Ekonomist Mustafa Sönmez'den memur maaş zammı öncesi TÜFE tahmini

Ekonomist Mustafa Sönmez'den memur maaş zammı öncesi TÜFE tahmini
Ekonomist Mustafa Sönmez, Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla dolar kurunun geldiği noktaya dikkat çekerek, TÜFE'nin geleceği seviyeyi açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yeni hükümetin ekonomi yönetimindeki değişimin ardından 18 Mart 2021'den (27 ay) bu yana ilk kez faiz artırdı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan  ay  sonra faiz artırma kararı aldı ve politika faizi 650 baz puanlık artışla yüzde 8,5'tan yüzde 15'e yükseltildi.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Karar sonrası piyasaların durulması beklenirken, dolar/TL arka arkaya yeni rekorlar kırarak 25 TL sınırını aştı. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası, kredi kartı sahipleri ve kredili mevduat hesabı olan banka müşterilerinin ödediği faiz oranları artırıldı. Faiz kararı ile bankalardaki kredilere erişmede zorluklar yaşanacağı belirtiliyor

Mustafa Sönmez, ekonomide yaşanan bu gelişmeler sonrası dolar kurunun bir ayda geldiği seviyeye üzerinden TÜFE tahmininde bulundu. Sönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TL'nin 18 Mayıs'tana beri değer kaybına işaret ederek, şunları söyledi:

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

"Perşembe faizi yüzde 15 ilan edildikten sonra 2 günde dolar 23.5 TL'den 25.5 TL'ye geldi. Yüzde 7 artıştır bu. Seçim öncesini 19,5 TL'ye alsanız bir ayda yüzde 31'e yakın artıştır bu. Başka bir ifadeyle yüzde 23.5 devalüasyon! TL'nin değerinin neredeyse dörtte 1'ini 1 ayda kaybetmesi yani. TÜFE, yüzde 50'ye gider."

habererk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum