EĞİTİME DEĞER VERMEK, EĞİTİM EMEKÇİLERİNE DEĞER VERMEK VE ONLARA SAHİP ÇIKMAK

15 Aralık 2017 tarihinde İzmir'in Ödemiş ilçesinde Ödemiş Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Kökmen’nin iki öğrencisi tarafından tüfekle vurulup öldürülmesi bize göstermiştir ki eğitim emekçileri ciddi bir riskle karşı karşıyadır. Belki birçok eğitimci bu şekilde silahlı bir saldırıya uğramıyor. Ancak birçoğu bu ve buna benzer hukuksuzluğa kurban olma riski taşımaktadır.

Her anne ve baba evinde baş edemediği çocuğunun ve her siyasetçi ve üst bürokrat baş edemediği eğitim sorunlarını eğitimcilerin hemen çözmesini bekliyor. Okul yöneticiliği elbette ateşten bir gömlektir. Kamu hizmeti için birlerinin bu göreve talip olması gerekir. Ancak herkesin de bu riski üstlenen ve kriz yönetimine talip olan kişilere yardımcı olması gerekir.

Zor şartlarda görevini yapmaya çalışan eğitim emekçileri bırakın takdir beklemeyi bir de haksız ithamlara cevap vermekle uğraşıyor. Elbette her meslekte işini iyi yapmayanlar vardır. Ancak genelleme yapmak hem etik hem de vicdani bir değerlendirme değildir. Güzel ve değerli işlere imza atarım diye kamu görevine talip olanlara tuzak kurulmamalı. Tam tersine onlara gereken değer verilmeli. Elbette işini tam yapmayanlar hakkında gerekli işlemler yapılmalı. Ancak bu işlemler günü geçmiş, ihtiyaca cevap vermeyen kanunlara göre değil hukuka göre yapılmalı. Rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nun ifadesiyle ihtiyaca cevap vermeyen kanun ve yönetmelikler çöpe atılmalı. Sistem silbaştan yenilenmeli, şartlara cevap vermeyen mevzuata son verilmeli. Ancak gel gör ki birçok eğitim emekçisi mevzuat kurbanı.

Yönlendirme sonucu açılan soruşturmaları suç bulmak için uzatma arayışında olan idarecilerin bu tavrını gören bakanlığın velileri ve öğrencileri şımartan alo 147 ile hattının mağduru olan ve bu gereksiz ve keyfi şikayetlerden çalışamaz hale gelen eğitim emekçilerinin itibarından söz edilemez.

Şayet bir okul müdürü veya eğitim emekçileri üst makamlar tarafından intikam duygusuyla, günü geçmiş yönetmeliklerle, kendilerine yapmadıklarını görevlerini hatırlatan, soru soran, öneri getiren, okulunu harekete geçiren kişileri sindirmek için soruşturma açılıyor, bazıları ise korunuyor ise orada eğitimciye gereken değer verilmiyor demektir.

Milli Eğitim Bakanlığının vicdanlı bürokratları, Ak Partinin vicdanlı yöneticileri ve Ak Partinin kurucusu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bilsin ki eğitim çalışanlarının üzerinde birçok risk var.

Eğitim emekçilerini zor duruma sokan krizleri, riskleri bertaraf etmek için kurulan eğitim sendikaları yok değil. Ben de sendikalıyım. Ancak üyelerinin haklarını savunmak için kurulan eğitim sendikaları bile bir süre sonra adamına göre üyesinin hak takibini yapmakta. Buralarda bile hak ihlalleri yaşanmakta.

Tesellimiz kalemle yazmayı öğreten, derdini kalemle kağıda ondan da vicdanlı kişilere ulaştıran Allah’a hamd etmek. İnsana sabrı bahşeden Allah’a hamd etmek. Haksızlığa sebep olanlar için ise Allah’ın onları ıslah etmesini, tevbe etmelerini değilse Allah’ın onlara hak ettikleri cezayı vermelerini istemektir.

Eğitime değer vermek: eğitim emekçilerine değer vermek ve onlara sahip çıkmayı gerektirir. Başka bir yazımda ise okul yöneticiliğinde yaşadığım garip ama gerçek olayları, içimizdeki kumpasları sizlerle paylaşacağım. Yazımı kurucuları arasında yer aldığım Öncü Okul Yöneticilerinin yayınladığı kınama yazısından birkaç cümle ile bitirmek istiyorum.

‘Okul yöneticilerine yönelik şiddeti kınıyoruz. Okul yöneticileri kalabalık kurumlarda birçok risk yanında fiziki saldırı ve şiddet riski altında görevlerini yerine getirmektedirler. Okullarımızın her gün güvenli ve huzurlu bir eğitim ortamı olarak hizmete devam etmesi için özveriyle çalışmaktadırlar. Ancak meslektaşlarımıza yönelik saldırıların son zamanlarda artış gösterdiğini endişeyle izliyoruz.

Hangi sebepten olursa olsun ve hangi kesimden gelirse gelsin okul yöneticilerine ve eğitimcilere yönelik şiddet önlenmelidir. Başta Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumları meslektaşlarımızın güvenliğini sağlayacak tedbirleri ivedilikle almaya davet ediyoruz. 

Elim bir saldırı sonucu hayatını kaybeden değerli meslektaşımız Ayhan Kökmen’e Allah’tan rahmet, yakınlarına, meslektaşlarımıza ve milletimize başsağlığı diliyoruz.’

http://www.oncuyoneticiler.com/2017/12/15/okul-yoneticilerine-yonelik-siddeti-kiniyoruz/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mahmut BALCI Arşivi