Berkan ADIYAMAN

Berkan ADIYAMAN

Acil Tıp Teknisyenlerini Atamamak İçin Bir Sebep mi Var?

Şüphesiz ki sağlık sisteminin hastane öncesi acil bakımı olsun, hastane acil servisi olsun, ameliyathanesi olsun, yataklı servisleri olsun her kısmı diğerlerinin tamamlayıcısı veya devamıdır. Bu kısımları ayakta tutan direkleri ise çalışmış, çabalamış ve mesleğini elde etmiş olan sağlık personelleridir. Peki, bu personellerden biri olan Acil Tıp Teknisyenlerini atamamak için bir sebep mi var?

 Biz Acil Tıp Teknisyenleri olarak gözardı edilmemizin düzeltilmesini beklerken maalesef günden güne bu gözardı edilme artarak devam ediyor. Şimdilerde ise pek iç açıcı olmayan konular konuşulmaya başlandı. Bunların ne kadar yanlış olduğundan bahsetmek için teker teker değinmek gerekiyor, ki maalesef biz atanamayan Acil Tıp Teknisyenlerinin tek bir yazıya sığdırılamayacak kadar çok fazla sıkıntısı var. Bu yüzden var olandan çok başımıza getirilmesi planlanan sıkıntılara değineceğiz.

 İlk olarak, bizzat Sağlık Bakanlığı üst yetkilileri tarafından 112 istasyonlarında nöbet başı 3 paramedik çalıştırılacağı, artık Acil Tıp Teknisyenlerinin alınmayacağı söylendi. Eğitimini tamamen ileri acil derece acil yardım üzerine gören ve son senesinde okuldan çok 112 istasyonlarına gidip staj gören Acil Tıp Teknisyenlerinin 112'lere atanmaması ne kadar mantıklı olabilir? Kalite mi yükseltilmek isteniyor? Bu kalite taşeron şoförler ve sağlık meslek liseli bile olmayan 2 senelik paramedik mezunları sayesinde yeterince düştü ve düşmeye devam ediyor. İstasyonlara Acil Tıp Teknisyenleri atanırken kalite sıkıntısı mı çekiliyordu ki suçlu olarak Acil Tıp Teknisyenleri görülüyor ve kendilerine "atanamamak" gibi bir ceza veriliyor? 80 bin ATT mezunu varken hala "KPSS şartsız ambulans şoförü alımı" gibi ilanları internette görmemiz ne kadar mantıklı? Böyle mi yükselecek kalite?

 İkinci olarak, 112 Acil Çağrı Merkezlerine Tıbbi Sekreterlerin istihdam edilmesi konuşuluyor. Bunun eğitimini dahi biz Acil Tıp Teknisyenleri almışken neden başka bir branş görevlendirilsin? Üstelik bizzat sağlık bölümleri (ATT, Paramedik vb.) mezunları bile çağrı yoluyla bildirilen hastalığı tanımlarken kimi zaman güçlük çekerken ve 112 ekiplerine kesin doğru bilgi veremezken bu hastalıklarla alakalı doğru düzgün eğitim almayan bir branşa komuta kontrol merkezleri nasıl emanet edilebilir? Tıbbi Sekreterlere istihdam alanı mı açılmak isteniyor? Tıbbi sekreter kadroları taşeron ile doldurulmaz ise bu pekala sağlanır, başka branşların istihdam alanını daraltmaya gerek yok bunun için.

 Acil Tıp Teknisyenleri olarak, ne için eğitildiğimiz hatırlanmalı ve 80 bin mezun ATT varken gerek 112'lerde gerek hastane acillerinde eleman eksikliğinden dolayı başka alternatifler aranmamalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Berkan ADIYAMAN Arşivi