Tarım Bakanına 2021 Yılı Ziraat, Gıda, Su Ürünleri Mühendisi ve Veteriner Hekim Ataması Soruldu

Tarım Bakanına 2021 Yılı Ziraat, Gıda, Su Ürünleri Mühendisi ve Veteriner Hekim Ataması Soruldu
Ziraat, gıda, su ürünleri mühendisi ve Veteriner hekim 2021 yılı atamaları hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ'ye soru önergesi sunuldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde atama bekleyen Gıda Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri ve Su Ürünleri Mühendisleri ve Veteriner hekim atamaları hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye  soru önergesi verildi.

Ziraat, gıda ve su ürünleri mühendisi atamalarına ilişkin

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. (25.12.2020) Hüseyin ÖRS /Trabzon Milletvekili 

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde atama bekleyen Gıda Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri ve Su Ürünleri Mühendislerinin sayısı oldukça fazladır. Yaşanan salgın sürecinde kamu ya da özel sektörde iş veya meslek sahibi olanların dahi geçim sıkıntısı yaşadığı bu günlerde bu işsiz mühendislerimiz yaşamış oldukları mağduriyetin çözümüne ilişkin yardım ve destek taleplerini tarafımıza iletmektedir. Bizlere iletilen bilgiler ışığında, geçmiş yıllarda ilgili Bakanlık tarafından defalarca atama sözü verilmesine rağmen yıllardır atama yapılmadığı, KPSS'de yüksek puan almalarına rağmen ataması yapılmayan bu arkadaşlarımızın mağduriyeti görmezden gelindiği, hiçbir somut adım atılmadığı görülmektedir. 

Bu çerçevede; 

1- Geçmiş dönemlerde Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi, Orman Mühendisi gibi daha birçok alanda Bakanlığınızdan atama bekleyen ve hatta atama sözü verilmesine rağmen atama yapılmamasının nedeni nedir? 

2- Gıda, Ziraat ve Su Ürünleri Mühendislerini yaşamış olduğu istihdam sorununa ilişkin Bakanlığınızca yapılan ya da yapılacak olan herhangi bir çalışma var mıdır? 

3- Her yıl üniversitelerin ilgili bölümleri binlerce mezun vermekte ve işsiz sayısı sürekli artmaktadır. Bu sorunun çözümü için ilgili Bakanlık, kurum ve kuruluşlar ile herhangi bir çalışmanız var mıdır? 

4- Şu an itibariyle atama bekleyen Gıda, Ziraat ve Su Ürünleri Mühendislerinin sayısı ne kadardır? 

5- 2021 yılında atama yapılacak mıdır? Yapılacaksa hangi branşlarda ne kadar yapılacaktır? Yapılmayacaksa nedeni nedir? Ne zaman yapılacaktır? 

6- 2019 yılında Gıda, Ziraat ve Su Ürünleri Mühendislerinin atamasının yapılmasına ilişkin Bakanlığınıza verilmiş başka bir soru önergesine cevaben, “2019 yılı içerisinde ziraat mühendisi, gıda mühendisi, su ürünleri mühendisi ataması yapılmıştır.” cevabı verilmiştir. Atama bekleyen ilgili bölüm mezunları böyle bir atamadan haberleri olmadığını söylemektedirler. Bu noktada kamuoyunun ve ilgili bölüm mezunlarının yapılan bu atamadan haberi olmamasının nedeni nedir? Atama ilana çıkmamış mıdır? Bu atama ne zaman ve ne şekilde yapılmıştır? Atama sonucu hangi kadroya kaç kişi alınmıştır? 

Veteriner hekim atamalarına ilişkin

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. (25.12.2020) Hüseyin ÖRS /Trabzon Milletvekili 

Uzun yıllardan bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarına yıllar itibari ile çok az sayıda veteriner hekim alımı yapılmaktadır. Her yıl daha da artan mezun sayıları, öğrenci kontenjanları ve veterinerlik fakültelerine bağlı olarak binlerce veteriner hekim işsizler ordusuna katılmaktadır. İlgili dernek ve birliklerden tarafımıza iletilen verilere göre ülkemizde yaklaşık 35000 civarında aktif veteriner hekim bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 9000’i Tarım ve Orman Bakanlığı'nda, 2500'ü yerel yönetimlerde, 300'ü ise diğer kamu kurum ve kuruluşlarında olmak üzere 12000 dolayında veteriner hekim kamuda istihdam edilmektedir. Bugün itibari ile klinik, poliklinik ve hayvan hastanelerinde görev yapan serbest veteriner hekim sayısı kamuda çalışan veteriner hekim sayısından fazladır. Halbuki kamudaki veteriner hekimlik hizmetleri ve ilgili faaliyet alanları çok daha fazla ve çok daha önemlidir. 

Bu çerçevede; 

1- Bugün itibariyle atama bekleyen veteriner hekim sayısı ne kadardır? 

2- Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda veteriner hekim ihtiyacı var mıdır? Varsa ne kadardır? 

3- Veteriner hekim meslek grubunun istihdam edildiği başta Bakanlığınız ve yerel yönetimler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili meslek grubu faaliyetlerinin aksamaması, daha verimli ve sürdürülebilir hale getirilmesi için herhangi bir norm kadro çalışmanız var mıdır? Yoksa ne zaman yapılacaktır? 

4- Hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliği hizmetlerinin yetersizliği, ilgili bölümlerden mezun olan veteriner hekim sayısının sürekli artması göz önüne alınarak yeterli sayıda veteriner hekim alımı yapılmasına ilişkin herhangi bir çalışma ya da düzenlemeniz var mıdır? 
Yoksa ne zaman yapılacaktır? 

5- 2021 yılında Bakanlığınız ve bağlı kuruluşlarına veteriner hekim alımı yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne kadaryapılacaktır? 

6- Serbest veteriner hekim sayısının kamuda çalışan veteriner hekim sayısından fazla olmasının nedeni nedir? Bunun önüne geçmek ve kamu istihdamını arttırmak için Bakanlığınızca yapılan ya da yapılacak olan herhangi bir çalışma var mıdır?

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum