Öğretmenlerin yan ödeme puanları ve öğretmen maaşına etkisi

Öğretmenlerin yan ödeme puanları ve öğretmen maaşına etkisi
Öğretmen maaşları arasında bazı yan ödemeden kaynaklanan maaş farkları vardır. Unvanlarına göre öğretmen yan ödeme puanları (İş güçlüğü, İş riski ve Temininde güçlük zammı puanı) ve yan ödemenin öğretmen maaşına etkisi tablo halinde sunulmuştur.

Öğretmen maaşları arasında bazı yan ödemeden kaynaklanan maaş farkları vardır. Unvanlarına göre öğretmen yan ödeme puanları (İş güçlüğü, İş riski  ve Temininde güçlük zammı puanı) ve yan ödemenin öğretmen maaşına etkisi tablo halinde sunulmuştur.

Maaşlarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre alanların maaş hesaplaması yapılırken bazı yan ödemeler de bu hesaplamaya dahil edilmektedir.

Memurlar hakkında hangi yan ödemelerin (zamların) kaç puan üzerinden ödeneği, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Kararname ile belirlenmiştir. Kararnamede öğretmenler için; yürüttükleri idari görevlere, bulundukları kurumlara ve branşlarına göre bazı yan ödemeler tespit edilmiştir.

Öğretmenlerin maaş hesabına esas itibariyle 500 puan iş güçlüğü zammı ve 250 puan iş riski zammı  olnak üzere toplam 750 puan yan ödeme dahil edilmektedir. Ancak, bazı öğretmenlerin yan ödemeleri  daha fazla olabilmektedir.

Öğretmenlerin yan ödeme puanları

Öğretmenlerden bazıları hakkında uygulanan yan ödeme puanları şöyle:

Görev yeri

Unvanı

İş güçlüğü zammı puanı (*)

İş riski zammı puanı

Temininde güçlük zammı puanı (**)

İlköğretim Okulları, Orta Dereceli Okullar, Azınlık Okulları, Çıraklık Eğitim Merkezi, Rehberlik Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi

Öğretmen (başöğretmen ve uzman öğretmen dahil)

500

250

Müdür Yardımcısı

900

250

Müdür

925

250

Mesleki ve Teknik Okullar

Öğretmen (başöğretmen ve uzman öğretmen dahil)

500

250

Bölüm Şefi, Atölye Şefi, Laboratuar Şefi

725

250

Müdür Yardımcısı

900

250

Müdür

925

250

Özel Eğitime Muhtaç Çocuklara Mahsus Okullar (Özel Alt Sınıflar Dahil) ve Yatılı İlköğretim Bölge Okulları

Öğretmen (başöğretmen ve uzman öğretmen dahil)

600

250

250

Müdür Yardımcısı

900

250

250

Müdür

950

250

250

(*) Belleticilik görevi verilen öğretmenlere (başöğretmen ve uzman öğretmenlere de) 100 puan iş güçlüğü zammı ödenir. 

(**)Tablo’da belirtilenlerin dışında, temininde güçlük zammı ödenen öğretmenler şunlar

   -Fen Liseleri ile Anadolu Liseleri ve Anadolu Meslek Liselerinde müdür ve müdür yardımcısı olarak görev yapanlara, 500 puan temininde güçlük zammı ödenir.

   -Fen Liseleri ile Anadolu Liseleri ve Anadolu Meslek Liselerinde fen grubuna dahil ders öğretmenlerine, 500 puan temininde güçlük zammı ödenir.  

   -Anadolu Liseleri ve Anadolu Meslek Liselerinde yabancı dil dışındaki dersleri yabancı dille okutan öğretmenlere, 500 puan temininde güçlük zammı ödenir.                                                                       

   -Anadolu Liseleri ve Anadolu Meslek Liselerinde yabancı dil öğretmenlerine, 500 puan temininde güçlük zammı ödenir.

Yan ödemenin öğretmen maaşına etkisi

Öğretmenler hakkında geçerli olan yan ödeme puanları toplamının “Yan Ödeme Katsayısı” ile çarpımıyla, ödenecek aylık yan ödemenin brüt tutarı belirlenmekte ve bu tutardan gelir vergisi ile damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Öğretmenin aylık net maaşına etkisi düşük seviyede olan yan ödemeler, emekli aylığı ve emekli ikramiyesi miktarını ise etkilememektedir.

2018 yılının ilk altı aylık döneminde geçerli olan yan ödeme katsayısına (0,034424) göre, %15 gelir vergisi diliminde bulunan bir öğretmenin aylık maaşına, her “100” puanlık yan ödemenin net etkisi “2,90 TL” olmaktadır.

memurunyeri.com

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum