İşçi maaşları üzerinden, memur maaşı belirlemek doğru değil!

İşçi maaşları üzerinden, memur maaşı belirlemek doğru değil!
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan: İşçi maaşları üzerinden memur maaşının belirleniyor olması, aslında işin tabiatına aykırı bir durum

Genel Başkan Talip Geylan, Bengü Türk TV’de Gökhan Altunkaş’ın sunduğu Söz Hakkı programının canlı yayınına katılarak ülke ve çalışma hayatı gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Kamu çalışanları açısından geride bıraktığımız dönemde önemli adımlar attı. Ek gösterge ile ilgili kapsamlı bir düzenleme yapıldı, Türkiye Kamu-Sen’in 2019 yılından beri dile getirdiği talepler büyük oranda karşılığını buldu. Ancak eksikleri var. 1. Dereceye inmiş tüm kamu çalışanlarının ek gösterge oranlarının 3600’e yükseltilmesi gerekmektedir. Aslında bu talebe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin tarafından seçim öncesinde vurgu yapıldı. Yani bu konuda mutabakat sağlanmış durumda. Beklentimiz, parlamento çalışmaya başladığı andan itibaren bu mutabakatın hızlı şekilde yasal zeminde hayata geçirilmesidir.

İki farklı hukuka tabi personeli birbiriyle mukayese ederek, ücret belirlemek bu işin tabiatına uygun bir tavır değildir. 

   WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Bu ülkede şu anda göreve yeni başlamış en düşük dereceli memurun aldığı maaş 11 bin 930 TL, ortalama memur maaşı 13 bin TL’dir. Kamuoyunda oluşan talepler üzerine de Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan bir açıklama yaparak, temmuz ayında yapılacak artışlarla en düşük dereceli devlet memurunun maaşının işçi maaşından az olmayacağı ifadesini ortaya koydu. Ancak burada birtakım düzenlemelerin yapılarak hayata geçirilmesi lazım. Yaklaşım tarzı da değişmeli. İşçi maaşları üzerinden memur maaşının belirleniyor olması, aslında işin tabiatına aykırı bir durumdur. Çünkü kamu çalışanları statü hukukuna tabi personeldir. İşçilerimiz sözleşme hukukuna tabi personeldir. İki farklı hukuka tabi personeli birbiriyle mukayese ederek, ücret belirlemek bu işin tabiatına uygun bir tavır değildir. Eğitim seviyesine göre memuru alıyorsunuz. Devlet memurunu sınava tabi tutuyorsunuz. Görevde yükselmede, yönetici atamalarında sınava tabi tutuyorsunuz, kamu hizmetinin gerektirdiği mesleki ve teknik becerileri arıyorsunuz. Dolayısıyla statü hukukuna tabi çalışanların maaşını, işçi maaşına göre belirlemek doğru bir yaklaşım değil. Son haftalarda arada oluşan uçurumdan dolayı işçi maaşları üzerinden kamu çalışanlarının maaşı gündem oldu. Fakat artık bunu ayırmak lazım. Hükümetin bu noktada temel bir zemin oluşturması gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.