Okullar açılıyor! Müdürlerin en büyük sorunu TEMİZLİK!

Okullar açılıyor! Müdürlerin en büyük sorunu TEMİZLİK!
11 Eylül pazartesi günü okullar açılıyor. Ancak okullarda temizlik ve güvenlik sorunu henüz çözülmüş değil. İşte okul müdürlerinin en önemli sorunu

11 Eylül pazartesi günü öğrenciler; İstiklal Marşı’nın ardından sınıflarına girdiklerine ders ve yardımcı kaynak kitapları sıralarında ücretsiz bulacaklar

Her kademedeki okulun temizlik, kırtasiye küçük onarım ve atölye gibi ihtiyaçlarına yönelik bütçeleri gönderilmiş olduğundan müdürler fazla sıkıntı çekmeyecek.

TEMİZLİĞİ KİM YAPACAK

Okullardaki temizlik sorunu Nasrettin Hocanın “helva” hikayesini hatırlattı;
“Hoca sormuş: Un var mı?
Var!
Yağ var mı?
Var!
Şeker var mı?
Var!
Nasrettin Hoca çıkışmış:
Be adam, o zaman niye helva yapıp yemiyorsun?”
Hoca haklı.

Sorun; un, yağ, şeker olması değil.orun; Helva yapmayı düşünebilmek ve becerebilmek.

Para olmuş, malzeme olmuş onu kullanacak personeli zamanında bulamıyorsanız, çalıştıramıyorsanız Nasreddin Hoca hikayesine döner!

Okulların temizliğini yapacak personelin yanı sıra öğrencilerin güvenliğini sağlayacak görevli de yok.

11 Eylül 2023 Pazartesi günü, 400 bin öğrenci ve 30 bin öğretmen

19 bin derslikli 2 bin okulda ders başı yapacak.

Çocuklarını okutmak için sıraya giren, okul aile birliklerine sınırsız bağışta bulunan her kademedeki okullarda önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda sorun yaşanacağını sanmıyorum.Ama temizlik personeli ve güvenlik görevlisi bulmakta zorlanan ekonomik durumu iyi olmayan dezavantajlı ailelerin yaşadığı bölgelerdeki okul müdürlerine Allah kolaylık versin!

Önceki yıllarda okulların temizlik personeli ve güvenlik görevlisi sorunu İş Kur Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında gideriliyordu.

Geçen sene milli eğitim bakanlığı bünyesindeki okullarda TYP kapsamında geçici ve 6 ay süreli 1.350 temizlik ve güvenlik görevlisi çalıştırılmıştı.

Okulların açılmasına sayılı günler kala bırakın kaç temizlik ve güvenlik görevlisi alınacağını, henüz duyurusu bile yapılmadı.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

FATURA İŞÇİLERE ÇIKACAK

Değerli okurlarım,

Bu seneye kadar, okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi için “T.C. vatandaşı, kuruma kayıtlı, 18 yaşını tamamlamış, emekli ve malul aylığı almıyor” şartlarını taşıyanlar İş Kur’a başvurabiliyordu.

Yapılan değişiklikle, 2017 yılından sonra TYP kapsamında çalışanlar bugün işsiz olsalar bile başvuru yapamayacaklar.
Anlayacağınız, okullar 6 ay geçici çalıştıracak temizlik ve güvenlik görevlisi bulamayacak.

Oysaki, önceki yıllarda okullarda TYP kapsamında temizlik ve güvenlik görevlisi olarak çalışmayı düşünenler hayal kırıklığı yaşayacak.

Binlerce işsiz bakanlığın aldığı “2017 yılı sonrası” karar nedeniyle başvuruda bulunamazken okul müdürleri başlarının çaresine bakmak zorunda kalacak, fatura her zaman olduğu gibi yine velilere kesilecek!

Okulların temizlik-güvenlik görevlisi sorununu çözülemezken Karadeniz Bölgesi Sel ve Su Baskınlarının meydana geldiği Kocaeli, Düzce, Sinop, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta istihdam edilmek üzere İş Kur 2 bin 175 personel alacak.
Dün başlayan başvurular 18 Ağustos’a kadar devam edecek.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

SONUÇ: 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı başlarken, okullarımızda yeterli öğretmen, okul ve derslik var. Ama okulların temizliğini yapacak temizlik personeli ile öğrencilerin güvenliğini sağlayacak güvenlik görevlisi yok.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anlaşarak İş Kur üzerinden Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 9 ay geçici temizlik ve güvenlik görevlisi istihdam etmezse okul müdürleri başının çaresine bakacak, fatura velilere çıkarılacak.

Galip Ataman /Bizim Yaka

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
7 Yorum