7. Dönem Toplu Sözleşmede Belediye ve İl Özel İdare Çalışanları İçin Hangi Talepler Var?

7. Dönem Toplu Sözleşmede Belediye ve İl Özel İdare Çalışanları İçin Hangi Talepler Var?
Bem-Bir-Sen'in 7. Dönem Toplu Sözleşmesinde Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin 79 maddelik teklifleri belli oldu

BELEDİYE VE ÖZEL İDARE ÇALIŞANLARI BİRLİĞİ SENDİKASI (BEM-BİR-SEN) 01.01.2024 - 31.12.2025 YILLARINI KAPSAYAN 7. DÖNEM KAMU GÖREVLİLERİ TOPLU SÖZLEŞMESİ YEREL YÖNETİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME TEKLİFLERİ

Sosyal denge tazminatı
MADDE 1- (1) Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %200'üdür. Sosyal denge tazminatının verilmesi yönünde yapılabilecek sözleşmelerde, tavan tutarı aşmamak kaydıyla çeşitli adlar altında yapılan ödemeler dahil ödenebilecek tazminatın aylık tutarı, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, kadro veya görev unvanı ile derecesi gibi kriterlere göre farklı olarak belirlenebilir.
(2) Sosyal denge sözleşmesinin taraf sendikası, üyesi olmayan kamu görevlilerinden, aynı unvanlı üyesinden aldığı aidat kadar sosyal denge sözleşmesi aidatı alabilir.

Ek ödeme
MADDE 2- (1) 3/1/2012 tarihli ve 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar"ın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yer alan sözleşmeli personele yapılmakta olan ek ödeme, sözleşmeli çalıştırılmasına esas alınan kadro unvanında sözleşmeli personel olarak geçen hizmet süresine göre aynı kadro unvanı için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvelde belirlenen ek ödeme oranları üzerinden, meclis ve yönetim kurulu kararı aranmaksızın anılan Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

İkramiye
MADDE 3- (1) 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 22 nci maddesinin son fıkrası, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 36 ncı maddesinin son fıkrası ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin son fıkrasında yer alan "20.000" gösterge rakamları "40.000", "30.000" gösterge rakamları "60.000"olarak uygulanır.
(2) 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 22 nci maddesinin son fıkrasında ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 36 ncı maddesinin son fıkrasında yer alan "%10'unu" ibaresi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin son fıkrasında yer alan "yüzde onunu" ibaresi "yüzde ellisini" şeklinde uygulanır.

Sosyal denge tazminatı kriteri
MADDE 4- (1) 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasındaki "üç ay" ibaresi "yedi ay" olarak uygulanır.
(2) 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "yüzde otuzunu" ibaresi ile "yüzde yirmi beşini" ibaresi "yüzde ellisini" olarak uygulanır.

Zabıta ve itfaiye personelinin tazminatları
MADDE 5- (1) 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) ve (III) sayılı Cetvellere göre itfaiye amiri, itfaiye çavuşu ve itfaiye eri ile zabıta amiri, zabıta komiseri, zabıta komiser yardımcısı ve zabıta memuru kadrolarında bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 20 puan ilave edilir.
(2) Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik eki kadro kütüklerinde yer almamakla birlikte, bu Yönetmelik öncesinde ihdas edilmiş olup da şahsa bağlı olarak devam eden; itfaiye müdür yardımcısı, itfaiye başçavuşu, itfaiye onbaşısı ile zabıta amir yardımcısı, zabıta başkomiseri ve zabıta komiser yardımcısı, zabıta müdür yardımcısı ve itfaiye şoförü kadrolarında bulunanlar da birinci fıkra hükmünden faydalanır.

Sosyal denge tazminatı süre uzatımı
MADDE 6- (1) 4688 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesinde yer alan "31/12/2015" ibaresi "31/12/2025" şeklinde uygulanır.
(2) Bu hüküm çerçevesinde yapılacak ödeme tutarı hiçbir şekilde 1 inci maddede yer alan sosyal denge tazminatı oranı ile belirlenecek tutarı aşamaz.

Büyükşehir belediyelerine bağlı genel müdürlük daire başkanları ve belediye başkan yardımcılarının ek göstergesi
MADDE 7- (1) Genel idare hizmetleri sınıfına dahil büyükşehir belediyeleri daire başkanları için ilgili mevzuatına göre uygulanan ek gösterge rakamından, büyükşehir belediyelerine bağlı genel müdürlüklerin daire başkanları ve belediye başkan yardımcılarının da yararlanması için çalışma yapılacaktır.

İtfaiye personelinin zamları
MADDE 8- (1) 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı Cetvelin "(A) Genel İdare Hizmetleri Bölümü"nün 34 üncü sırasında öngörülen zam puanları %100 artırımlı olarak uygulanır.
(2) Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik eki kadro kütüklerinde yer almamakla birlikte, bu Yönetmelik öncesinde ihdas edilmiş olup da şahsa bağlı olarak devam eden; itfaiye müdür yardımcısı, itfaiye başçavuşu, itfaiye onbaşısı, itfaiye şoförü kadrolarında bulunanlar da birinci fıkra hükmünden faydalanır.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Zabıta personelinin zamları
MADDE 9- (1) 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı Cetvele göre zabıta amiri, zabıta amir yardımcısı, zabıta başkomiseri, zabıta komiseri, zabıta komiser yardımcısı ve zabıta memuru kadrolarında bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları zam puanları %100 artırımlı olarak uygulanır.
(2) Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik eki kadro kütüklerinde yer almamakla birlikte, bu Yönetmelik öncesinde ihdas edilmiş olup da şahsa bağlı olarak devam eden; zabıta amir yardımcısı, zabıta başkomiseri ve zabıta komiser yardımcısı kadrolarında bulunanlar da birinci fıkra hükmünden faydalanır.

Defin hizmetlerinde görev yapanların fazla çalışma ücretleri
MADDE 10- (1) 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanuna göre genel tatil günü sayılan günler ve hafta tatili günü kapsamına giren günlerde;
a) Belediyelerin imam, gassal, memur ve şoför unvanlı kadrolarında bulunanlardan, belediyelerce yürütülen defin hizmetlerinde fiilen görev yapanlara,
b) Belediyelerin tabip kadrolarında Devlet memuru veya sözleşmeli personel olarak görev yapanlardan ilgili mevzuatında mahalli idareler tarafından defin işlemleri öncesinde yerine getirilmesi zorunluluğu bulunan hizmetler sebebiyle göreve çağrılanlara,
çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 3 katının 6 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir.

Toplu taşıma kartı
MADDE 11 - (1) Büyükşehir kapsamına giren illerdeki belediyelerde veya büyükşehir belediyelerine bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda çalışmakta olan kamu görevlilerine toplu taşıma araçlarından yararlanacak şekilde mesaiye geliş ve gidişlerinde kullanılmak üzere toplu taşıma kartı verilebilir.

İtfaiye ve zabıta personeline yiyecek yardımı
MADDE 12 - (1) 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi kapsamında görev yapan itfaiye ve zabıta teşkilatı personelinden, anılan Yönetmelik hükümlerine göre öğle yemeği verilen ve öğle yemeği dışındaki yemek saatlerini de kapsayacak şekilde kesintisiz olarak görevlerine devam edenler, aynı Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ve öğle yemeği hariç olmak kaydıyla, iki öğüne kadar ücretsiz olarak yemek yardımından yararlandırılır veya kumanya yardımı verilir.

İcra memurlarının tazminatı
MADDE 13- (1) Bu hizmet kolunda yer alıp da sosyal denge tazminatı sözleşmesi uygulanmayan idarelerin icra memuru kadrolarında bulunanların 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 20 puan ilave edilir.

Ölçü ve ayar memurlarının iş riski zammı
MADDE 14- (1) Bu hizmet kolunda ölçü ve ayar memuru unvanlı kadrolarda bulunanlara, 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara göre 2000 puan üzerinden iş riski zammı ödenir.

İtfaiye çalışanlarının fiili hizmet süresi zammı
MADDE 15- (1) 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi ile 27.09.2008 tarih ve 27010 sayılı yönetmelikte fiili hizmet süresi zammı alan meslekler ve fiili hizmet süresi belirtilmiştir. Kanunun ve yönetmeliğin 15 inci maddesine göre İtfaiye ve Yangın Söndürme İşlerinde Çalışanların yıllık 60 gün fiili hizmet süresi zammı alması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 05.06.2009 tarih ve 509 sayılı Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulaması konulu genelgesinde sadece yangına giriş süresinin baz alınacağı şeklinde yanlış bir yorum yapılmıştır. Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin, itfaiye teşkilatının görevleri başlıklı 6. maddesinde yer alan tüm görevleri ve tüm itfaiye çalışanlarını kapsayacak şekilde, 60 günlük fiili hizmet süresi zammı Kanunda ve Yönetmelikte belirtildiği gibi uygulanarak, mevcut genelge iptal edilmelidir.

Yerel yönetimlerde çalışan kamu görevlilerine yemek yardımı
MADDE 16- (1) Bu Toplu Sözleşme kapsamına giren kamu görevlilerinden, 31.07.2023 tarihi itibarıyla alınmakta olan yemek bedeli tutarlarında artış yapılmaz.
(2) Bu hizmet kolu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kamu görevlilerinden Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine göre yemekhanesi olmayanlara veya kurulan yemek servislerinden kurum dışında fiilen yerine getirilen görevler sebebiyle yararlanma imkanı olmayanlara öğle yemeği için kumanya yardımı verilir. (6.Dönem toplu sözleşmedeki metnin aynısı)
Kumanya yardımı; bu Yönetmeliğin uygulanamayacağı durumlarda günlük 300 gösterge rakamını geçmemek üzere belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılması şeklinde uygulanabilir. Bu şekilde yapılan ödeme Zabıta ve itfaiye personeli için aylık 9000 gösterge rakamının, diğer personel için aylık 6300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez. (Yönetmelik hükmünden aynen alınan hüküm)
(DEVLET MEMURLARI YiYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ
Geçici Madde 2– (Ek:RG-8/4/2022-31803-C.K-5418/1 md.) 25/8/2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin Üçüncü Kısmının Dördüncü Bölümünde yer alan Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme’nin “İtfaiye ve zabıta personeline yiyecek yardımı” başlıklı 12 nci maddesinde ve “Yerel yönetimlerde çalışan kamu görevlilerine yemek yardımı” başlıklı 16 ncı maddesinde belirtilen kumanya yardımı; bu Yönetmeliğin uygulanamayacağı durumlarda ve 2022 ve 2023 yılları ile sınırlı olarak, günlük 100 gösterge rakamını geçmemek üzere belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılması şeklinde uygulanabilir. Bu şekilde yapılan ödeme aylık 2100 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez.)
(3) Yukarıdaki madde hükümlerinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde sözleşmeli personel de yararlanır.
(4) Diyabet, fenilketanüri, çölyak gibi hastalıkları olan çalışanlara verilen yemek hizmetlerinde özel gereksinimler dikkate alınır.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

