Yeni Torba Yasa’da çalışanların talepleri çok fazla

Yeni Torba Yasa’da çalışanların talepleri çok fazla
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi 27. Dönem çalışmalarında sona yaklaşırken, toplumda Meclis’in kalan son iki haftasında yasalaşması beklenen çok farklı konular var.

Seçimlerden önce TBMM’de görüşülerek yasalaşması beklenen konuların başında uzman çavuşlara kadro verilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, yönetmeliklerinin ve tabi oldukları 37 yıllık kanunun güncelleştirilmesi ve iyileştirilmesi var. Emekli astsubaylar da tazminat hakkı ve ek gösterge düzenlemesi istiyor.

STAJYER VE ÇIRAKLAR UMUDUNU KORUYOR

EYT’de kapsam dışı kalan, okul yıllarındaki fiili çalışmaları nedeniyle kendilerine sigorta kartları verilen staj ve çıraklık sigortası mağdurları da staj girişlerinin SSK başlangıcı sayılmasını istiyor ve torba yasada bu beklentilerini karşılayacak bir düzenleme bekliyor. EYT’de 2000 yılı sonunun baz alınmasını talep edenler, kademeli emeklilik isteyenler, memurlara ve askeri öğrencilere de geriye dönük askerlik borçlanması hakkı tanınmasını isteyenler de on binlerle ifade ediliyor.

ADLİ MAHKUMLARA GENEL AF BEKLENİYOR

Öte yandan yaklaşan seçimler öncesi büyük bir beklenti içinde olan bir diğer önemli kitle ise mahkumlar ve yakınları. Adil Yaşam Derneği öncülüğünde adli mahkumlara ayrımsız genel af ve sicil affı isteyen mahkumlar ve aileleri de Meclis kapanmadan müjdeli bir haber bekliyor.

EHLİYET AFFINDA KAPSAM GENİŞLER Mİ?

Geçtiğimiz günlerde ceza puanları silinerek el konulan sürücü belgelerinin iadesine ilişkin düzenlemeyi yeterli bulmayan 100 binlerce vatandaş da, ölümlü kazaya karışmış sürücüler hariç diğerlerinin el konulan sürücü belgelerinin kapsamlı bir ehliyet affı ile iade edilmesini istiyor.

KAMU ŞEFLERİ 3600 EK GÖSTERGE İSTİYOR

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Bunların dışında kamuoyunda seçim öncesi kendi talep ve sorunlarına ilişkin yasal çözümler bekleyen çok sayıda kitle var. Üstlerine ve astlarına 3600 ek gösterge verilen ve kendileri unutulan kamu şefleri de bu mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

KAMUDA KADRO BEKLENTİSİ ÇOK YÜKSEK

Meclis gündemindeki torba yasada geçici işçilere kadro düzenlemesi yer alsa da, aile sağlığı merkezlerinde görevli grup elemanları, çeşitli kamu kurumlarındaki yardımcı hizmetler sınıfı, karayolları müşavir firma çalışanları, sözleşmeli öğretmenler, belediyelerin taşeron şirket işçileri ve daha bir çok kurumda görevli işçiler, kadro taleplerini yüksek sesle dile getiriyor.

SGK PERSONELİ DE BEKLENTİ İÇİNDE

Son dönemde EYT nedeniyle en yoğun günlerini yaşayan Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları da, tazminat başta olmak üzere özlük haklarında bir takım iyileştirmeler yapılmasını bekliyor. Kamu mühendisleri ve kamu avukatları da benzer taleplerinin torba yasada yer bulmasını istiyor.

Toplumda tüm bunların dışında seçimlerden önce yasalaşacak son torba yasada, aralarında hobi bahçelerindeki barakaların yıkımının önlenmesini içerin düzenlemenin yer alması dahil olmak üzere daha bir çok konu bulunuyor. Aksi bir karar alınmaması halinde 7 Nisan Perşembe günü çalışmaları sona erecek 27. Dönem Parlamentosu’ndan, hükümetten ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan talep ve beklentilerini sosyal medyada düzenledikleri etkinliklerle dile getiren kitleler, seslerini duyurmak ve sorunlarına yasal çözümler bulmak için bugünlerde daha yoğun mücadele veriyor. 

MEHMET AYDIN/ aydindenge.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.