Lisans KPSS puanıyla, önlisans düzeyinde tercih yapabilir mi?

Lisans KPSS puanıyla, önlisans düzeyinde tercih yapabilir mi?
Lisans KPSS puanı olan bir memur adayı, önlisans düzeyindeki alımlar için tercih başvurusu yapabilir mi?

Soru: Elektrik Teknikeriyim ayrıca Lisans-İşletme mezunuyum. Lisans KPSS' ye girmek zorundayım. Lisans KPSS puanı ile Elektrik Teknisyenliği-Elektrik Teknikerliği atamalarına başvuru yapabilir miyim?

Cevap
KPSS ve yerleştirme sürecine ilişkin kurallar Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümlerine dayalı olarak ÖSYM tarafından yayımlanan klavuzlar ile belirlenmektedir.

Bu kurallar gereğince KPSS'ye mezun olunan en üst öğrenim düzeyinden girilmesi zorunlu olup, sınav puanı da sadece geçerli olduğu öğrenim düzeyine ilişkin yerleştirmelerde kullanılabilmektedir. Yani KPSS'ye son başvuru tarihi itibarıyla lisans düzeyinde mezuniyeti olan bir aday sadece Lisans KPSS'ye girebilecek ve aldığı puanı lisans düzeyindeki alımlar için kullanabilecektir. Lisans KPSS puanıyla mezuniyet koşullarını taşısa bile ortaöğretim veya önlisans alımlarına başvuru yapamayacaktır.

Geçmişte Danıştay 12. Dairesinin KPSS kılavuzuyla ilgili vermiş olduğu iptal kararı sonucunda Lisans KPSS puanıyla teknik hizmetler sınıfı ile sağlık ve yardımcı sağlık hizmetler sınıfına dahil önlisans ve ortaöğretim düzeyindeki kadroları tercih hakkı verilmiş, ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca Danıştay 12. Dairesi kararının bozulması ile bu uygulamaya son verilmiştir.

Diğer taraftan, aynı düzeyde birden fazla mezuniyeti olan adayların geçerliliği devam eden KPSS puanıyla mezuniyet alanlarına ilişkin kadroları tercih etmelerinde bir engel bulunmamaktadır. Örneğin hem kamu yönetiminden hem de mühendislik fakültesinden mezun bir adayın lisans KPSS puanıyla mühendis kadrolarını hem de kamu yönetimi şartı olan kadroları tercih etme, yerleşme halinde ise yerleştiği kadroya atanma hakkı bulunmaktadır. Aynı durum önlisans mezunları için de geçerlidir.

Sonuç olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun, 12. Dairenin yukarda bahsi geçen kararını bozması sonrasında lisans KPSS puanıyla önlisans veya ortaöğretim düzeyinden tercihte bulunma imkanı kalmamıştır. Bu çerçevede, sınava girecek veya yerleştirme başvurusunda bulunacak adayların ileride herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için ÖSYM tarafından yayımlanan klavuzlarda yer alan talimatlara uygun hareket etmelerinin uygun olacağını değerlendirmekteyiz.

memurlar.net

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
11 Yorum