Her Dem Yeniden Doğmak Lazım

''Dünle beraber gitti cancağızım,

Ne kadar söz varsa düne ait.

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.'' diyerek çağlar öncesinden bize seslenen Mevlana, hep geçmişte yapılanlara, geçmişte söylenenlere, elde edilenlere takılıp kalırsan, bugünü yaşayamaz ve yarına kendini hazırlayamazsın demektedir.

   Yine bir Türk ozanı Yunus’un “her dem yeniden doğarız” diye işaret ettiği sözdeki sır da budur: “Her dem yeniden doğarız bizden kim usanası!”İnsan hayatında her şey sürekli yenilenmektedir. Güneş hergün yeniden doğuyor,dünya her gün yeniden kuruluyor.Her an yeniden ,yenilenme süreci devam ediyor. İnsanın bedeni, hücreleri, her şeyi yenilenirken onun aklı,fikri ve zihninin dünde kalması beklenemez. Yenilenmek,fikren ve zihnen yenilenmek, Mevlana'nın dediği gibi yeni şeyler söylemek lazım ,çünkü her gün hayata dair yeni bir başlangıçtır.

     2023 Eğitim vizyon belgesi ile eğitime dair yeni şeyler söylenmeye başlanıldı.23 Ekim de kamuoyuna sunulan vizyon belgesi ile eğitimde bir değişim ve dönüşüm hareketi başladı.Bu hareketin baş aktörü şüphesiz yine öğretmenler olacaktır.Zaten eğitim sistemlerinin vaz geçilmez unsurları ve en büyük dinamikleri öğretmenler değil midir? Hiç bir eğitim sistemi kendini oluşturan öğretmenlerin kalitesinden daha yüksek kalitede olamaz.Özellikle eğitimin baş aktörü olan öğretmenlerimizin kendilerini sürekli yenilemeleri ve hayatı bir öğrenme yolculuğu olarak görmeleri elzemdir.Bir araştırmaya göre eğitim fakültesini bitiren bir öğretmen mevcut bilgi ve donanımı ile eğer kendini geliştirmez ise ideal öğretmenliğini en fazla dört yıl sürdürebilirmiş.

    Eğer eğitim alanında yenilik ve gelişmeler takip edilmezse çok iyi yetişmiş bir öğretmen bile çok kısa sürede işinin gerektirdiği nitelikleri kaybeder ve sıradanlaşır.Bir öğretmen olarak değişime karşı hareketsiz durmak,rutinleşmek potansiyel olarak ölümcül bir hastalık gibidir.Çünkü öğretmenlik diğer meslek gruplarından farklıdır çünkü öğretmenler kişilerin geleceği ile oynarlar.

     Dört-beş ay önce medyaya yansıyan bir haberde aynen şöyle diyordu: İlkokula yeni başlayan 1.sınıf öğrencisine öğretmeni ''Yarın derse gelirken okula oyun hamuru getirin. '' diyor.1.sınıf öğrencisi ise şöyle cevap veriyor ''Okuma yazma öğreneceğimiz zamanda neden oyun hamuruyla oynuyoruz?''

    Artık modern çağda öğrencilerin hazırbulunuşlulukları çok farklı,sorgulama becerileri çok yukarıda.Vizyon belgesinin başarıya ulaşması okulların ve öğretmenlerimizin kalitesinin arttırılmasına bağlı.

            Hepimiz biliyoruz ki eğitim alanındaki bir zaaf,bir kusur başka hiçbir alandaki üstünlük ile giderilemez.Nitelikli, iyi yetişmiş ve rekabet edebilen insan gücünden oluşan bilgi toplumun oluşturulmasında kaliteli ,ahlaklı ve rol model öğretmenlere çok ihtiyaç var. Zira adam ,adam gölgesinde yetişir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Hasan ŞAYIK Arşivi