Milli Eğitimde Skandal Ödül!

Milli Eğitimde Skandal Ödül!
2022 yılı mart ayında usul yönünden hatalı olarak dağıtılan mesleği ile ilgili faaliyetleri, olağanüstü gayret ve çalışmaları ile ilgili performans ödülü başarı belgeleri üzerine Tokat Hürriyetçi Eğitim Sen İl Temsilciliği harekete geçti.

Öğretmenlerde üç başarı belgesi (ödül) otomatikman üstün başarı belgesi getiriyor. Bu başarı belgeleri ile kanunun belirlediği esaslar çerçevesinde maaşlı ödül almaya hak kazandırıyor.
Tokat Hürriyetçi Eğitim Sen İl Temsilciliği Başkanı Harun KABLAN yaptığı itirazlar ve araştırmalar sonucunda bugüne kadar hem başarı belgeleri üzerinden hem de verilen ödül süreci ile devam eden usulsüz kararlar olduğunu iddia ederek bir basın açıklaması yaptı.
İddialar arasından en dikkat çekeni Milli Eğitim Müdürü M. Y. tarafından kurdurulan “Ödül WhatsApp Grubu” üzerinden ödül alacak kişileri kendi aralarında belirlemeleri oldu.

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
TOKAT HÜRRİYETÇİ EĞİTİM SEN İL TEMSİLCİLİĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASI
2022 yılı mart ayında usul yönünden hatalı olarak dağıtılan başarı belgeleri üzerine Tokat Hürriyetçi Sen İl Temsilcisi Harun KABLAN yaptığı itirazlar ve araştırmalar sonucunda bugüne kadar hem başarı belgeleri üzerinden hem de verilen ödül süreci ile devam eden usulsüz kararlara dair basın açıklaması yapmıştır.

İTİRAZ EDENLERE İKİNCİ BİR ÖDÜLLENDİRME YAPILACAĞI İDDİASI!
2022 Mart ayında Kaymakamlık Makamı tarafından dağıtılan başarı belgeleri için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlığa ilk itiraz ettiğimizde sesin Milli Eğitim’den gelmesi gerekirken yetkili sendika tarafından ses geldiği dikkatlerden kaçmamıştır. O gün yetkili sendika üyesi idareciler tarafından haksızlık olduğu ve liyakatsiz bir başarı belgesi ile ödüllendirme olduğu dile getirilmiş. Sendikamızın itirazları ile bu itirazlar ayyuka çıkmıştır. Yetkili sendika ise Turhal’da ivedilikle Turhal İlçe Temsilciliği’nde pazartesi ilkokul, salı ortaokul, çarşamba günü ise lise müdürlerini toplamış olup idarecilere ikinci bir başarı belgesi dağıtımı yapılacağı ve bu itiraz edenlerin değerlendirileceği söylenmiş ve hararetli tartışmalar yaşandığı bilgisi tarafımıza gelmiştir. 

YÖNERGEYE AYKIRI BAŞARI ÖDÜLÜ DAĞITIMI!
Bunun araştırmaları ve itirazları devam ederken Tokat Valilik Makamının 31.08.2022 tarihli ve 56174542 sayılı oluru ile Tokat İli Millî Eğitim Müdürlüğü personelinden (yönetici, öğretmen, memur) binde yirmisine denk gelen 194 kişiye maaşla ödüllendirme verilmiştir. Maaşla ödüllendirme sürecine yönelik yapmış olduğumuz incelemede ise her ilçeye binde 20 kontenjan verilerek ilçe kontenjanı uygulamasına gidildiği görülmüştür. Her ilçe kendisine ayrılan personeli il komisyonuna bildirmiş ve bu bildirilen personellere ödül verilmiştir. Tokat merkez ve ilçelerin personel sayıları ve ödül alanlara ilişkin liste incelendiğinde ne tesadüftür ki neredeyse her ilçeden binde 20’ye denk gelecek personele ödül verildiği tespit edilmiştir. Oysa bu durum açıkça mevzuata ve hukuka aykırıdır. Bu durumun, Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı, Üstün Başarı Belgesi ve Ödül Verilmesine Dair Yönerge‘ye aykırı olmasının yanında Personel Genel Müdürlüğünün yazısında da mağduriyet oluşturacağı açıkça belirtilmesine rağmen idare kendince bir yöntem belirleyerek il geneli bir haksızlığa ve adaletsizliğe neden olmuştur.

TURHAL MİLLİ EĞİTİM'DE SKANDAL WHATSAPP GRUBU 
Özellikle yine Turhal ilçesi bu süreçte adil, tarafsız, vicdani, hakkaniyete uygun, somut bilgi ve belgelere dayanan nesnel bir değerlendirme yapmamış ve ilçe içerisinde kurumlar arası ve kurum içi huzur, sükûn ve iş barışının olumsuz etkilenmesine neden olmuştur. Daha Mart 2022 döneminde hakkaniyete aykırı bir şekilde verilen başarı belgelerinin şokunu atlatamayan Turhal İlçe Milli Eğitim çalışanları bu ödül sürecinde de hayal kırıklığına uğramıştır. Turhal’da ödül alanlara ilişkin listeyi incelediğimizde ilçe içerisinde bile bir kontenjana gidildiği; 12 yönetici (müdür, müdür yardımcısı), 11 öğretmen, 3 ilçe milli eğitim personeli arasında ödülün taksim edildiği görülmüştür. Lakin işin ilginç yanı, ödül alanlar içerisinde Eğitim Bir Sen Başkanı ve yönetimi, Turhal Kaymakamının eşi, İlçe Müdürlüğünün Dört Mevsim Edebiyat Dergisi yazarları, daha 1 yıl öncesine kadar yurt dışı görevinde olan öğretmenler, 76. Madde ile yeni atanıp tabir yerinde ise henüz görev tebliğini almadan ödül alan şube müdürü, komisyonda görevli 2 kişi… İşte bu kişilere ödül servis edilmiş, başarılı çalışmaları olan birçok kişi ise listede yer almamıştır. Çünkü Turhal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü başarıyı değil makamı koruma odaklı bir liste hazırlamıştır. Bunun en net göstergesi ise Turhal İlçe Milli Eğitim Özel Büroda görevli A. S.  tarafından “Ödül Grubu” isimli WhatsApp grubu oluşturmuş ve “Sayın Müdürlerim, Müdür Beyin talimatı ile grup oluşturulmuştur.” Mesajını paylaşmıştır. İlk başta inanamadık, bu kadar kanun tanımazlık olmaz dedik. Acaba bu durum İlçe Milli Eğitim Müdüründen habersiz yapılmış olabilir mi dedik. Peşinden atılan mesaj ise bizi daha çok şaşırtmış olup ilçede neler olabileceğinin, kanunlar göz önüne alınmadan kişisel şirket gibi yönetildiğinin göstergesi olmuştur. Bu mesaj İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Y.  tarafından paylaşılmış, mesajda ise “Merhaba değerli arkadaşlar, benim disiplin amiri olarak ödüle teklif edebileceğim liste ektedir. Bu konuda sizin de kanaatinizi almak istiyorum. Her arkadaşımız bu listeden 6 isim saat 12.10’a kadar özelden bana yazsın” denilmiştir. Yayımlanan Maaş Ödül Yönetmeliği, ilgili Kanunu sanki dersin ki boşa çıkmış, bu kanunlar Turhal ilçesinde uygulanmıyor havası vermiştir. Kurumlarda maalesef liyakatsizlik oluyor olmasına da bu kadar alenen olmaz. 

YETKİLİ SENDİKANIN TARAFSIZLIĞI HÜKÜMSÜZDÜR
Hatta şöyle ki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ödül yönergesi EK-4 formunun Ç bölümünde yer alan mesleği ile İlgili Faaliyetleri, Olağanüstü Gayret ve Çalışmaları ile Diğer Hususlar kısmında makalesi, kitap yayını, patenti olan personellerin puanını acımadan eritilmiş, hatta yok edilmiştir. İfade yerini bulacaksa Devletin malını miras taksimi yapmışlardır. Hatta bu akıl almaz vaka sonrasında yine tabir yerinde ise midesi bulanan onlarca personel Tokat Valilik makamına, CİMER’e, Adalet Bakanlığına, Ombudsmanlığa başvurmuştur. Peki, bu kadar başvuru olmasına rağmen yetkili sendika temsilcisi bu olayın üstüne gitmiş midir? Gitmesi gerekmez miydi? Üyelerinin ve eğitim çalışanlarının hakkını savunması gerekmez miydi? Sendikaların amacı bu değil midir?

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİŞİLERİN NEFİSLERİNDEN DAHA BÜYÜKTÜR!
Diğer yandan, kanuna ve hukuka aykırı olarak düzenlendiği nerdeyse kesin olan bu listelerin varlığı daha büyük sorunları beraberinde getirecektir. Liyakat sistemine dayalı eşit ve adil bir sistem ile yönetici atamalarının hakkaniyete aykırı olarak yapılacağı sonucunu doğuracaktır. Hürriyetçi Eğitim Sen olarak ilçede meydana gelen liyakatsiz olayların son bulmasını, adaletin esas alınmasını ve bu ödül alanların ödüllerinin iptalini, ödül iptali mümkün değilse ödülden gelecek yönetici atama puanlarına sayılmamasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti büyük ve güçlü bir ülkedir. Kişilerin kendi nefislerinden daha büyüktür. Eğitim ortamında liyakat esas alındığında başarının da geleceğini düşünmekteyiz. 

Harun KABLAN 
Hürriyetçi Eğitim Sen 
Tokat İl Temsilcisi

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.