Sağlık personeline 3600 ek gösterge TBMM'ye sunuldu

Sağlık personeline 3600 ek gösterge TBMM'ye sunuldu
Sağlık personeline 3600 ek gösterge TBMM'ye sunuldu. Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi Meclise sunuldu. Teklif ile, sağlık hizmetleri sınıfında yer alan memurların ek göstergelerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifim 
gerekçesiyle birlikte ekte sunulmuştur. 19.01.2027) Dr. Fikret Şahin /Balıkesir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ardından tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yayılan Koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede sağlık çalışanlarımızın toplum sağlığı nezdindeki önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Hekimlerimiz, hemşirelerimiz ve eczacılarımız başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın Covid-19 salgını ile mücadelede fedakarca yürüttükleri görevleri herkes tarafından taktirle karşılanmıştır. Özellikle salgının ilk günlerinde kişisel koruyucu ekipmanlara ve malzemelere ulaşmada sıkıntılar yaşayan sağlık çalışanlarımız; ekipmanlarını uzun süre kullanmak zorunda kalmış ve virüse karşı savunmasız bir şekilde görevlerini ifa etmeye çalışmışlardır. Mesaileri sonrası konaklama yerlerinin yeteri kadar ayarlanmadığı ve esnek saat uygulamasına geçilmesiyle birlikte 24 saat kesintisiz çalışma koşullarına tabii tutulan sağlık çalışanlarımız, salgınla en ön saflarda mücadele etmelerine rağmen, yoğun mesailerinin karşılıklarını yeteri kadar alamamışlardır. 

 

Ek gösterge, memurların aldıkları ücreti ve emekli maaşlarını önemli derecede etkilemektedir. Özellikle 3600'den düşük ek göstergesi olanlar, göstergelerinin artması yönünde taleplerini sürekli gündemde tutmaktadırlar. Covid-19 salgınına karşı en büyük mücadeleyi veren sağlık çalışanlarımızın da ek göstergelerinin iyileştirilmesi yönünde uzun zamandır talepleri bulunmaktadır. Sağlık çalışanlarının böylesine bir dönemde düşük ücretler almamalarını ve emeklilikte maaşlarının yarısını kaybetmemelerini sağlamak, çalışma barışını artıracak ve onlara verilen önemi gösterecektir. Covid-19 tehlikesine karşı hem kendi hem de ailelerinin sağlığını tehlikeye atarak verdikleri mücadele ile gündeme gelen sağlık çalışanlarımızın özlük haklarında herhangi bir ayrım yapılmaksızın kapsayıcı ve bütüncül bir iyileştirme yapılmalıdır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 12 Aralık 2020 tarihinde TBMM Genel Kurulu 2021 yılı Bütçe Görüşmeleri esnasında verdiği bilgilere göre bugüne kadar, 130 bine yakın sağlık çalışanı Covid 19'a yakalanırken, 225 sağlık çalışanı ise Covid-19 enfeksiyonundan dolayı hayatını kaybetmiştir. 

Bu süreçte, kendilerinden ve ailelerinden feragat eden sağlık çalışanlarımız arasında adaletli ve eşit bir gelir dağılımı sağlayabilmek adına hekim, hemşire, ebe ve sağlık memuru gibi unvanlar arasında dengeli bir yapının kurulması gerekmektedir. Böyle bir düzenleme hem sağlık çalışanlarımıza önceden verilen sözlerin tutulmasını sağlayacak hem de salgin döneminde fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarımıza minnet borcumuzun bir nebze de olsa yerine getirilmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda sunulan kanun teklifiyle; 3600 ek gösterge alan hekimlerin ek göstergelerinin 5300'e, 3000 olan hemşire ve sağlık memurları gibi sağlık lisansiyerlerinin ek göstergelerinin 3600'e, 2220 olan yükseköğrenim gören diğer sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin 3600'e ve 1500 olan diğer sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin ise 2300'e çıkartılması hedeflenmiştir. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1 - Madde ile sağlık hizmetleri sınıfında yer alan sağlık çalışanlarından en üst derecedeki doktorların 3600 olan ek göstergelerinin 5300'e, 3000 olan hemşire ve sağlık memurları gibi sağlık lisansiyerlerinin ek göstergelerinin 3600'e, 2220 olan yükseköğrenim gören diğer sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin 3600'e ve 1500 olan diğer sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin ise 2300'e çıkartılması, ayrıca daha alt derecedeki sağlık çalışanlarının da ek göstergelerinin buna göre yeniden düzenlenerek yükseltilmesi hedeflenmektedir. 
MADDE 2 - Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3 - Yürütme maddesidir. 

 
MADDE 2-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3-Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL /ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
15 Yorum