ORC anketine göre hangi ittifak önde?

ORC anketine göre hangi ittifak önde?
ORC Araştırma’nın son kamuoyu yoklaması Cumhur İttifakı’ndaki erimeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Toplam oy oranı yüzde 46’ya ulaşan CHP ve İYİ Parti, AKP ve MHP’nin toplam oy oranına 13 puan fark attı.

Ülkenin kaderini etkileyecek önümüzdeki seçimler siyasetin nabzını her geçen gün artırıyor. İttifaklar, partilerin oy oranları, seçim güvenliği gibi pek çok gündem maddesi temel tartışma başlıkları haline geldi. Kamuoyu yoklamaları ise çalışmalarını artırdı. Pek çok anket firması haftalık ve aylık çalışmalarının sonuçlarını paylaşıyor. Uzunca bir süredir yüzde 30 bandının altına inen iktidar partisi AKP’deki erime partiye yakın isimler de dahil olmak üzere geniş bir çevre tarafından kabul edilmiş durumda. İktidarın küçük ortağı MHP ise yüzde 7’ye çekilen barajın sınırlarında gezerken baraj altında kalma riskiyle boğuşuyor. İki partinin toplam oy oranı pek çok ankete göre yüzde 35’lerde kalıyor.

Muhalefet partileri ise oy oranlarını büyük oranda korumayı başardı. CHP, AKP’nin kalesi olarak görülen bölgelerde oylarını artırırken İYİ Parti’de görülen sıçrama oldukça dikkat çekici. Daha önce KONDA Araştırma’nın anketlerinde yüzde 20’yi geçtiği iddia edilen İYİ Parti, ORC Araştırma’nın son anketinde de yüzde 21,1 oy oranına sahip görülüyor. ORC Araştırma, 18 - 22 Ağustos tarihleri arasında, 51 ilde toplam 5 bin 310 kişi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Katılımcılara, “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

MHP’DE BARAJ ALTI TEHLİKESİ

Araştırmanın sonucunda AKP yine yüzde 30’un altında yer alarak yüzde 27,3 oranında kaldı. CHP’nin oy oranı ise yüzde 25,1 çıktı. Ankete göre İYİ Parti yüzde 20’yi aşarken iktidar ortağı MHP yüzde 6,1 ile baraj altında kalıyor. Bu araştırmaya göre barajı geçen HDP yüzde 7,2 oy oranına sahip. AKP’den kopan Altılı Masa üyesi DEVA Partisi 2,1, Gelecek Partisi ise 2,2 oy oranına sahip görülüyor.

Öte yandan ORC, geçtiğimiz hafta AKP’deki erimeyi 2018’den bugüne göstermişti. AKP’nin 2018 seçimlerinde yüzde 42,6 oranında oy aldığını hatırlatan araştırma şirketi, 2021’in ağustos ayında yüzde 33,4 olarak ölçtükleri AKP oylarının, 2022’nin aynı döneminde yüzde 27,3 oranına kadar gerilediğini tespit etti. AKP, aynı araştırmaya göre bir yılda 6 puandan fazla oy kaybetti.

birgün

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum