SINIF TEKRARI YAPAN 9.SINIF ÖĞRENCİLERİNE DE NAKİL SÜRECİNDE FIRSAT EŞİTLİĞİ SUNULMALI

Sınıf tekrarı yapan 9. Sınıf öğrencilerinin nakil sürecinde fırsat eşitsizliğine uğramışlardır, bir hak tanındıysa bu haktan tüm öğrenciler eşit bir biçimde faydalanmalıdır. Zira tercih ve yerleştirme takvimi doğrultusunda 4 dönem halinde tercihlerin alınacağı bilinmektedir. 2018 yılı Ortaöğretime Geçiş Tercih Ve Yerleştirme Kılavuzu’nun “1.4. Yerleştirme İşlemleri” başlıklı “b” bendinde sınıf tekrarı yapan 9. Sınıf öğrencilerine de adrese dayalı okula yerleştirme hakkının tanındığını ancak “b” bendinde belirtilen ifade ve birkaç saat önce Anadolu Ajansı’ndan Muhabir Ahmet Sertan Usul’ün haberinde de detayları gördüğümüz üzere tercihlerin başladığı, sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler ile 2017/2018 eğitim-öğretim yılında sınıf tekrarına kalan 9’uncu sınıf öğrencileri, il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecektir.

Anadolu Ajansı’nın haberinde de kılavuzda olduğu gibi konuyla ilgili şu detaylar görülmektedir: Liselere yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından bir okula yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrencilerin tercih yapacağı, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinin ilki başladı.

Öğrenciler, ilk nakil dönemi için 10 Ağustos'a kadar tercih yapabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), liselere yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından 4 dönemde yapılacak nakil yerleştirme sürecinin ilki bugün başladı.

Tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler, ilk nakil dönemi kapsamındaki tercihlerini 10 Ağustos'a kadar yapacak.

Öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde hangi okulda kaç kontenjanın boş olduğunu görebilecek. Bu dönemde öğrenciler, istedikleri okulların boş kontenjanı olmasa da boşalabilecek kontenjanlar için tercihte bulunabilecek.

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas diğer nakil dönemleri, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül'de yapılacak, denmektedir. Aynı kılavuzda belirtildiği gibi.

Yerleştirmeye esas nakil sonuçları, her nakil döneminin sonunda, 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül'de "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek.

Sınıf tekrarı yapan öğrenciler ise 10-14 Eylül 2018 tarihinde tercih yapabilecek. Tabi yapabilecek okul bulurlarsa. Zira ilgili maddede de belirtildiği üzere “kontenjan durumları uygun okullara” dendiği bilinmektedir. Bilhassa 10-14 Eylül için belirttiğimiz kontenjan artırımının sağlanması mühimdir. Zira kimsenin mağdur olmaması adına bu önemli bir adım olacaktır.

En fazla kontenjan açığı İmam-Hatip Liselerine olduğuna göre zorunlu istikamet İmam-Hatiplere mi olacaktır? Bu mağduriyetin yaşanmaması adına sayıca ihtiyaç fazlası İmam-Hatip Liselerinin acilen Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmesi ve fazla sayıda açılan İmam-Hatiplerin Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmesi suretiyle her öğrencinin gönlünce gidebileceği okulların kontenjan artırımının sağlanabileceği unutulmamalıdır. Şu an bu yapılamıyorsa da geçici olarak Anadolu Lisesi kontenjanları artırılmalı ve en yakın zamanda ihtiyaç fazlası İmam-Hatip Liselerinin Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmesi ve akabinde sınıf mevcutlarının düşürülmesi için dönüşümü tamamlanmış okulla öğrencilerin pay yapılarak her öğrencinin istediği okula gidebilmesinin önü açılmalıdır. Zira Meslek Liseleri’nin ve İmam-Hatip Liseleri’nin doluluk oranlarının % 52 civarında olduğu bilinmektedir. Bu durum zorunlu istikamet ortamı yaratmamalıdır. “Hiç kimse tercih etmediği bir okula yerleştirilmeyecek” şeklinde verilen sözlerin tutulabilmesi için fırsat eşitliğinin sunulması elzemdir.

4 dönem halinde yapılacak olan ve ilki bugün başlayan nakil döneminden sınıf tekrarı yapan 9. Sınıf öğrencilerinin faydalanabilmesi gerekmektedir. Bu öğrencilerimizin de adil bir biçimde diğer tercih dönemlerinden faydalanabilecek şekilde düzenleme yapılarak 13-17 Ağustos tarihlerindeki 2. Nakil döneminden itibaren tercih yapabilmesinin önü açılmalıdır. Bilhassa 10-14 Eylül için belirttiğimiz kontenjan artırımının sağlanması mühimdir. Zira kimsenin mağdur olmaması adına bu önemli bir adım olacaktır.

Daha önce son Başbakanımız Sayın Binali YILDIRIM’ın ve Eski Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet YILMAZ’ın da belirttiği gibi her öğrencinin istediği okula gidebilmesini temenni ediyorum. Öğrencilerimizin istediği okulda okuyabilmesini sağlamak istiyorsak fırsat eşitliği de sunmak gerekmektedir diye düşünüyorum. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mehmet GÜLEÇ Arşivi