Tüm sağlıkçılara kadro hakkında önerge Bakan'a sunuldu!

Tüm sağlıkçılara kadro hakkında önerge Bakan'a sunuldu!
4B, 4C, 4D sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini kadroya geçirip sağlık alanında bütünlüğü sağlamaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? Sağlık alanındaki personel yetersizliğini gidermek amaçlı, 2020 yılı içinde yeni atamalar yapmayı planlamakta mısınız?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıda yer alan sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Metin İLHAN /Kırşehir Milletvekili

Sağlık hizmetlerinin önemi pandemi sürecinde gerek halkımız gerekse de fedakarca çalışan sağlık emekçilerimiz tarafından daha güçlü bir şekilde anlaşılmıştır. Dolayısıyla sağlık alanındaki tüm yapısal sorunların yeniden gözden geçirilip topyekun bir revizyona gidilmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır. Salgin süreci gösterdi ki farklı istihdam şekilleriyle görevlendirilen sağlık emekçilerinin sosyal hakları ve ücret dağılımındaki adaletsizlikleri çalışanlar tarafından çok sert bir tepkiyle karşılanmaktadır. Pandemi boyunca birçoğu görev tanımında olmamasına rağmen filyasyon çalışmalarında bile en ön saflarda yer almışlardır. Ancak, sağlık emekçileri yaptıkları işin niteliği ya da önemine bakılmadan, ek ödemelerden istihdam şekillerine göre farklı oranlarda yararlandırılmış ya da hiç ek ödeme alamamışlardır. Sağlık hizmetlerinin bütünlüğü sağlık emekçilerinin kadro bütünlüğünden geçmektedir. Farklı istihdam şekilleri sağlık sistemine zarar vermektedir. Örneğin, kadrolu sağlık çalışanlarının sahip olduğu eğitim hakkından yararlanamamaktadırlar, eğitim durumuna göre mazeret tayini yaptıramamaktadırlar, işten çıkarılma prosedürleri ve gerekçeleri kadrolulara göre farklıdır. 9 aydan fazla süren sürekli iş göremezlik halinde sözleşmeleri tek taraflı feshedilebilmektedir. Yıllık izinlerini diğer yıla devredemedikleri gibi ücretsiz izin hakları da yoktur. 

Daha da önemlisi iş güvencesinden yoksundurlar. Bu örnekler farklılıkların sadece bir kaçını temsil etmektedir. Bu bağlamda; 

1. Sağlık alanındaki personel yetersizliğini gidermek amaçlı, 2020 yılı içinde yeni atamalar yapmayı planlamakta mısınız? 

2. 4B, 4C, 4D sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini kadroya geçirip sağlık alanında bütünlüğü sağlamaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum