İşte TBMM'de kabul edilen emekliye yüzde refah payı zamm

İşte TBMM'de kabul edilen emekliye yüzde refah payı zamm
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen maddeye göre emekli maaşlarına yüzde 6,34 oranında refah payı zammı verilecek

Dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda emeklilere verilecek refah payı zammı da görüşüldü. Komisyonda kabul edilen maddeye göre emeklilere yüzde 6,34 oranında refah payı zammı verilecek. Eneflasyonla birlikte memur emeklilere yüzde 17,55, SSK ve Bağkur Emeklilerine ise 19,77 zam verilmişti. Bu zam ile birlikte toplam zam yüzde 25 olmaktadır.

İşte memur emeklilerine verilen zamma dair madde

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

“MADDE...- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.

“EK MADDE 86- Bu Kanuna göre emekli, adi malullük, vazife malullüğü aylığı ile dul ve yetim aylığı bağlananlara, ödenen aylıklar ve bu Kanunun ek 81 ve ek 85 inci maddeleri uyarınca yapılan ek ödemeler hariç aylıkları ile birlikte her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamının %6,34’ü oranında ilave ödeme yapılır.

Bu ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmesini izleyen iki ay içinde faturası karşılığında Hâzineden tahsil edilir.

Bu madde uyarınca yapılacak ödeme, 8/2/2006 tarihli ve 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesi uyarınca yapılacak ek ödemenin matrahına dahil edilmez.

Yukarıdaki hükümler 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılar ile hak sahipleri hakkında ilgisine göre uygulanır.”

Gerekçe: Maddeyle 5.510 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan emekli memurlar ile hak sahiplerine ödenen aylıkların yüzde 25 oranında artırılması sağlanarak emekli ve hak sahiplerinin refahlarının yükseltilmesi amaçlanmıştır.

İşte Bağkur ve SSK emeklilerine verilen zamma dair madde

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

MADDE...- 31/5/2006 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 97- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerine;

a) 2023 yılı Ocak ayından önce bağlanmış ve 2023 yılı Ocak ödeme döneminde Kanunun geçici 92 nci maddesine göre artırılmış gelir ve aylık tutarları,

b) 2023 yılında bağlanacak malullük, yaşlılık veya ölüm aylıklarının 27 nci, 29 uncu, 33 üncü ve geçiş 2 nci maddelere göre 2023 yılı Ocak ayı itibarıyla hesaplanan ve geçici 92 nci maddesine göre arttırılmış tutarları, dosya bazında ödenmesi gereken miktar esas alınmak kaydıyla 2023 yılı Temmuz ödeme döneminden geçerli olmak üzere % 25 arttırılır.

Birinci fıkranın (a ) ve (b) bentlerin de belirtilen şekilde artırılan gelir ve aylıklar, 2023 yılı Temmuz ödeme döneminde 55 inci maddeye göre ayrıca artırılmaz . ”

Gerekçe:
Maddeyle 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerine ödenen gelir ve aylıkların yüzde 25 oranında artırılarak sigortalı ve hak sahiplerinin refahlarının yükseltilmesi amaçlanmıştır.
Ayrıca, maddeye eklenen ikinci fıkrayla gelir ve aylıklara aynı dönemde yapılacak artışa ilişkin 5510 sayılı Kanun’un 55’nci maddesi uyarınca uygulanmaması amaçlanmıştır.
 
gazetememur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
7 Yorum