen gün yıpratıyor. Kendi sağlıklarını direk etkileyen birçok unsura mazur kalan sağlık çalışanlarının hastanelerde yaşanan aşırı yoğunluk ve fazla iş yükü nedeniyle psikolojileri olumsuz etkilenmektedir. Tüm bunlar çağın hastalığı olan stresle sağlık çalışanlarını baş başa bırakıyor. Hizmetlisinden memuruna, teknisyeninden şoförüne kadar sağlık hizmet sunumunda yer alan tüm paydaş çalışanlarda bu sorunları yaşamaktadır. 

Hekimlerimizin, sağlık personeli ve yardımcı sağlık personelinin çalışma şartları göz önüne alındığında diğer fiili hizmet zammından yararlanan personellerle karşılaştırılamayacak derecede her bakımdan daha fazla risk altında oldukları bilinen bir gerçektir. 

Bu kanun teklifi ile toplum sağlığı için 24 saat boyunca insanüstü bir mücadele ile hizmet veren hekimlerimize ve yardımcı sağlık personelimize 5510 sayılı kanunun 40.maddesine ek yapılarak "yıpranma payı” verilmesi amaçlanmıştır. 

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

Madde 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40 inci maddesinin ikinci fikrasında yer alan tabloya aşağıdaki sıra eklenmiştir. 

Üniversite ve Sağlık Bakanlığı Hastaneleri 
Uzman Tabip, Tabip, Diş Tabibi, Uzman Veteriner Hekim, Eczacı, Biyolog, Psikolog, Ebe, Hemşire, Laborant, Sağlık Teknikeri, Sağlık Memuru, Hasta Bakıcı 

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.