MARİFET İLTİFATA TABİDİR

İnsanlar ihtiyaç duyduklarını almaksızın uzun bir süre gayretli bir şekilde çalışamazlar.İlginin sürekli olması için motivasyonun belirli aralıklar ile ödüllendirilmesi gerekir.Eskiler ne güzel söylemiş "marifet iltifata tabidir; sermayesiz mal zayidir".Değeri bilinmeyen şeyler zayi olmaya mahkum bırakılmıştır. İnsan davranışlarına da bu açıdan bakarsak; iyi bir iş yaptığına inanan insan, doğası gereği takdir bekler. Takdir edilmeyen davranış da bir süre sonra sönmeye,yok olmaya yüz tutar.

Eğitim açısından baktığımızda öğretmenler eğitim sisteminin vazgeçilmez unsurları ve en büyük dinamikleridir.Öğretmenlik bir ihtisas mesleği olmakla beraber aynı zamanda bir vicdan mesleğidir.Yani öğretmenin en büyük denetçisi yine kendi vicdanıdır.

Kimi öğretmenler rutindir,kendisine emanet edilen çocukları müfredatın kazanımlarına göre eğitirler,onlara göre çocuk öğrenemiyorsa bunun bir çok dışsal sebepleri vardır,beklentileri karşılamaya çalışırlar,okulun günlük sorunları,yazılılar,toplantılar vs derken yılları tamamlar gider.Bazı öğretmenler ise sıra dışıdır,fark yaratır,iz bırakır,asla yetinmezler,resmiyetten hariç öğrencilerinin başarılı olması için her zaman ikinci bir programı vardır, asla rahat uyku uyumazlar.Her yeni başlayan güne ''Acaba bu gün ne yapabilirim?'' diye başlarlar.Bir gün ilçemizde yapılan bir toplantıda bir amirimiz şöyle bir ifade kullanmıştı. ''Süt ateşi görünce kaymak ortaya çıkar'' işte bu öğretmenler ateş olup kaymağı ortaya çıkarmaya çalışırlar,öğrencileri tarafından da yıllarca unutulmazlar.Eğer bir okulda bu öğretmenlerden sayıca çok varsa o okulun bir süre sonra kurumsal kimliğinden tutun da kurum kültürüne kadar her şey değişir çünkü o okulda okul toplumunun kalitesi gelişmeye başlamıştır artık.Fark yaratan öğretmenler o okulun yönetimine de  güç katabilirler.Zaten bir eğitim yöneticisinin gücü birlikte çalıştığı öğretmenlerin gücü kadar değil miydi?Bu öğretmenler bu mesleğin nirvanasını kendi iç dünyalarında yaşayarak zaten kendilerini ödüllendirirler.Fakat dışarıdan da insanın doğası gereği takdir edilmeyi beklerler.

Kendi çevremde de yakinen şahit olduğum,mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan,iz bırakan,mesleğinde başarılı çalışmalar ile fark yaratan bu öğretmenlerin çalışmalarının ödüllendirilmesi,tanıtımı,sergilenmesi bu öğretmenler için teşvik unsuru,motivasyon kaynağı olduğu gibi diğer öğretmenlere de model olacaktır. Bakanlığımız zaman zaman alanında fark yaratan başarılı öğretmenleri 24 Kasım Öğretmenler Günü gibi önemli günlerde bakanlığa davet ederek onları onore etmekte, ödüllendirmektedir.Ödül sürecinde karar vericiler,başarılı öğretmenleri seçerken Hz Ömer adaleti ile seçmelidirler.Karınca yerine ağustos böceğini, iz bırakan  dururken de rutini idare ettirenler ödüllendirilirse bir süre sonra fark yaratanlar da sıradanlaşacaktır.Eskilerin dediği gibi her zaman marifet iltifata tabidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Hasan ŞAYIK Arşivi