Sendika, işçi maaşlarına yüzde 68 zammı reddetti

Sendika, işçi maaşlarına yüzde 68 zammı reddetti
Rize Belediyesi ile HAK-İŞ’e bağlı Hizmet- İş sendikası arasında 650 işçinin 2023 yılı Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde geçen hafta anlaşma sağlanamadığı öğrenildi.

Hak-İş Rize Şubesi grev oylaması yaptı, oylamada işçiler greve ‘hayır’ dedi. Sendika bu kez Yüksek Hakem Kurulu'na başvurdu.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Hizmet- İş sendikası Rize Belediyesi 650 işçiyi kapsayan 2023 yılı Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşamadı. Anlaşma sağlanamaması üzerine Hizmet- İş sendikası Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan uyuşmazlık nedeniyle geçen hafta grev oylamasına gitti, oylama sonucu işçiler greve ‘hayır’ dedi. Grev kararı alamayan Hizmet- İş sendikası oylama sonrası yüksek hakem kuruluna gitti. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin işçilere yüzde 68 zam verdiklerini, Hizmet İş sendikası ile protokol imzaladıklarını ancak sendikanın attığı imzanın arkasında durmadığını suistimal ettiğini bu nedenle anlaşamadıklarını ifade etti. Metin, "Yüksek hakem kurulunun vereceği zammın üzerinde bir zammı isçilere vereceğim" dedi. 

"BEN ENFLASYONUN ALTINDA ZAM VERMEM DEDİM VERMEDİM"

Rahmi Metin dün yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

"Ben geldiğimden beri prensip olarak şunu söyledim; kesinlikle ben işçiye enflasyonun altına zam vermem, vermedim de zaten. Onun için hiçbir sıkıntı yoktu fakat hem Türkiye'nin ekonomik anlamdaki türbülanslar pandemiden sonraki çıkışla beraber işte Türkiye’deki ücretlerin bir anda aşağı yukarı gitmesi her yıl yapılan 6 ayda bir asgari ücret yenilenmesi yapılma durumunun kalınması şimdi böyle bir sancılı dönem geçirdik. Haliyle geldik 2022’nin Mart'ına bu sözleşme konuşmaları başladı enflasyon yüzde 50-55 civarındaydı. 2022’nin Mart'ı TÜİK'ten aldığımız verileri genel anlamda sıkıntılar olduğunu gördüğümüz için hem ekonomik anlamda bunu biz bunu yüzde 68’e çıkardık. Yani biz 2023 yılının Mart’ında sendika ile yüzde 68 üzerinde mayıs ayında imza altına aldık her şey karşılıklı. Biz ona göre de süreci başlatmış olduk fakat, daha sonra bu kamu işçilerine ait personel sözleşmesi gündeme Türkiye'de gelince şimdi cumhurbaşkanlığı ne diyor, kamu işçisi personel sözleşmeleri. Bu açıklanınca sendika biz belediyelerde bunun içerisine sokabiliriz gibi sendikal anlamda üst düzeyde bir homurdanma oldu bizler anlaşma yapmayınca yüksek hakem kuruluna gider raporlarımız, grev olmayınca yüksek hakeme giderler, yüksek hakem de kendi durum değerlendirmesini yaparak bir rakam verir.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

"HİZMET İŞ SENDİKASI ATTIĞI İMZAYA SAHİP ÇIKMADI"

Arkadaşlarımızın sendikal bakışında yüksek hakem kurulu bizi de herhalde bu kamu işçi protokolüne sokar belediyelerde bu yükün altına sokar düşüncesiyle beklemeye aldılar kendilerini. Bizim verdiğimiz yüzde 68’den daha fazla vermesi lazım ve Türkiye’de yeniden asgari ücret gündeme geldi tam biz bunları konuşurken. Ardından arkadaşlar yine bizimle görüşmek istediler hatta genel merkezinden geldi yetkilileri ben onlara şunu söyledim; ‘arkadaşlar biz sizlerle normal bir sözleşme yapmışız bu sözleşme normalde 2024 yılına kadar geçerli bir sözleşme olması lazım’ ve yüksek hakeme falan gidebilme hakları yok fakat bir şekilde kendilerince kabul edilmeyerek imza altına alındığı halde suistimal edilerek. Biz imzamızı attık karşılıklı imza attık o iş bitmiştir. Rize Belediyesi işçisi benim arkadaşlarım. Ben Türkiye'de hangi uygulama yapılıyorsa ona tabi olmak kendimi zorunlu hissederim zaten ben niye daha az vereceğim daha çok veririm benim işçime ama şu ortamı bir görelim ortam bir durulsun. Diğer belediyeler ne yapıyor, hamleler ne oluyor, asgari ücret ne olacak oranı neyse ben onu da bunun üzerine verme sözü veriyorum ve hala bu sözdeyim ben.

"BENİM SENDİKA İLE İŞİM YOK BURANIN SORUMLU AMİRİ BENİM PARAYI DA BEN VERİRİM"

Türkiye'de belediyeler kamu personel sözleşmesine göre hareket etti bende öyle edeceğim, başka türlü neden hareket edeceğim, ben işçimin yanındayım. Sendika başka düşünebilir ben sendikayla bir işim yok. Şu anda buranın sorumlu amiri bensem parayı da ben veririm fazlasını da ben veririm onlara da diyorum, ben Trabzon’u, Giresun’u, Ordu’yu her tarafı aradım, ne oluyor yani biz mi alt kaldık bu çalkantı niye var? Diğer yerlerde yok, Trabzon 10 bin 500 TL veriyor 11 bin lira Giresun veriyor en yükseği şimdi temmuzda sözleşme yapacaklar bizden sonra biz erken yakalandık Mart'ta olduğu için. Süreçte şimdi gelinen nokta da arkadaşlar tabii ki herkes ister ki daha fazla olsun, daha fazla olsun ben buna da saygı gösteriyorum. Arkadaşlar yüksek hakeme gitmek istediler yüksek hakem oradan bir netice verecek bu netice eğer hangi rakamsa zaten ona uymakta mükellefim ama bu netice benim taahhüt ettiklerimin altında kalırsa ben yine yukarıya çıkaracağım. Onlar sözüm var. Oradan verilirse ne âlâ o vermedi aşağıda kaldı ben yine kendi verdiğim ücretle onun yukarısına çıkmış olacağım, şimdi arkadaşlar görüşmek istiyorlar ama ben görüşme kabul etmiyorum bu saatten sonra."

ankahaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum