Çalışma Bakanına, çıraklık ve staj mağdurları soruldu!

Çalışma Bakanına, çıraklık ve staj mağdurları soruldu!
Çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staja başlama tarihlerinin, sigortalılık başlangıç sayılması için düzenleme yapılacak mı?

Çıraklık, kursiyerlik ve staj başlangıç tarihlerinin sigorta başlangıç tarihi sayılması Çalışma Bakanına soruldu:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa'nın 98. Ve TBMM İç Tüzüğünün 96. Maddeleri gereğince talep ederim. 27.03.2023 Uzm. Dr. Hüseyin Avni AKSOY Karabük Milletvekili

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5. Maddesinin(b) bendi ile 3308 sayılı Kanun da belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası bakımından sigortalı sayılmıştır. 

Ancak, uzun vadeli sigorta kollan bakımından, sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesi eşitsizliğe ve mağduriyete neden olmaktadır. 

Bu durumda; 

1 - Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin, çıraklık, kursiyerlik ve staj başlangıç tarihlerinin uzun vadeli sigorta kollarında hizmet ve sigorta başlangıcı sayılması yönünde Bakanlığımzca yürütülen bir çalışma var mıdır? 

2- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere borçlanma hakkı tanınması düşünülmekte midir? 

3- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için staja başlama tarihlerinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınması için Bakanlığımzca bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.