Ekonomistler hesapladı! İşte memurlara yapılacak zam oranı

Ekonomistler hesapladı! İşte memurlara yapılacak zam oranı
TÜİK tarafından eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardında Uzman isim Muhammet Bayram ve Ekonomist Abdulkadir Develi 3 aylık verilere göre memur ve memur emeklisinin zam oranını hesapladı.

3 aylık enflasyon verilerinin ardından Ekonomistler Ocak 2024 zam tahminlerini açıkladı. Uzman isim Muhammet Bayram yıl sonunda memurlara yüzde 50 zam tahmininde bulunurken ve Ekonomist Abdulkadir Develi en az yüzde 40-50 bandında zam olacağını değerlendirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

"Yüzde 4.75’lik enflasyon oranı ekonomi yönetiminin adımının ne kadar doğru olduğuna göstergedir.

Yüzde 5’ti ekonomistlerin tahmini bunun altında gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde faiz artış döngüsünün yavaşlayabileceğini burada öngörebiliriz. Şu anda faizler yüzde 30’lar seviyesinde. Enflasyonda hızlı bir şekilde düşüş göreceğimizi düşünüyorum.

Yüzde 25 kira artış sınırı burada kısa zamanlı bir etki göstermese de enflasyonun düşmesi ile birlikte kiracı ile ev sahipleri orta noktada buluşmaya başlayacaktır.

Enflasyon oranı bir önceki aya göre yüzde 19.49 oranında fark oluşmuştu. Şu anda açıklanan oran ile yüzde 25’ler seviyesinde gerçekleşti. 3 aylık enflasyon oranı yüzde 25’ler seviyesinde gerçekleşti.

ASGARİ ÜCRET MEMUR VE EMEKLİYE ZAM NE KADAR OLACAK?

En son Çalışma Bakanı yüzde 50’ler seviyesinde artışa işaret etmişti.

Enflasyonda azalarak artan süreç devam ederse, çünkü yüzde 9’lar seviyesinden aylık enflasyonun yarı yarıya azaldığını gördük. Eğer bu devam ederse yüzde 50 seviyesinin biraz altında gerçekleşecektir. Yüzde 40-45 seviyelerini öngörmek makul olabilir. Yüzde 40-45 düzeyinde artışın minimum düzeyde yapılacağını düşünüyorum.

Memurlara yüzde 15 toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı verilecekti. Bir önceki toplu sözleşme zammından kaynaklı yüzde 9 refah payı var bu da eklenecek. Onlar yüzde 40-45'lerin biraz üzerinde alacak.

Asgari ücreti buna göre belirlemiyoruz. Özel sektördeki diğer ücret seviyelerini ilgilendirdiği için oradaki artış en az enflasyon farkı kadar olacaktır. 2024’ün ortasından sonra enflasyonda hızlı gerileme bekliyoruz.

EMEKLİYE ZAM BEKLENTİSİ NE?

Emekliler merakla düzenlemeyi bekliyor. Sayın Cumhurbaşkanı işaret etti. Çalışmalar sürüyor. Emeklilerin öncelikle kök maaşlarına yönelik düzenleme olacağını biliyoruz. Kök maaşlarda oransal artışın yaşanmadığı kalemler var. 6 bin TL olan maaş yüzde 25 zamla beraber artmadı. Şu anda 7500 TL olan en düşük emekli maaşı düşük seviyede kaldı. Asgari ücretle arasındaki makas daraldı.

Bu makasın daha da açılmasının engellenmesi adına 7500 TL’nin en az 10 bin TL seviyesine çıkarılması gerekiyor. Asıl maaşların 10 bin TL seviyesine çıkarılması gerekemekte ki daha sonra yapılacak artışlar etki edebilsin."

Ekonomist Abdulkadir Develi ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankası’nın eli rahatladı, halen enflasyon yüksek. Ciddi bir kırılma eylül ayında yaşandı. Ben Merkez Bankası’nın şahin adım atmaya devam edeceğini düşünüyorum.

İstikrarlı seyri sağlayabilirsek daha öngörülebilir ortam içerisine gireceğiz. Bu önemli bir gelişme, kalemlere baktığım zaman lokanta olsun, hizmet sektörü artışının yüksek olduğunu görüyoruz. Fiyatlama davranışlarına bakmamız lazım belki denetimleri artırmak gerekiyor.

ÜCRET ÖNGÖRÜLERİNİZ NEDİR?

Satın alma gücünün korunacağı bir model üzerinden konuşmak daha doğru olacaktır. Yıl sonu itibarıyla yüzde 50’lere ulaşabilecek bir artış durumu söz konusu olabilir. Memur maaşlarında kümülatif hesaplamalarla beraber bu artışta arzu edilen şu: Enflasyon az artsın ancak satın alma gücünün korunmasına devam edelim. Yüzde 50 bandına yaklaşan bir rakamı ben konuşabileceğimizi düşünüyorum."

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum