Atanamayan 500 bin İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları TBMM gündeminde

Atanamayan 500 bin İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları TBMM gündeminde
Yaklaşık 500 Bin İİBF Mezunun atanma talebi TBMM'de soruldu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İİBF mezunu 500 binden fazla KPSS adayının atanma talepleri, KPSS kadrolarına atama ve ilanlara dair detaylar Milli Egitim Bakan Sayın Mahmut ÖZER’e soruldu.

Milli Egitim Bakan Sayın Mahmut ÖZER tarafından cevaplandırılmak üzere İİBF mezunları için TBMM’de soru önergesi verildi. Konya Milletvekili Abdulkadir KARADUMAN tarafından verilen soru önergesinde İİBF‘lilerin atanma sorunu 9 maddelik önerge ile gündeme alındı.

TÜRKiYE BÜYÜK MiLLET MECLiSi BAŞKANLIĞINA  
Aşağıdaki sorularımın Milli Egitim Bakan Sayın Mahmut ÖZER tarafından Anayasanm  98'inci ve i9tiiziigiin 96 ve 99'uncu maddeleri geregince yaz1h olarak cevaplandmlmasm1 arz  ederim. 17.11.2021  Abdulkadir KARADUMAN/ Konya Milletvekili  

işsizlik sadece kişinin kendisini degil; aileyi, toplumu ve de devleti doğrudan  ilgilendirmektedir. işsizlerin içinde en yüksek oran Üniversite mezunları, üniversite mezunu  işsizler içerisinde de iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi mezunları yer almaktadır ve ne yaık  ki böyle giderse işsizler  kervanına yüzbinlerce yeni işsiz  katılacaktır.  

iktisadi ve idari Bilimler Fakültelerinde talep sorunu degil, arz sorunu vardir, ayrıca adrese  teslim diye tabir edilen ogretim gorevlisi ahm ilanlar da akademinin kalitesini aynca  
düşürmektedir

iktisadi ve idari Bilimler Fakülteleri yüksek kontenjan, düşük  puanlarla doldurulmaktadır.  Haliyle de hocarun, ogrencinin ve verilen eğitimlerin kalitesi istenildigi seviyede olmuyor.  Fakültelerimiz bir derslik, bir ogretim gorevlisi, bir de tahtadan ibaret olmamaktir.  

Gençleri tamamıyla kamuya yönlendirmek yanlış  oldugu gibi kamuya giriş  sınavlarıyla  oyalamak da yanlıştır. Zaten kamuya alımlar da düşüktür.. Mezunların ve işverenlerin kendi  ifadelerine göre genlerimiz yabancı dil, bilgisayar gibi en temel eğitimlerini alamamakta ve  niteliksiz olarak mezun olmaktadır.  

Bu bağlamda;  
1. 2010 y1llarmda itibaren yıllara göre açık ögretim fakülteleri de dahil olmak üzere ayn  ayn olmak kaydıyla iktisadi ve idari Bilimler Fakültelerine yeni kayıt olanların ve  mezun olanların sayısı kaçtır? Bu mezunlardan herhangi bir işe hiç başlamamış  olanların ve halihazırda işsiz olanların sayısı kaçtır? 

2. 2010 yılından itibaren yıllara göre açılan iktisadi ve idari Bilimler Fakülte ve Bölüm  sayısı kaçtır?  

3. Acikogretim bolumlerinin, Dikey Geçiş  Sınavları dahil olmak üzere iktisadi ve idari  Bilimler Fakültelerinin ve bolumlerin kontenjanında düşürülmeler, ikinci öğretimlerin  kapatılması ve yeni fakülte a91lmasmm durdurulması gibi kararlarla öğrencilerin  sayılarını azaltma planlanmakta mıdir?  

4. iktisadi ve idari Bilimler Fakültelerinde öğretim görevlisi sayısı kaçtır? Kişi başına düşen  öğretim görevlisi nedir? Öğretim Görevlisi açığı var mıdır?  

5. iktisadi ve idari Bilimler Fakültelerinde egitim sisteminin kamu ve ozel sektor için  ehliyetli ve liyakatli nesiller yetiştirildiğini düşünüyor  musunuz? Kamu ve ozel sektOr  iiBF mezunlarından memnun mudur, bununla ilgili bilimsel bir çalışmanız var mıdır?  

6. A Kadro başta olmak üzere kurumların alım takviminde, kontenjanlarından ve  şeffaflığında  düzensizlik ve belirsizlikler yaşanmaktadır. Bu düzensizliğinin nedeni  nelerdir, bu problemler giderilecek midir?  

7. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra aksayan alımlardan dolayı  yaş  haddini geçirmiş  mezunlarımız bulunmaktadır. Bu mezunlara yönelik kesin olarak veya birkaç  alımda da olsa yaş  haddini esnetmeyi düşünüyor musunuz?  

8. Kamuda mülakatlara giren adaylar arasında mülakatlardaki sorulan soruların formalite  oldugu düşüncesi yaygmdir. Bu anlamda kamuya alımlarda mülakat sisteminin  kaldırılması veya bu sistemin güncellenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?  

9. iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin mezun olduktan sonra mesleksiz  olduklarını/olacaklarını biliyor musunuz, nitelikli iiBF'li mezunlar için bir çalışmanız var mıdır? Bu hususta diğer Bakanlıklarla koordineli bir 9ah~man1z var m1dir, mesela  Hazine ve Maliye Bakanlığının "Bir Milyon istihdam" projesi kapsamında ortak bir  çalışmanoz  oldu mu? 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.