Ziya Selçuk LGS Kaosunu Gerçekten Çözmek İstiyorsa Tüm Sınavsız Yerleştirmeleri İptal Edip Yeniden Tercih Hakkı Vermelidir

Ne yazık ki bakanlık LGS duyuru değişikliğini yapmadan önce fikrimizi sormasa da taşradaki nabzı gördüğümüz için tespitlerimizi söylemek boynumuzun borcudur. Ve bu gibi konularda bakanlık taşranın nabzını ve gerçeklerini görmek için daha fazla fikir alması gerekir aksi takdirde yine kendi kendine duyurular hazırlayıp iş yapmaya çalıştıkça hataların düzeltilmesinde maalesef hep eksik kalınacaktır. Hele ki böylesine öğrencilerin geleceğini ilgilendiren bir konuda hata affetmez. İlk düğme yanlış iliklendi bu düğme düzeltilmeden diğer düğmeler doğru iliklense de bu ateşten gömleğin yangını sönmeyecektir.

LGS yerleştirmeleri tam bir kaosa döndü son duyuru değişikliği ile bir nebzede olsa iyileştirmeler yapılsa da ki bu değişiklikleri değerli buluyorum lakin bu kaosu tam anlamıyla çözecek adımdan uzak olarak görüyorum. Zira gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendikten sonra diğer düğmeler doğru iliklense dahi gömleğin bütünüyle yanlış iliklenme sonucundan kurtaramayacaktır.

Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk tabiri caizse ateşten gömleği giydi üstüne ve belki de şu an itibariyle ateşten gömleğin adı “LGS yerleştirmelerindeki kaos” olarak nitelendirebiliriz. Bu yüzden “LGS kaosu” gömleğindeki yangını gerçekten söndürmek istiyorsa öncelikle en başta yanlış atılan o ilk düğmeyi çıkarıp doğru iliklemesi gerekir.

Bakanımız daha göreve gelir gelmez, önceki bürokratlarca hazırlanan Liseye Geçiş Sistemini yanlış bulduğunu açıklamıştı. Zaten görünen köy de klavuz istemez. İşin özüne baktığımızda ise liseye yerleştirme sisteminde yanlışlıkların olması ve binlerce öğrencinin mağdur olmasını sağlayan unsur sistemin en baştaki kriterleriyle yapılan liselere yerleştirmeler idi ki  son değişiklikle bu krıterlerden vazgeçildi ama yapılan yerleştirmeler iptal edilmedi. İşte o zaman o yanlış ilk yerleştirmede ısrarcı olunmasının da bir mantığı kalmıyor. Zira ilk yerleştirmede daha düşük puana sahip öğrenciler kendilerinden kat ve kat daha yüksek öğrencilerin önüne geçerek yerleştirilirken diğer yüksek puanlı öğrenciler ise açıkta kaldı. Bu büyük bir haksızlık.

Bakanlık belki de taşrada öğretmen ve öğrenci ile velilerin yaşadıkları ve sorununu tam anlamıyla bilmiyor olacak ki bu ilk yerleştirmelerin iptal edilmemesi dahilinde yaşanılan sorunun baki kalacağını ve katiyen çözülemeyeceğini öngöremiyor.

Ortada düşük puanlı da olsa liselere yerleşen öğrenciler var bir de yüksek puanlı olsa da hiçbir liseye yerleşemeyen öğrenciler var. Yeniden tercih hakkı verilse ve kontenjanlar arttırılsa dahi en baştaki yerleştirmelerden dolayı yanlış sitem ile yerleşen en baştaki öğrenciler o okulların kontenjanını doldurmaya devam edecekler. Unutmayalım ki, yüksek puanlı öğrencilerin normalde gidebileceği liselere bundan sonraki tercih haklarında yerleşebilmesi ancak o lisedeki öğrencilerin başka liselere tercih edip yerleşmesiyle boşalan kontenjanlar olursa olabilir. Bu durumda düşük puanlı öğrencinin yeniden tercih haklarında tercih hakkını kullansa  dahi düşük puanından dolayı başka liseye geçmesi de imkansız olacak ve yüksek puanlı öğrencinin düşük puanlı öğrencinin başka liseye geçmemesinden dolayı hakkettiği ve istediği liseye geçmesi ancak hayalden ibaret olacaktır.

Nasıl ki bir gömleği yanlış iliklendiğini fark ettikten sonra hangi düğmede olursa olsun tüm düğmeler çıkarılıp en baştan doğru şekilde iliklenmesi gerekiyorsa LGS yerleştirmelerinde de aynı şekilde en başta yanlış yerleştirmeden de vazgeçilip yani iptal edilip en baştan tüm sınav ile yerleşemeyen öğrencilere yeniden tercih hakkı verilmelidir. Aksi takdirde bu sistem hep öğrenci ve ailelerin haklarını ve geleceğini yaralamaya devam edecektir.

Son kez ifade etmek istiyorum. Yanlış düğme iliği olan ilk LGS yerleştirmeleri iptal edilip sınav ile herhangi bir liseye yerleşemeyen tüm öğrencilere yeniden tercih hakkı verilmelidir. Yani son duyuru değişikliği ile en baştan olacak şekilde liseye geçme tercih hakkı verilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sedat DEĞER Arşivi