Vekil Ebe Hemşirelere Kadro Verilmesi Hakkında Önerge TBMM'de

Vekil Ebe Hemşirelere Kadro Verilmesi Hakkında Önerge TBMM'de
Covid-19 virüsü ile mücadele aşamasında risk altında insan sağlığı için çalışan Vekil Ebe Hemşirelerin özlük ve sosyal haklarıyla ilgili mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?

Vekil ebe hemşirelerin özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesi talebine ilişkin Meclis Başkanlığına yazılı önerge verildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıda belirtilen sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğüm 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 09.04.2020 Av. Vğur BAYRAKTUTAN /Artvin Milletvekili 

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86ıncı Maddesi uyarınca KPSS puanı ile görevlendirilerek Vekil Ebe Hemşire olarak çalışan yaklaşık 1000 vatandaşımız aileleri ile birlikte yaklaşık 5.000 vatandaşımız yaşadıkları zorluk ve sıkıntıları yıllardır dile getirmektedirler. 

Vekil ebe hemşireler 1.basamakta merkeze uzak ücra köylerde Sağlık evlerinde görev yapmakta, memur maaşının 3/2 tutarında aylık almaktadır. Kutsal ebelik hemşirelik mesleğini yürüten vatandaşlarımızın hemen hemen her statüde bulunan doğum izni, refakat izni, babalık izni, ölüm izni, tayin izni, eş durumu tayin hakkı, süt izni gibi hakları bulunmamaktadır. Ayrıca vatani görev olan askerlik görevini yaptıktan sonra işe geri dönüş hakları yoktur. 

2 Kasım 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 663 sayılı KHK ile 1 yılını dolduran Vekil ebe hemşireler kadroya alınmış; kadroyu gün, hafta ve ay eksiği olduğundan alamayan yaklaşık 1000 çalışan 9 yıllık bir mağduriyet yaşamak zorunda bırakılmıştır. 

Özlük hakkı eksiklikleri nedeniyle birçok bakımdan mağdur olan, yıllardır emek veren vatandaşlarımız işlerinden istifa etmek zorunda kalmış, iş güvencelerinin olmaması sebebiyle amirleri tarafından mobbing uygulanarak işten çıkmaya zorlanmıştır. 

Özellikle Covid-19 virüsü ile mücadele aşamasında ülke olarak kenetlendiğimiz şu günlerde riski en yakından hisseden, fedakarca ve sorgusuzca mesai sarf eden sağlık çalışanlarımızdan olan Vekil Ebe Hemşirelerimizin 9 yılı aşkın süredir devam eden mağduriyetlerinin giderilerek çalışma şartlarının ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. 

Bu Bağlamda; 

1- Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan kurum içi eğitimlerini tamamlamış, liyakat ve yetenek sahibi Vekil Ebe Hemşirelerin toplam sayısı kaçtır? 
2- Ilgili personel sayılarının çalıştıkları illere, görev unvanlarına ve görev yerlerine göre dağılımları nasıldır? 
3- Bu veriler ışığında; Ülkemiz genelinde özellikle Covid-19 salgınıyla mücadele döneminde personel ihtiyacına göre Vekil Ebe Hemşire Kadro açığı ne kadardır? 
4- Covid-19 virüsü ile mücadele aşamasında risk altında insan sağlığı için çalışan Vekil Ebe Hemşirelerin özlük ve sosyal haklarıyla ilgili mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır? Var ise Kamuoyuyla paylaşır misiniz? 
5- 2020 yılı içerisinde; Aşılama, Aile planlaması, gebelerin doğum öncesi ve sonrası eğitimleri için kanser taramaları gibi birçok konuda liyakat sahibi olmuş, hatta kurum içi eğitimlerde eğitmenlik yapacak bilgiye ulaşmış Vekil ebe hemşirelere durumlarına uygun daimi kadrolara atanmaları yönünde Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa çalışma ne aşamadadır? Çalışmanın içeriği ve uygulama takvimi nasıldır?

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.