SENDİKALARDA TEKELLEŞME

Hepinizin malumu olduğu üzere 6. Dönem Toplu Sözleşme süreci geride kaldı. Mutabakat metni kamuoyuna açıklandı. Kazanımlar büyük bir zafer kazanılmış edasıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Söz konusu alınan zammın ve elde edilen diğer kazanımların yankıları sürmeye devam ediyor. Hatta Memur-Sen’in hükümetle el sıkıştığı öyle bir kazanım (?) var ki adeta sendikalarda tekelleşmeye yol açacak türden… 
Bu maddeye göre toplu sözleşme ikramiyesi verilecek memurlar tanımlanırken, “üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri” ibaresi çıkartılarak yerine “kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri” ifadesi getirildi.
Bu maddeye göre her sendikalı 400 TL’lik toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak. 
Anlaşılan o ki tüm memur ve memur emeklisine 600 TL seyyanen zam yerine kendi üyelerine 400 TL zam verilmesi Memur-Sen için büyük bir zafer…

Emekli Memur, Asker, Polis ve Sendikası Olmayanlar Ne Yapacak?
Kimin umurundaki emekli memur, kimin umurundaki askeri, polisi ve sendika yasağı olan diğer memurlar…
Yeter ki üye yazıp güçlenebilsinler. Önemli olan da bu değil mi?
Sendika üyeliği olmayan memurları diyelim ki kendinize bir şekilde üye yaptınız. Peki ya sendikaya üyeliği yasak olan asker, polis, emekli memurlar ne yapacak? Hiç düşünmediniz mi? Yoksa kendi üyelerinize 400 TL ikramiye verme uğruna bu kesimleri görmezden mi geldiniz?

Merdiven Altı Sendika!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “merdiven altı” ifadesi ise o kadar talihsiz ve düşündürücü ki. Zira sendikacılığı ve sendikanın ne olduğunu bildiğini düşündüğümüz sayın bakanın bu açıklamaları oldukça gereksiz ve bir o kadar da yanlış oldu. Sayın bakanın bahsettiği bu merdiven altı sendikaları kamuoyuna açıklaması vicdani bir sorumluluktur. Madem itham ediyorsunuz, o zaman bir zahmet kamuoyuna bu sendikaları açıklayın da herkes öğrensin bahsi geçen merdiven altı sendikaları… Bu arada ifade etmeliyim ki sendikalar kanuna dayalı olarak kurulur. TBMM tarafından kabul edilen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümlerine göre tüzel kişilik kazanmış olan sendikalardan hangileri merdiven altıdır, sayın bakanın bunu açıklaması gerekmektedir. Çünkü kanuna dayalı kurulmuş bir sendikaya merdiven altı diyemezsiniz. 
Memur-Sen hükümetle mutabık kaldığı üzere “% 1” örgütlenme şartını yerine getiren sendika üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi verilmesine karar vermiş, el sıkışmış oldu. Yani sayın bakanın deyimiyle merdiven altı sendikalara üye olanlar bu ikramiyeden faydalanamayacak (eğer ki %1’in altındaki sendikalara merdiven altı demediyse ya bu yanlışı düzeltmeli ya da bu sendikaları ilan etmelidir). Normal şartlarda Toplu Sözleşme İkramiyesi herhangi bir sendikaya üye olan ve aidat kesintisi yapılan her çalışana kanun gereği ödenmek zorundadır. Ancak durum normal değil! Zira üzerinde mutabakata vardıkları bu kazanım (!!!) kanunlara aykırı…
Sorun şu ki, emekli ne olacak, sendikası olmayan memurlar ne olacak? Ya da sizin gibi düşünmeyip üye sayısı az olan sendikalardaki memurlar yapacak? 

Zam Herkese Verilirken İkramiye Neden Belli Kişilere Verilir?
% 1 örgütlenme şartına uyan sendika sayısı kaçtır? Bu durum sendikalarda tekelleşmeye yol açmaz mı? Yoksa amaç bu mu? Zam herkese verilirken ikramiye neden belli kişilere verilir? Bu hak mıdır?
Örnek vermek gerekirse eğitim iş kolunda 47 adet sendika var ve bunlardan sadece 4 tanesi bu şartı yerine getirebiliyor. Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş. 
Eğitim iş kolunda görev yapan bir memur bu dört sendikaya üye olmaya zorlanıyor adeta. Bu durum sendika üyeliği özgürlüğüne aykırılık teşkil etmektedir.  
Memurların sendikalaşma oranına bakıldığında yaklaşık % 65 olduğu görülür. Memurların  özelde ise eğitim iş kolundaki memurların çoğu yukarıda ismini verdiğimiz dört sendikaya üye olsa da bunların dışında kalan çeşitli konfederasyonlara ya da bağımsız sendikalara üye olan memurların da binlerce kişiden oluştuğu biliniyor. Bu karar, üye sayısı bakımından az olan sendikaları doğrudan etkileyecektir. Bu durum sendikalarda tekelleşmeye zemin hazırlar niteliktedir. Sendika seçme özgürlüğü adeta rafa kaldırılmakta ve memurlar bu dört sendikadan birine üye olmaya zorlanmaktadır. 

%1’in Altında Kalan Sendikalar Eyleme
% 1 örgütlenmeyi sağlayamayan üye sayısı 12 binin altında kalan eğitim iş kolundaki birçok sendika ve diğer iş kollarındaki sendikalar 31 Ağustos Salı günü 12.15’te Çalışma Bakanlığı önünde eylem yapacaklar. 
Bu karar kanunlara aykırıdır ve inanıyorum ki hak yerini bulacaktır. İptal edilecektir. 
6. Dönem Toplu Sözleşme ile ilgili çok konuşulacak şey var. 3600 ek göstergeden tutun da yapılan zam miktarına, seyyanen zamdan tutun da diğer özlük haklarına ilişkin konuşulacak yazılacak çok şey var. Ancak buna yer sığar ne de zaman…
% 1’in iptal edilmesi temennisiyle 30 Ağustos Zafer Bayramı’nızı kutlarım. Bize bu zaferi armağan eden başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mehmet GÜLEÇ Arşivi