Anayasa Mahkemesi'nden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i ilgilendiren karar

Anayasa Mahkemesi'nden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i ilgilendiren karar
Gazetememur.com'da yer alan habere göre Anayasa Mahkemesi Rektörlüğe atanmada aranan 3 yıl profesörlük şartı aranması kuralında yer alan 3 yıl ibaresinin iptal istemini reddetti

Gazetememur.com'a göre 3 sayılı Üst Kademe Kamu Yönetilcileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin 5. fıkrasında "Rektörler, (...) profesörlük yapanlar arasından atanır." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm daha önce "Rektörler, 3 YIL SÜREYLE profesörlük yapanlar arasından atanır." şeklindeydi. Ancak 2018 yılımda 3 yıl süreyle ibaresi madde metninden çıkarılmıştır. 

CHP 3 yıl süreyle ibaresinin madde metninden çıkarılmasını Anayasa Mahkemesine taşımıştır. 

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

160.    Dava dilekçesinde özetle; rektör olarak atanabilmek için en az üç yıl profesörlük yapmış olma şartını kaldıran kuralın münhasıran kanunla düzenlenmesi gereken hususlara ilişkin olduğu, kamu hizmetine alınmada anayasal olarak dikkate alınması gereken “görevin gerektirdiği nitelikler” ile bağdaşmadığı, rektör atamasına ilişkin usulün 2547 sayılı Kanunu’nun 13. maddesinde düzenlendiği, üniversitelerin kuruluş ve organları ile bunların seçimlerinin kanunla düzenlenmesinin de anayasal bir zorunluluk olduğu, rektör atanmasına ilişkin usulün sıklıkla değiştirildiği, bu değişikliklerin kamu yararı amacı taşımadığı, özel çıkarların korunmasına yönelik olduğu belirtilerek kuralın Anayasa’nm 2., 70., 104., 128. ve 130. maddelerine aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

Anayasa Mahkemesi, üst kademe kamu yöneticiliği görevlerinden olan rektörlüğe atanma şartlarına/niteliklerine ilişkin düzenleme getiren kuralın Anayasa’nın 104. maddesinin dokuzuncu fıkrasıyla bağlantılı olarak anılan maddenin on yedinci fıkrasının ikinci ve üçüncü cümlelerine aykırı bir yönü bulunmadığına karar vermiş ve iptal istemini reddetmiştir. Bir başka deyişle AYM, söz konusu kuralın CBK ile düzenlenmesinin Anayas'ya aykırı olmadığına karar vermiştir. 

Karar 3 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır

Editörün Notu:  Ataması için kanun değiştirildi

25 Temmuz 2018’de MEB Müsteşarlığı'ndan ayrılan ve 17 Ağustos 2018 tarihinde profesör olan Tekin’in, bir ay geçmeden 15 Eylül 2018 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak atanması tartışmalara neden olmuştu.

Bu kararla birlikte yapılan tartışmaların da gereksiz olduğu görüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum