Veteriner hekimlerin 7. dönem toplu sözleşme talepleri

Veteriner hekimlerin 7. dönem toplu sözleşme talepleri
Veteriner hekimlerin 7. dönem toplu sözleşme talepleri 13 madde

YETKİLİ SENDİKA ETKİLİ OLMALI, VETERİNER HEKİMLER TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA HAKLARINA KAVUŞMALI !!!

1-)Veteriner Hekimler; Kuduz, Tüberküloz, Brusella, Şarbon, Ekinokok başta olmak üzere yüzlerce zoonoz hastalıkla kendilerinin ve ailelerinin sağlıklarını riske atarak mücadele etmekte, halk sağlığına siper olmaktadır. Tekme, boynuz, ısırılma gibi hayvan yaralamalarına maruz kalmakta, ahır, ağıl gibi elverişsiz ortamlarda çalışmaktadır. Fakat 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36’da Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer alan Veteriner Hekimler, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda 2018 yılında yapılan değişiklikle sağlık çalışanı sayılmadığı için Fiili Hizmet Zammı alamamaktadır. Dolayısıyla Veteriner Hekimlerin Tıp, Diş Hekimleri, Hemşire ve Eczacılardan ayrı tutularak yıpranmadıkları ileri sürülmüştür. 60 günlük Fiili Hizmet Zammı hakkı iade edilmelidir. 

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

2-)Hastalıkla mücadele ile birlikte bir nevi kolluk kuvveti gibi denetim faaliyetleri yürüten, idari yaptırım gücü olan Veteriner Hekimler sözlü ve fiziki şiddete maruz kalmaktadır. 25 Nisan 2022 tarihinde Yozgat’ın Sorgun İlçesindeki bir mezbahanede görevli Veteriner Hekim Volkan LALE’nin görevi başında bıçaklanarak şehit edilmesi, maruz kalınan şiddetin acı bir örneğidir. Sağlık çalışanı olmasına rağmen sağlıkta şiddet yasasına dahil edilmemiş olan Veteriner Hekimler biran önce yasa kapsamına alınmalıdır. 

3-) Eğitim sürelerinin 5 yıl olması sebebiyle “Yüksek Lisans” derecesinde mezun olmalarına rağmen Veteriner Hekimlerin kamu kurumlarında mezuniyet bilgileri “Lisans” olarak işlenmektedir. Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Bilgi ve Yönetim Sisteminde Veteriner Hekimlerin mezuniyet derecesi “Yüksek Lisans” olarak düzeltilmelidir. 

4-) 657 sayılı Kanunun 152. Maddesi birinci ve ikinci fıkralarında, Devlet memurlarına verilen zam ve tazminatların belirlenmesindeki esaslar; eğitim süreleri, görev güçlüğü, hayat ve sağlık tehlikesi, görev yerinin özelliği, görevin önem ve niteliği olarak belirlenmiştir. Ancak, zam ve tazminatları belirleyen mevzuatlarda Veteriner Hekimler, 657 sayılı Kanun’un 152 inci maddesi esaslarına tezat bir şekilde, sağlık hizmetleri sınıfında bulunan diğer meslek gruplarına oranla hak kaybına uğramış ve uğramaya devam etmektedir. Zam ve tazminatlar emsal sağlık çalışanlarına göre tekrar düzenlenmelidir.

5-) 02 Mayıs 2018 tarihli ve 30409 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” gereği yapılması beklenen Uzmanlık Sınavı 5 yıldır gerçekleştirilmemiştir. Veteriner Hekimlikte uzmanlık sınavı biran önce yapılmalı, kamuda Uzman Veteriner Hekimler için kadro tesis edilmelidir. 

6-) 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda sağlık çalışanları için yapılan iyileştirmelere Veteriner Hekimler de dahil edilmelidir. 

7-) Veteriner Hekimlerin ellerinden alınan ve hiçbir iyileştirme yapılmayan özlük hakları konuşulmaya başlandığında gündeme gelen 5996 sayılı kanun kapsamında biyolojik ürün uygulama ve kimliklendirme işlemlerine binaen hayvan sahibi veya bakıcısından tahsil edilmesi gereken uygulama ücretleri, vatandaş ile kamu personeli arasında hoş olmayan tartışmalara dönüşmekte, kavgalar yaşanmaktadır. Seyyar bir satıcı gibi 2-3 liralık uygulama ücretinin yanında ürün bedelini de tahsil etmek durumunda kalan veteriner hekimleri toplum nezdinde küçük düşüren bu durumum farklı yöntemlerle çözüme kavuşturulması, elden para alış-verişinin yasaklanması gerekmektedir.

8-) Farklı kurum, kuruluş logoları içeren nahoş kıyafetlerle, çizmelerle çalışmak durumunda kalan kamu Veteriner Hekimlerine il ilçe fark etmeksizin resmi kurum aidiyetini gösteren görevlerine ve mevsim şartlarına uygun iş kıyafetleri verilmelidir.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

9-) Araç görevlendirmeleri can güvenliğinin sağlanması için bakımları zamanında yapılmış ve arazi şartlarına uygun araçlarla yapılmalıdır. 

10-) Tarım ve Orman Bakanlığı büyük proje ödeneğinden kariyer mesleği Veteriner Hekim olan idareciler de yararlandırılmalıdır. 

11-) Hayvan hastalıkları ile mücadele insan sağlığı ve gıda güvenliğini doğrudan etkileyen hızlı reaksiyon alınması gereken faaliyetleri kapsadığından tarımsal çalışmalardan ayrı olarak yönetilmesi gerekliliği ortada olup; Veteriner İşleri Müdürlükleri yeniden kurulmalıdır.

12-) Ülkemizde 32 adet olan Veteriner Hekimliği Fakültesi sayısı Almanya’da 5 Fransa’da 4 adet, 380 milyon nüfusu olan ABD’de sadece 28 adettir. Yeterli donanımı olmayan Veteriner Fakülteleri eğitimde kaliteyi düşürdüğü gibi her yıl 3 bine yakın mezun verilmekte ve bu mezunların istihdamında güçlükler yaşanmaktadır. İhtiyaç fazlası fakülteler en yakın fakültelere bağlanarak eğitim ve araştırma merkezlerine dönüştürülmelidir.

13-) Çalışan motivasyonunun sağlanabilmesi, iş verimliliğinin sürdürülebilmesi açısından Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde personel sorunlarının doğrudan iletilebileceği online bir platform kurulmalıdır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum