Anadolu Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliğ ile Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik

Anadolu Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliğ ile Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik
Anadolu Üniversitesi tarafından Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Yaz Okulu Yönetmeliğinde yapılan değişiklik 19 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

Anadolu Üniversitesinden:

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 6/2/2019 tarihli ve 30678 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Yıllık sistemin uygulandığı programlarda yaz okulu açılmaz. Yıllık sistemin uygulandığı programlarda öğrenci, başka bir yükseköğretim kurumundan yaz okulunda ders alamaz. Ancak dönemlik sistem esasına göre alınan mesleki seçmeli ve seçmeli dersler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin (ı) bendi kapsamındaki dersler için yaz okulu açılabileceği gibi, bu dersler Anadolu Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği uyarınca başka bir yükseköğretim kurumundan da yaz okulunda alınabilir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç azami öğrenim süreleri; 2 yıllık ön lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl, 4 yıllık lisans programları için 14 yarıyıl/7 yıl, 5 yıllık lisans programları için ise 16 yarıyıl/8 yıldır. Azami süreler sonunda da mezun olamayan öğrencilerden, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü ve 46 ncı madde hükümlerine göre ödemekle yükümlü oldukları katkı payı/öğrenim ücreti tahsil edilir. Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını henüz tamamlayamayan öğrencinin öğrenim süresi; ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılı esas alınmak üzere 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir. Bu öğrenciye; anadal programından mezun olduğu dönemin sonunda, anadal diploma programının diploması verilir. Çift anadal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi sonrasında ve ikinci anadalını tamamlaması için verilen 1 yıllık ek sürenin sonrasındaki yarıyıllar/yıllar için bu madde hükümlerine göre katkı payı/öğrenim ücreti alınır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Bir programda, herhangi bir ders için ilgili birim kurulu kararı ve Senatonun onayıyla önkoşul konulabilir. Bir dersin önkoşulunun yerine getirilebilmesi için o dersle bağlantılı dersin/derslerin en az bir kez alınması ve derse/derslere devam koşulunun yerine getirilmiş olması ve öğrencinin dersten/derslerden en az DD harf notu alması gerekir.”

“(5) Staj/stajlar; öğrencinin tercih edeceği ilgili kamu kurumları/kuruluşları ile özel kuruluşlarda, Senato tarafından kabul edilen ilgili yönerge çerçevesinde yapılır. Uygulamalı derslerle ilgili esaslar ise ilgili birim kurulu kararıyla belirlenir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Öğrenci, kayıtlı olduğu her bir program için danışmanının onayını almak kaydıyla güz ve bahar yarıyıllarında en çok 45 AKTS (çift diploma programları için en çok 70 AKTS), yıllık sistemde her öğretim yılında en çok 90 AKTS ve yaz okulunda açılan derslerden ise en çok 20 AKTS (çift diploma programları için en çok 40 AKTS) kredilik derse kayıt yaptırabilir. Yaz okulu sonu itibarıyla mezun olma durumundaki öğrenci ise yaz okulunda en çok 25 AKTS kredilik derse kayıt yaptırabilir. Bu kredilere, diğer yükseköğretim kurumlarından alınan dersin/derslerin kredileri de dâhildir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Diğer üniversitelerden ders alma ve kurum dışı öğrenci kabulü”

“(2) Öğrenciler, kayıt olduğu yıldaki programın taban puanının eşit veya yüksek olması kaydıyla, Anadolu Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği uyarınca diğer yükseköğretim kurumlarının yaz okulundan Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde, ilgili birimin yönetim kurulunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun kararıyla ders/dersler alabilir.

(3) Alınan dersin/derslerin kredi ve notlarının transferi, ilgili birim yönetim kurulu kararıyla yapılır.

(4) Yurt içindeki/yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarından alınan notların Üniversitenin harf notlarına dönüştürülmesine ilişkin esaslar Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(5) Başka bir yükseköğretim kurumunda ön lisans veya lisans programına kayıtlı olan öğrenci; kayıtlı olduğu birim yönetim kurulunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayıyla ekle/sil haftası sonuna kadar kurum dışı öğrenci olarak kayıt yaptırabilir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Dönem/yıl içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı %30’dan az, %60’tan fazla olamaz. Sadece dönem sonu/yıl sonu sınavı yapılan uygulamalı derslerde, dönem sonu/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı %100’dür. Tek ders sınavı dışındaki tüm sınavlarda öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında yarıyıl/yıl içi etkinliklerinden alınan puanlar dikkate alınır. Ancak tek ders sınavının ve azami süre sonrasındaki ek sınavların başarı notuna katkısı % 100'dür.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(7) Yıllık programlarda, yıl sonunda 2,00 GNO’yu sağlayamayan öğrenci “Tekrar” durumuna düşer. Tekrar durumuna düşen öğrenci FF, YZ ve DZ harf notu olan dersleriyle birlikte tekrara düştüğü öğretim yılındaki harf notu CC’nin altında olan dersleri de bir sonraki öğretim yılında tekrar etmek zorundadır. Tekrar ettiği öğretim yılı sonunda 2,00 GNO’yu sağlayan öğrencinin ders tekrarı sona erer.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin dördüncü bölümünün başlığı “Yüksek Onur ve Onur Öğrencisi, Kayıt Silme ve Çeşitli Belgeler” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 1- (1) 19 uncu maddenin yedinci fıkrası, 2022-2023 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrencilere uygulanmaz.”

MADDE 11- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12- Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.


Anadolu Üniversitesinden:

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 16/5/2016 tarihli ve 29714 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Bu Yönetmelik, Anadolu Üniversitesine bağlı Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri ile Yabancı Diller Yüksekokulunu kapsamaz.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci, 14 üncü ve ek 26 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Yıllık sistemin uygulandığı programlarda yaz okulu açılmaz. Yıllık sistemin uygulandığı programlarda öğrenci, başka bir yükseköğretim kurumundan yaz okulunda ders alamaz. Ancak dönemlik sistem esasına göre alınan mesleki seçmeli ve seçmeli dersler ile 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendi kapsamındaki dersler için yaz okulu açılabileceği gibi, bu dersler bu Yönetmelik uyarınca başka bir yükseköğretim kurumundan da yaz okulunda alınabilir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Öğrenci, kayıt olduğu yıldaki programın taban puanının eşit veya yüksek olması kaydıyla başka yükseköğretim kurumlarında açılan, içerik ve kredi eşdeğerliği kabul edilen derslere de üçüncü fıkradaki sınırları aşmamak koşuluyla kayıt yaptırabilir. Ancak yaz okulunda Üniversitede açılan bir ders yerine, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmedikçe başka bir yükseköğretim kurumunda açılan bir ders alınamaz. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınan ders/derslerin, kredi/kredilerin ve not/notların öğrencinin not durum belgesine işlenmesi 6/2/2019 tarihli ve 30678 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.”

“(6) Başka bir yükseköğretim kurumundaki bir ön lisans veya lisans programına kayıtlı olan öğrenci; kayıtlı olduğu birim yönetim kurulunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayıyla yaz okuluna kayıt yaptırabilir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9- (1) Yaz okulunda Anadolu Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile 7/6/2020 tarihli ve 31148 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre derslere devam zorunluluğu vardır.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.               

“MADDE12- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde, Anadolu Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.”

MADDE 7- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8- Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.