Staj Sigortası Mağdurları Erken Emeklilik Peşinde Değil!

Staj Sigortası Mağdurları Erken Emeklilik Peşinde Değil!
Bilindiği gibi ülkemizde meslek lisesi,yüksek okullarda yapılan staj ve çıraklık okulu zamanında yapılan sigorta önemli karışıklık ve mağduriyete neden oluyor.Bu dönemlerde yapılan sigorta , meslek hastalığı ve kazalarına karşı güvence sağlarken uzun vadeli sigorta kollarına ödeme yapılmadığından emekliliğe başlangıç sayılmıyor.

Sigortalı olduğunu ve zamanı geldiğinde emekli olacağını düşünen stajyer,yapılan sigortanın emekliliğe başlangıç olarak sayılmadığını öğrendiğinde yapacak pek bir şeyi kalmamış oluyor.

EMEKLİLİĞE SAYILMAYAN EMEKLER…

Peki kısa süreli sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödenen stajyerin, emekliliğe esas olacak sigortası ödenseydi devlete maliyeti ne olurdu? Sadece 250 tl.Şöyle ki bir stajyer ortalama bir ayın yaklaşık 10 günü çeşitli iş kollarında fiili olarak çalışıyor.Bu günün rayiciyle günlük ortalama 25 tl olan günlük sigorta primi ödenmiş olsaydı 10 günde toplam maliyet 250 tl civarında olacaktır.

Durumun farkına geç varan stajyerin emekliliği geç kaldığı süre kadar erteleniyor ve  ciddi mağduriyete neden oluyor.

Ülkemizde aynı durumdaki avukat ve doktorlar staj sürelerini borçlanarak sigorta başlangıçlarını staj başlangıcına çekebilirken,bu hakkın tüm çalışanlara verilmemesi anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum yarattığı gibi toplumda ciddi sıkıntıya neden oluyor.

Durumu örneklendirecek olursak meslek lisesinde ya da yüksek okulda okurken staj yapan bir öğrenciyi düşünelim, ya da araba tamirhanesinde haftanın 5 günü çalışan, araba altlarına yatan ve  bir gün çıraklık okulun giden bir çocuğu. Şimdi bu insanların aktif olarak çalışmadıkları, üretmedikleri söylenebilir mi? Bu insanları meslek kazasında karşın sigortalıyorsanız çalıştıklarını zaten kabul etmiş oluyorsunuz. O halde nasıl oluyor da emekliliğe esas sigortalarının yatmamasına göz yumabiliyorsunuz?

Oldukça geniş bir kitlenin ciddi bir şekilde mağdur olmasına neden olan bu durumun çözümü ise çok kolay. Çıraklık okulu ve staj sigortası mağdurlarının staj sürelerini borçlanmalarına imkan vermek. Mağdurlar bu süreleri borçlanarak hem ülkemiz ekonomisine katkıda bulunacak hem de kendi mağduriyetlerini gidermiş olacaklar. Staj sigortası mağdurlarının ortalama yaşları da dikkate alındığında erken emeklilik gibi bir durumun söz konusu olmadığı görülmektedir. Burada ayrımı çok iyi yapılması gereken  konu STAJ SİGORTASI MAĞDURLARI ERKEN EMEKLİLİK PEŞİNDE DEĞİLDİRLER. Emekliliğe esas olarak staj sigortası kabul edildiğinde sigortalı yine emeklilik yaşını bekleyecektir.

Konuyla ilgili olarak meclise sunulan ve şu anda komisyonda yer alan sekiz kanun teklifi bulunmaktadır. Milletin sorunlarını çözmek amacıyla var olan yüce meclisimizin, bu büyük sıkıntıyı bir an önce ortadan kaldıracağına inancımız tamdır.

Staj Mağduru / Kamubiz.com ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
18 Yorum