İtfaiye personeli için nakdi tazminat
MADDE 17- (1) 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Kanunun 71 inci maddesi hükmü, Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (ı) bentlerinde belirtilen görevlere bilfiil katılmış olan ve bu çalışmalar sırasında ölmüş veya malül olmuş itfaiye personeli hakkında da aynı usul ve esaslar dahilinde uygulanır.

Belediye başkan yardımcılarının tazminatları
MADDE 18- (1) Nüfusu 50.000 ve üzeri il ve büyükşehir ilçe belediye başkan yardımcıları, bakanlık daire başkanları için ilgili mevzuatında öngörülen makam, görev ve temsil tazminatları ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesi uyarınca ödenen zam ve tazminatlardan aynen yararlanırlar.

MADDE 19- (1) Mevcut ek gösterge rakamı 3600 ek göstergeden fazla olanlar hariç olmak üzere, 1. Dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerinin ek gösterge rakamı 3600 olarak, diğer alt derecelerdeki kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları ise emsal personel için uygulanan ek gösterge rakamına göre düzenlenir.
(2) Ek gösterge tazminat yansıtma oranlarının artırılması suretiyle iyileştirme yapılır.
(3) Yukarıdaki düzenlemeler 15.03.2024 tarihine kadar tamamlanır.

MADDE 20- (1) Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı istihdamına yönelik mevzuatta düzenleme yapılması suretiyle mali, özlük, emeklilik haklarının iyileştirilmesine ve ek gösterge tazminat yansıtma oranlarının artırılmasına ilişkin düzenlemeler yetkili sendikanın katkı ve katılımıyla 2024 yılı içerisinde tamamlanır.

MADDE 21- (1) Teknik Hizmetler Sınıfında bulunan personelden 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Özel Hizmet Tazminatı Cetvelinin “(E) Teknik Hizmetler” bölümünün;
a) 1 inci sırasının (a) ve (b) bentlerinde sayılanların anılan bentlere göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 100 puan,
b) 1 inci sırasının (c) ve (d) bentlerinde sayılanların anılan bentlere göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 100 puan,
c) 2 inci ve 3 üncü sıralarında sayılanların anılan sıralara göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan,
ç) 4 üncü sırasında sayılanların anılan sıraya göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 60 puan,
ilave edilir.

Sözleşmeli personele kadro
MADDE 22- (1) 31 Mart 2019 tarihinden önce yerel yönetimlerde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesine göre sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken, daha sonra sözleşmesi feshedilip de 7433 sayılı Kanun gereği 28 Kasım 2022 tarihi itibariyle fiilen çalışamadığı için kadroya geçemeyen sözleşmeli personel, sözleşmelerini fesheden kurumlara yapacakları yazılı müracaatları ile aynı esaslar dahilinde kadroya geçiş işlemleri yapılır.

MADDE 23- Yürüttükleri kamu hizmeti ve taşıdıkları kamu görevlisi sıfatı gereği adli olaylara mağdur veya müşteki sıfatıyla taraf olan ya da haklarında şüpheli veya sanık sıfatı ile cezai tatbikat başlatılan personelin savunma, dava masrafları kurum bütçesinden karşılanır.

MADDE 24- (1) Yerel yönetimlerde görevli muhasebe yetkilileri ile genel bütçeli idarelerde görevli muhasebe yetkililerinin özlük hakları eşitlenmelidir.
(2) Ayniyat saymanı ile Muhasebeci kadrosunun özel hizmet tazminatları eşitlenmelidir.
(3) Gerçekleştirme görevlileri ile harcama yetkilileri de mali sorumluluk zammından yararlanır.

MADDE 25- (1) Zabıta ve itfaiye personellerine 2024 ve 2025 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenerek ödenen aylık maktu fazla çalışma ücreti üç katı artırımlı ödenir. Memur maaşlarına yıl içinde gelen zam oranları tutarlara yansıtılır.
(2) K cetvelinin “Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücret” (B) maddesinin birinci bendinde yer alan nüfus skalası güncel koşullara uyarlanarak 1.000.000’dan sonra gelmek üzere;
“1.000.001’den 3.000.000’a,
3.000.001’den 5.000.000’a.
5.000.001’den 10.000.000’a
10.000.001’den fazla olanlar”
Şeklinde düzenlenmelidir.
(3) K cetvelinin “Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücret” (B) maddesinin birinci bendinde yer alan TL tutarları, gösterge rakamının memur aylık katsayısı çarpımı sonucunda bulunacak tutarlar şeklinde düzenlenmelidir.

MADDE 26- Evlendirme memurlarının 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin karara ekli (II-III) sayılı cetvellere göre yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 20 puan ilave edilir.

MADDE 27- Yerel yönetimlerin hukuk birimlerinde görev yapan diğer personele 6.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı çarpımı sonucunda bulunacak tutarda pay verilir.

MADDE 28- (1) Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşlarda teftiş kurul başkanı kadrosuna atananlar, bakanlık genel müdürlük teftiş kurulu başkanı; başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcısı kadrosuna atananlar ise bakanlık genel müdürlük başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcısı için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ekli cetvellerinde kadro dereceleri esas alınarak belirlenen ücret ve tazminatlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen ek göstergeden aynen yararlanırlar.
(2) Halen büyükşehir belediyelerinde, büyükşehirlere bağlı kuruluşlar ve büyükşehirlere bağlı ilçe belediyelerinde görev yapan müfettişlerin yararlanmakta olduğu ek gösterge ve makam ile görev tazminatından il belediyelerinde görev yapan müfettişler de aynı şekilde yararlanırlar.

MADDE 29- Evlendirme Yönetmeliğinin 7 inci maddesi hükümlerine göre belediyelerde imam kadrosunda çalışan personele evlendirme yetkisi verilmelidir.

MADDE 30- Zabıta personeli; 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi kapsamına alınarak fiili hizmet zammından faydalandırılmalıdır.

MADDE 31- Yerel Yönetim Hizmet kolu kapsamındaki kurumlarda görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarının açılmasında, kurumların takdir yetkisi sınırlandırılmalı ve keyfi uygulamalar engellenmelidir. Boşalan kadrolar için en geç üç yıl içerisinde görevde yükselme ile unvan değişikliği sınavlarının açılması mecburi hale getirilmelidir. Sözlü sınav kaldırılmalıdır.

MADDE 32- (1) 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi eki Cetvellerde yardımcı hizmetler (YH) sınıfında yer alan “İtfaiyeci” unvanlı kadroların hizmet sınıfı “GİH” olarak uygulanır.
(2) İtfaiye ve zabıta çalışanlarına yönelik yeni hizmet sınıfı oluşturulmasına veya teknik sınıfa dâhil edilmesine ilişkin çalışma yapılacaktır.

MADDE 33- Yerel yönetimlerde kurbağa adam, dalgıç gibi görevlerde çalışanların, diğer kurumlarda aynı iş yapanların yararlandıkları mali haklardan yararlanabilmesi ve bunun için sertifika ve eğitim sorunlarının çözümüne yönelik tedbirler bir an önce alınmalı ve söz konusu personelin mağduriyeti giderilmelidir.

MADDE 34- (1) Yerel yönetim personelinin ve özellikle zabıta personelinin güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.
(2) Kasko, DASK ve yangın sigortalarından itfaiye hizmetleri için belirli bir oranda pay ayrılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalı, ayrılacak bu pay ile oluşturulacak fon itfaiye teşkilatlarının teknik ve güvenlik malzeme tedarikinde kullanılmalıdır.
(3) İşyerlerinin çalışma şartları çağın gereklerine uygun hale getirilmeli, iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili tedbirler zamanında alınmalı ve tam olarak uygulanmalıdır.

MADDE 35- Bu hizmet kolu kapsamındaki kurum ve kuruluşlarda ihale, muayene ve kabul komisyonlarında üye olarak görevlendirilenlere 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) ve (III) sayılı Cetvellere göre yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 20 puan ilave edilir.

Vardiya tazminatı
MADDE 36- Bu hizmet kolu kapsamındaki kurum ve kuruluşlarda vardiya usulü ile çalışanlara, her ay aylıklarıyla birlikte 1.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda vardiya tazminatı ödenir.

Uzmanların özel hizmet tazminatı
MADDE 37- 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvele göre Uzman kadrosunda bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan ilave edilir.

MADDE 38- (1) “Gassal” unvanlı kadrolarda bulunanlardan, “Müezzin-Kayyım” unvanlı kadrolara atanmak için aranmakta olan eğitim şartlarını haiz olanlar, kazanılmış hak aylık dereceleri esas alınır. Bu Toplu Sözleşme döneminde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli I sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “VI- Din Hizmetleri Sınıfı” başlıklı bölümünün (c) bendinde belirlenmiş olan uygun ek göstergelerden yararlandırılır. Bu şekilde ek göstergeden yararlandırılanların diğer her türlü mali hakları da Diyanet İşleri Başkanlığında “Müezzin-Kayyım” unvanlı kadrolarda görev yapıp da imam hatip lisesi mezunu olan ve aynı kazanılmış hak aylığı derecesinde bulunanlar esas alınarak belirlenir.
(2) Defin hizmetlerinde görev yapan personel fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilir.
(3) Defin hizmetlerinde görev yapan personele ödenen fazla çalışma ücretleri vergiden istisna tutulur.
(4) Defin hizmetlerinde görev yapanların birinci derece yakınlarının cenaze giderleri belediyeler tarafından karşılanır.
(5) Defin hizmetlerinde görev yapanlara periyodik olarak psikolojik destek verilir.

MADDE 39- İtfaiye ve zabıta personeli ile afet bölgelerinde görev yaparken vefat eden veya yaralanan diğer kamu görevlileri 2330 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde sayılanlar gibi şehitlik ve gazilik haklarından faydalanır.

MADDE 40- KÖYDES ve benzeri dış görevlendirmelerde görev alan il özel idaresi personeline, her ay aylıklarıyla birlikte 2.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ek tazminat ödenir.

MADDE 41- 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) ve (III) sayılı Cetvelde Yerel yönetimlerde görev yapan sağlık hizmetleri personeline dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 50 puan ilave edilir.

MADDE 42- Sanat tarihçisi unvanlı kadrolarda bulunanlar, 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvelin “E) Teknik Hizmetler Bölümü”nde arkeologlar için öngörülen tazminat oranları ve özel hizmet tazminatından aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılır.

MADDE 43- Biyolog ve kameraman unvanlı kadrolarda bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfına alınmalıdır.

MADDE 44- Yerel yönetim hizmet koluna ilişkin toplu sözleşmenin Resmi Gazetede yayımlanmasını izleyen 30 gün içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, toplu sözleşme hükümlerinin uygulanması talimatını içeren genelge yayımlanarak yerel yönetimlere gönderilir.

MADDE 45- Sosyal denge sözleşmelerinden aynı usul ve esaslar dahilinde belediye başkanları ile meclis üyelerinden gelen belediye başkan yardımcıları da yararlanır.

MADDE 46- 7433 sayılı kanun gereği hizmet kolumuzda kadroya geçen sözleşmeli personel, hizmet kolu dışındaki kurumlara da nakli yapılabilir.
Kamu görevlilerinin yıllık izinleri

MADDE 47- (1) Bu Toplu Sözleşme kapsamına giren kamu görevlilerinin, yıllık izin kullanmaya başladıkları gün ile yıllık izinlerinin bittiği gün arasında kalan dönem içerisinde, 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanuna göre genel tatil günü sayılan günler veya hafta tatili günü kapsamına giren günler yıllık izin kullanılmış sayılan günlere dahil edilmez. Ancak, anılan Kanuna göre yarım günü tatil olarak belirlenen günler ile anılan Kanunun 2 maddesinin ikinci fıkrası gereğince tatil kapsamına girecek Cumartesi günleri hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz.
(2) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa tabi kamu görevlilerinden sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta olanlar da yukarıdaki hükümlerden aynı şekilde yararlanır.
(3) Yıllık izinlerin kullanılmayan süreleri iptal edilmez.

MADDE 48- Bu hizmet kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların şantiye, atölye, laboratuvar, yer altı ve açık arazi şartlarında görev yapan personeline, hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilir.

MADDE 49- (1) Hizmet kolumuzda istihdam edilen memur ve sözleşmeli personelden, karla mücadele faaliyetlerinin yerine getirilmesi amacıyla fiilen görev yapanlara her gün için (300) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda tazminat ödenir. Bu kapsamda yapılacak ödeme tutarı her bir personel için yılda (5400) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez.

MADDE 50- Belediye ve bağlı kuruluşlarda norm kadro uygulaması ile birlikte itfaiye kadrolarından itfaiye Onbaşısı, itfaiye başçavuşu ve itfaiye grup amir yardımcısı kadrosundaki personelin "İtfaiye Çavuşu" kadrosuna, İtfaiye grup amiri ve itfaiye müdür yardımcısı kadrosunda olanların ise "İtfaiye Amiri" kadrosuna atanması için çalışma yapılmalıdır.

MADDE 51- (1) Kamu görevlilerine, Ramazan ve Kurban bayramlarında, bayram öncesi ödenen son aylıklarıyla birlikte en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) 2 katı tutarında bayram ikramiyesi net olarak ödenir.
Müdür, müdür yardımcısı, uzman ve şef unvanlı kadrolarda bulunanların özel hizmet tazminatı

MADDE 52- 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Diğer Tazminatlar Cetvelinin “F. Adalet Hizmetleri Tazminatı” bölümünün 1 inci sırasının (b), (c), (d) ve (g) alt bentlerinde kadro unvanları ve dereceler itibarıyla öngörülen tazminat oranları; aynı hizmet sınıfı, aynı veya benzer kadro unvanı ve aynı dereceler esas alınmak suretiyle, anılan Kararnameye ekli (II) sayılı Özel Hizmet Tazminatı Cetvelinin “(A) Üst Yönetim ve Genel İdare Hizmetleri” bölümünde belirtilen müdür, müdür yardımcısı, uzman ve şef unvanlı kadrolarda bulunan Devlet memurları için de uygulanır. Bunlara anılan Bakanlar Kurulu Kararının diğer bölümlerinde belirlenmiş olan tazminatlar ödenmez.

MADDE 53- Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğe ve İl Özel İdareleri İle İl Özel İdarelerinin Üyesi Oldukları Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğe; müdürlük veya şube müdürlüğü görevine asaleten atanma için aranan sınav hariç tüm şartları taşıyıp da müdürlük görevini 8 yıl kesintisiz olarak sürdürenlerin kurumlarına yazılı müracaatları halinde, görevde yükselme sınavına girmeksizin bir defaya mahsus olarak müdürlük veya şube müdürlüğü görevine atanmalarına dair geçici madde eklenir.

MADDE 54- Yerel yönetim hizmetleri kapsamındaki kamu görevlilerine uyarma, kınama ve aylıktan kesme disiplin cezaları bir defaya mahsus affedilerek sicilden terkin edilir.

MADDE 55- (1) 10 Yıl hizmet tamamlayan engelli çalışanlara yeşil pasaport hakkı tanınmalıdır.
(2) Yeşil pasaport 5. derecedeki memur personellere kadar verilmelidir.
MADDE 56- 4688 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “dört saat” ibaresi “sekiz saat” olarak uygulanır.

Zam ve tazminatlar
MADDE 57- (1) 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı Cetvelin “(B) Teknik Hizmetler Bölümü”nün 4 üncü sırasında hizmet yılları dikkate alınarak öngörülen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanları ile (II) sayılı Özel Hizmet Tazminatı Cetvelinin “(E) Teknik Hizmetler” bölümünün 1 inci sırasının (c) bendinde dereceler itibarıyla öngörülen tazminat ve ek tazminat oranları, kadroları teknik hizmetler sınıfına dahil müze araştırmacısı, arşivci, folklor araştırmacısı, kütüphaneci, kitap patoloğu ve sosyolog unvanlı kadrolarda bulunan Devlet memurları için de uygulanır. Bunlara anılan Bakanlar Kurulu Kararının diğer bölümlerinde belirlenmiş olan zam ve tazminatlar ödenmez.

Araç kullananlara ilave ücret
MADDE 58- Yerel yönetim hizmet kolu kapsamında çalışan kamu görevlilerine, kadro unvanına ilişkin görevlerin yerine getirilmesi yönünden zorunlu olmadığı halde, görevlerini aynı zamanda taşıt aracı kullanarak fiilen yerine getirenlere aylık olarak ilave (500) TL ücret ödenir.
MADDE 59- Depremden etkilenen personele psiko-sosyal destek verilir. Kişisel gelişimleri ve psikolojik iyi oluş halinin desteklenmesi için çalışmalar yapılır.

Afet tazminatı
MADDE 60- 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamına girecek şekilde afete uğrayan bölgelerde kurtarma, barındırma, yardım, söndürme, sevk ve tevzi işlerinde çalışanlara, kadrolarının bulunduğu kurumları tarafından en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %200’ünü geçmemek üzere afet tazminatı ödenir.

MADDE: 61- (1) Engelli çalışanların kullandığı tıbbi malzeme, vücut dışı protez ve ortezlerden, görmeye yardımcı tıbbi malzemelerden, sağlık raporunda hayati önemi haiz olduğu belirtilmeyen diğer protezler ve ortezlerden, tekerlekli sandalye ve sarf malzemelerinden katkı payı alınmayacak şekilde mevzuat düzenlemesi yapılır.
(2) Engelli çalışanların ayaktan tedavilerinde kullanılan ortez, protez, tıbbi malzeme ve sarf malzemeleri ile bu cihazların bakım ve onarımı giderleri iyileştirilir ve SGK tarafından karşılanır. SGK tarafından karşılanmayan miktar kurumca ödenir.
(3) Engelli çalışanların kullandığı tıbbi malzeme, protez, ortez, tekerlekli sandalye ve sarf malzemelerinin, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği Eki EK-B-2 Ödenmeyen malzemeler listesinden 11 inci sıradaki “spor protezi” ifadesi çıkarılır. Ek-3/C-5 maddesinde belirtilen özellikli tekerlekli sandalyeler EK-3/C maddesinde yer alacak şekilde düzenleme yapılır.
(4) Deprem nedeniyle engelli olan veya deprem öncesi engelli olup da deprem bölgesinde yaşayan engelli bireylerin protez, ortez, yardımcı araç ve gereçler, aktif tekerlekli sandalye, ayağa kaldıran tekerlekli sandalye, miyoelektrik protez, karbon ortez veya protez, spor protezi ve ortezi, spor tekerlekli sandalyesi ve bir spor brançına ait talep ettiği engelliği ile ilgili spor malzemesi SUT kapsamında olup olmadığına ve SUT kapsamında olanların da fiyat miktarına bakılmaksızın piyasa şartlarına uygun olarak ivedilikle temin edilir.
(5) Yukarıdaki maddede bahsedilen malzemelerin temini için Devlet veya Üniversite Hastanelerinden birinden alınmış üç imzalı doktor raporu ve reçetesi yeterli olur.
(6) 11 il deprem bölgesinde yaşayan engelli bireylerin yukarıda bahsedilen protez, ortez, tekerlekli sandalye, yardımcı araç-gereç gibi tıbbi malzemelerin yenilenmesinde belli sürenin doldurulmuş olması şartına bakılmaz.
MADDE 62- (1) Hizmet kolumuzdaki personelin bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocukları ve aynı çatı altında yaşayan anne, baba veya yargı kararı ile vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşinin; Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yetkili hastaneden alınması şartı ile raporunda "ağır engelli" ibaresi olan yakınlarının bakımı maksadıyla, her engelli birey için ayrı olmak üzere günde 1 saat günlük bakım izni verilir. Bu sürenin gün içerisinde kullandırılma zamanı personelin isteğine göre düzenlenir.
(2) Engelli çocuk sahibi anne ve babanın her ikisinin çalışması durumunda bu izin alınan beyana istinaden birine kullandırılır. Anne ve babadan birinin çalışması durumunda, alınan beyana ve gerekçeye istinaden çalışan ebeveyne bu izin kullandırılır. Her engelli birey için ayrı olmak üzere bir gün içerisinde, günlük bakım izni veya günlük eğitim izinlerinden sadece biri kullanılır.

MADDE 63- (1) Sağırların, işitme ve görme engelli bireylerin de yayın hizmetlerine herkes gibi erişimi bir haktır. Bu çerçevede internet sitelerinde, sosyal medya araçlarında, basılı yayınlarda, süreli / süresiz yayınlarda sesli tasvire, Türk İşaret Dili Çevirisi ile görüntülü yayınlara ve Braille Alfabe ile kabartma yayınlara yer verilir. Bilginin herkes için erişilebilir hale gelebilmesi maksadıyla kamu kurum ve kuruluşlarının internet sayfaları bir yıl içerisinde Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri (WCAG) doğrultusunda yeniden düzenlenir.

MADDE 64- Emekli aylığı bağlanmasına hak kazanmış olmakla birlikte emekliye ayrılmak istemeyen kamu görevlilerinin emekliliğe zorlanmasına yönelik baskılara son verilmelidir. Bu durumdaki kamu görevlilerinin emekli olmak veya çalışmaya devam etmek konusundaki tercihleri kendi özgür iradelerine bırakılmalı; sürgün ve cezalarla emekli olmaya zorlamaya yönelik iş ve işlem yapanlar cezalandırılmalıdır.

MADDE 65- (1) Çocuk yardımı ödeneği iki kat artırımlı ödenir.
(2) Kamu görevlisinin ikamet ettiği şehir dışında okuyan üniversite öğrencisi olan çocuğu için çocuk yardımı ödeneği dört kat artırımlı ödenir.
İtfaiye şoförlerinin hakları

MADDE 66- “Şoför” unvanlı kadrolarda bulunanlardan 31.07.2023 tarihinden önce itfaiye teşkilatında görevlendirilmiş olup da bir itfaiye aracının kullanımıyla ilgili yükümlülükleri kayıt altına alınmak suretiyle 01.01.2024 tarihi itibarıyla da fiilen itfaiye aracı kullananlar yazılı olarak müracaatları ve boş kadro olması kaydıyla, İtfaiye Yönetmeliğinde yer alan 30 yaş şartı aranmaksızın itfaiye eri kadrolarına atanır.

MADDE 67- (1) 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde öngörülen “10.000” gösterge rakamı, “30.000” olarak uygulanır. 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre yapılan ödemeler sonucunda yıl içinde ödenecek vekâlet ücretinin yıllık tutarını dolduramayanlara eksik kalan tutar ilgili idarenin bütçesinden ödenir.
(2) 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname’nin 14 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendindeki “%55” oranı “%75” olarak, “%40” oranı “%20” olarak uygulanır.

MADDE 68- (l) 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı Cetvelin “(B) Teknik Hizmetler Bölümü”nün 4 üncü ve 5 inci sıralarında öğrenim durumları ve hizmet yılları dikkate alınarak öngörülen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanları ile (II) sayılı Cetvelin “(E) Teknik Hizmetler” bölümünün I inci sırasının (c) bendi ile 2 nci sırasında öğrenim durumları ve dereceler itibarıyla öngörülen tazminat ve ek tazminat oranları, kadroları teknik hizmetler sınıfına dahil programcı ve çözümleyici unvanlı kadrolarda bulunan Devlet memurları için de uygulanır. Bunlara anılan Bakanlar Kurulu Kararının diğer bölümlerinde belirlenmiş olan zam ve tazminatlar ödenmez.

MADDE 69- (1) 6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesi hükümlerine göre bölge sınırı esas alınarak yapılan seyyar görev tazminatı ödemelerinde de il sınırı esas alınır.

MADDE 70- (1) 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara eldi (II) sayılı Cetvele göre sivil savunma uzmanı kadrosunda bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 5 puan ilave edilir.

MADDE 71- (1) Kendilerine 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu uyarınca konut tahsis edilmiş bulunanlar, muhtelif kanunlara göre kira yardımından yararlananlar, kurumların yurtdışı kadrolarına sürekli görevle atanmış olanlar ile bunların eşleri hariç olmak üzere kamu görevlilerine 15.000 göstergesinin aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay aylıklarıyla birlikte kira yardımı yapılır.
(2) Eşlerden her ikisinin de kira yardımına müstehak olması halinde, kendilerinin tercihleri esas alınmak suretiyle, sadece eşlerden birisine ödeme yapılır. Bu yardım, sair ödemelerde aylık kavramına dâhil edilmez ve yardıma hak kazanmada ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır.
Tahsilat birimlerinde görev yapanlar için fazla çalışma ücreti

MADDE 72- Çevre Temizlik Vergisi ile Emlak Vergisi tahsilatlarının yapıldığı dönemlerin her biri için iki aydan fazla olmamak kaydıyla, Belediye Başkanı tarafından bu iki aylık dönem içerisindeki Cumartesi veya Pazar günlerinde vergi tahsilatına devam olunmasına karar verilmesi durumunda, bu vergilerin tahsilatıyla görevli birimlerde memur veya sözleşmeli personel olarak çalışanların her birisine Cumartesi veya Pazar günlerinden birinde beş saati geçmemek üzere fazla çalıştırma yaptırılabilir. Bir takvim yılında bir kişiye yaptırılacak fazla çalışmanın toplam süresi seksen saatten fazla olamaz. Bu şekilde fazla çalışma yaptırılanlara, 657 sayılı Kanunun 178 inci maddesi uyarınca fazla çalışma karşılığı olarak ilgili yıl için saat başına belirlenmiş olan tutarın beş katı esas alınarak fazla çalışma ücreti ödenir.

MADDE 73- (1) Yerel yönetimlerde çalışan kamu görevlilerine,
    a) 2024 yılı için 3.000 TL,
    b) 2025 yılı için 4.000 TL tutarında giyecek yardımı ödeneği verilir. Bu ödenek, her iki yılın da Şubat ayı aylıklarıyla birlikte ödenir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen ödeneğin verilmesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu veya diğer personel kanunlarına göre verilmesi gereken giyecek yardımları ile kurumların özel mevzuatları ve dahil oldukları hizmet kolu toplu sözleşmesi gereğince verilmesi gereken giyecek yardımlarından yararlanmaya engel teşkil etmez.
(3) Giyecek yardımından ilgili mevzuatı kapsamında ayni olarak yararlandırılmasına karar verilen personel için ödenecek giyim yardımı ödeneği; bu yardımdan yılda bir kez yararlanması gerekenler için 6.000 TL’den, yazlık-kışlık şeklinde yılda iki kez yararlanması gerekenler için 8.000 TL’den fazla olamaz ve bu şekilde ayni olarak giyecek yardımından yararlanacaklar için ilgili Bakanlıkça/kurumca ayrıca birim fiyat tespiti yapılmaz. Bu fıkrada belirtilen tutarlar, 2025 yılı için %20 artırımlı uygulanır. (görev gereği giyilmesi gereken üniforma, iş elbisesi ve benzeri zorunlu kıyafetlerin ayni olarak yapılması esas olup bu maddenin kapsamında değildir.)
(4) Giyecek yardımından sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar dahilinde faydalandırılır.

MADDE 74- (1) Kamu görevlilerine yönelik “mobbing” fiillerinin tespiti için işyerlerinde aralarında sendika temsilcilerinin de bulunduğu “Mobbing Kurulları” oluşturulur. Kamu görevlilerine yönelik “mobbing” fiilleriyle ilgili olarak disiplin soruşturması açılır.

MADDE 75- 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı Cetvelde yer alan ve yerel yönetimlerde görev yapan veznedar ve tahsildar kadrolarında bulunanlar için öngörülen mali sorumluluk zammı %50 artırımlı olarak uygulanır.

MADDE 76- (1) Mahalli İdareler Uzlaşma Yönetmeliği’ne göre oluşturulan Uzlaşma Komisyonunda görev alan üyelere aşağıdaki cetvele göre belirlenen katsayılar ile memur maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak brüt tutarlar üzerinden hesaplanacak miktarda huzur ücreti ödenir. Söz konusu huzur ücreti ödenmesinde Mali Hizmetler Müdürü hakkında 631 Sayılı Kanunun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi hükmü uygulanmaz.
(2) 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 92 inci maddesine dayalı olarak tarhiyat sonrası uzlaşma komisyonlarına katılan üyelere oturum başına ödenecek huzur ücretlerine esas alınacak katsayılar aşağıdaki şekilde uygulanır:

UNVANLAR

SINIR TUTAR

GÖSTERGE

Uzlaşma Komisyon Başkanı

1 Oturumu Geçemez

20.250

Mali Hizmetler Müdürü/ Gelir Şube Müdürü

2 Oturumu Geçemez

13.350

Üye

4 Oturumu Geçemez

6.225

MADDE 77- (1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104’üncü maddesinin (A) fıkrasında belirtilen “doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplamda onaltı hafta” ibaresi “doğumdan önce onaltı, doğumdan sonra onaltı hafta olmak üzere toplamda otuziki hafta” olarak uygulanır.
(2) Çoğul doğumlarda bir kat artırımlı olmak üzere, 657 sayılı Kanunun 104. maddesinde düzenlenen süt izninin analık izninin bitimini müteakip ikinci altı aylık dönem için belirlenen süre de üç saat olarak uygulanır.
(3) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104’üncü maddesinin (D) fıkrasında belirtilen “ilk altı ayda” ibaresi “ilk yılda” ve “ikinci altı ayda” ibaresi “ikinci yılda” olarak uygulanır.

MADDE 78- (1) Bu hizmet kolu kapsamında bulunan kurumlarda zehirli, gazlı ve radyasyonlu ortamlarda veya yangınla mücadelede bilfiil çalışan personele, iş yerlerinde tüketilmesi kaydıyla koruyucu gıda maddeleri, gıda yardımı olarak verilir.

MADDE 79- Sağlıklı hayat için sigara içmeyi bırakan kamu görevlilerine aylık 500 TL sağlıklı hayata destek primi ödenir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum