MEB, okul yönetici atamalarını iptal etmelidir!

MEB, okul yönetici atamalarını iptal etmelidir!
Haberes sitesinden Ayhan Aydıner: Milli Eğitim Bakanı Adaletsiz Puanlarla Yönetici Ataması Yapmakta Niye Israr Ediyor?

Parayı veliler verdi, düdüğü okul yöneticileri çaldı. Gelir durumu düşük velilerin olduğu okullarda patente para bulunamadı.  Yine kenar mahalle yöneticileri haksızlığa uğrarken, velilerin sırtından patent tescillerini alan müdür ve yardımcıları; Hababam Sınıfı’ndaki Şaban’ın dediği gibi komisyon üyelerine “Bir puanda buna yazın” diye caka sattı

Eskişehir’de 8 yıllık görev süreleri dolduran 62 okul müdürü belli kriterlere göre yapılacak değerlendirme puanlarına göre başka eğitim kurumlarında görevlendirilecek. Eğitim kurumlarında 4 yıllık görev sürelerini tamamlayan 38 okul müdürü ya yerinde 4 yıl daha kalacak ya da istedikleri başka bir eğitim okuluna atanacak. Eskişehir'de 100 okul müdürü rotasyona tabi tutulacak. 8 ve 4 yıllık görev sürelerini tamamlayan 1 müdür başyardımcısı ve 103 müdür yardımcısı da rotasyona tabi tutulacak. Yeniden görevlendirme başvuruları elektronik ortamdan 21-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yeni görevlendirme sonuçları 26 Temmuz’da açıklanacak. Rotasyona tabi tutulacak okul müdürü ve müdür yardımcıları yeni kurumlarında 28 Temmuz’da görevlerine başlayacak. Peki Okul müdür ve müdür yardımcılarının puanları gerçekten adaletli bir şekilde mi belirlendi? Aralarında fırsat eşitliği sağlandı mı? Bu soruların yanıtı kesinlikle HAYIR!  9 Temmuz’da Görünüm’de kaleme aldığım ‘Bakanlık Okul Yönetici Atamalarını İptal Etmeli’ yazımda adaletsiz ve fırsat eşitliğine aykırı şekilde yapılan puanlamalarda yapılan atamaların yanlış olduğunu dile getirmiştim. Çok sayıda eğitim yöneticisi “Çok doğru bir yazıyı kaleme almışsınız. Yapılan haksızlıklar nedeniyle huzursuzuz Puanlama sistemindeki sıkıntılar ayyuka çıkmışken Bakanlık niye yönetici atama yönetmeliğini değiştirmeden atama yapmak için ısrar ediyor, anlamıyoruz” dedi.  Puanlama sistemindeki adaletsizlikten dolayı başarılı birçok idarecinin hak etmediği yerlere gitmesine neden olacak. Puanlamada yaşanan adaletsizlikleri sizler için şöyle kısaca sıraladım;

PUAN YERİNE BİR BARDAK SOĞUK SU

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

-Kenar mahalle diye adlandırılan merkeze uzak okullara üniversitelerden stajyer öğrenci gelmiyor. Değerlendirmede bu okulların müdür ve müdür yardımcılarına;  ‘Stajyer gelmediği için sana puan yok’ deniliyor. Oysa staj yapılacak okulları onlar belirlemiyor.  Stajyer gelen okulların idarecilerine ‘sanki marifet onlardaymış’ gibi puanlar verildi. Gelmeyenler puan yerine ‘bir bardak soğuk su’ içti.

-Gelir durumu iyi olan ailelerin çocukları spor kulüplerine yazılarak, ulusal ve uluslararası dereceler elde etti.  Bu çocukların okuduğu okullarda bu spor branşında hiç çalışma yapılmadığı halde onların sırtından müdür ve müdür yardımcılarına puanlar verildi. Başarılı sporcu öğrenciye ‘sıfır’ katkı verenler haksız şekilde puanlar aldı. Bu çocuklar kent merkezindeki okullarda okuduğu için kenardaki okul yöneticileri yine mağdur edildi.

PARAYI VELİLER VERDİ DÜDÜĞÜ YÖNETİCİLER ÇALDI

-Yöneticisi olduğu kurumda marka, patent gibi tescili olanlara da puanlar verildi. Peki bunlara başvurmanın bedelini kim ödedi?  Gelir düzeyi yüksek velilerin olduğu okullarda bu bedel kime ödetilir? Parayı veliler verdi, düdüğü okul yöneticileri çaldı. Gelir durumu düşük velilerin olduğu okullarda patente para bulunamadı.  Yine kenar mahalle yöneticileri haksızlığa uğrarken, velilerin sırtından patent tescillerini alan müdür ve yardımcıları; Hababam Sınıfı’ndaki Şaban’ın dediği gibi komisyon üyelerine “Bir puanda buna yazın” diye caka sattı.

ÖĞRENCİLERİN HASTALIĞINDAN BİLE PUAN ALDILAR

-Evde eğitim, hastanede eğitim öğrencisi olanlara da puanlar verildi. Öğrencileri sağlıklı olan okulların yöneticilerine; “Size puan yok” denildi. Öğrencilerin hastalığından bile yöneticileri puanlar verilmesi; ‘Yok artık! Böyle kriter olur mu!’ dedirtti.

Ulusal düzeyde yarışmalarda 1-2-3’ncü ve mansiyon ödül alan öğrencileri olan okul yöneticilerine de puanlar verildi.  Bazı okulların ilçe düzeyinde yarışmalar düzenleyerek, kendi okullarının öğrencilerine dereceler verdi.  Bu sayede ceplerine 10 puan fazladan  attılar.

Bazı okul müdür ve müdür yardımcıları parayla yazdırdıkları makalelerden dolayı puanlar aldı.

KAPISININ ÖNÜNDEN GEÇMEDEN PUANLARI KAZANDI

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Başka yerde görevlendirilen okul yöneticileri, kadrosunun olduğu ama hiç çalışmadığı, kapısının önünden bile geçmediği eğitim kurumunda elde edilen proje, sportif başarılardan dolayı haksız şekilde puanlar aldı. Tarlada izi olmayan okul müdür ve müdür yardımcılarının başkalarının başarılarından nemalanması etik olarak kabul edilebilir mi? Bu o projede emek harcayanları büyük saygısızlık değil mi?

Böyle adaletsiz ve fırsat eşitliğine aykırı alınan puanlarla birileri istedikleri okula giderken, okulu ve öğrencileri için onlardan daha fazla emek verenler, kenar mahalle okullarında çalışmaya devam edecek.  Milli Eğitim Bakanlığı yaşanan adaletsiz durumu göz önüne alarak, okul yönetici atamalarını iptal etmelidir. Yöneticiler arasında ‘kul hakkı’ yenilmemesi için mevcut yöneticilerin görev sürelerini proje okullarında olduğu gibi 1 yıl uzatmalıdır. Bu yıl sadece ilk görevlendirmeler yapılmalıdır. Fırsat eşitsizliğine yol açmayan, adil, liyakat ve başarıyı esas alan yeni bir Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği hazırlamalı.  Bir yıl sonra bu yönetmeliğe göre yönetici atamalarını yapmalıdır.

Ayhan Aydıner

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
66 Yorum