Memur maaşlarına ince ayar yapılacak

Memur maaşlarına ince ayar yapılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın beraber yürüttüğü memur maaşı düzenlemesi için sona gelindi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'En düşük memur maaşı 22 bin TL olacak' müjdesinin bu hafta içinde Meclis'e gelmesi bekleniyor. Önce TÜİK'in Çarşamba günü açıklaması ile memur enflasyon farkı kesinleşecek. Ardından refah payı ve seyyanen artışlar duyurulacak. Memur zammı ne kadar olacak?

MECLİS'TE MEMUR MAAŞ ZAMMI MESAİSİ

TBMM 4 Temmuz salı günü mesaiye başlıyor. Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta en düşük memur maaşının 22 bin TL olarak belirlenmesi ve emekli aylıklarına enflasyon ve refah payı olarak yapılması öngörülen zamlarla ilgili yasal düzenlemenin görüşülmesi bekleniyor.

MİLYONLARIN GÖZÜ TÜİK'TE: REFAH PAYI HARİÇ MEMUR ZAMMI 5 TEMMUZ'DA KESİNLEŞECEK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 5 Temmuz Çarşamba günü saat 10:00'da Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Bu açıklama sonrası 6 aylık enflasyon rakamları dolayısıyla memur enflasyon farkı kesinleşecek. Bu orana Yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı ilave edilerek refah payı hariç memur zammı belli olacak.

İŞTE TEMMUZ 2023 MEMUR ZAMMI MAAŞ BELİRLEME TAKVİMİ

    5 Temmuz saat 10:00'da TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak ve memur zammı refah payı hariç kesinleşecek
    Refah payı (Ek zam) ve seyyanen artış duyurulacak
    Düzenleme Meclis Başkanlığı'na sunulacak
    Çalışma TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçecek
    Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşacak
    Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla memur zammı düzenlemesi 15 Temmuz öncesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN TORBA YASA TEKLİFİ HAZIR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın beraber yürüttüğü memur maaşı düzenlemesi için sona gelindi. TÜİK'in 6 aylık enflasyon rakamlarını duyurması sonrası düğmeye basılacak. Torba yasa teklifi olarak Meclis Başkanlığı'na sunulması planlanan düzenlemenin de TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nun ardından da Genel Kurul'un gündemine gelmesi bekleniyor.

MECLİS TATİLE GİRMEDEN DÜZENLEME YASALAŞACAK

Yukarıda belirttiğimiz takvimdeki gibi emekli ve memur zammı 6 adımda kesinleşecek ve 15 Temmuz 2023 öncesi Meclis tatile girmeden Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Başkan Erdoğan'ın talimatı sonrası AK Parti milletvekilleri emekli ve memur zammına öncelik verecek.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN TL OLACAK

Yapılacak düzenleme ile evli ve 2 çocuklu bir memurun en düşük maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin liraya yükselecek. Taban aylıkta zam oranı yüzde 85,68 olarak kayıtlara geçecek.

TÜM MEMURLARIN MAAŞLARINA İNCE AYAR

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Ayrıca tüm memurların maaşlarına kamuda çalışma barışını koruyacak şekilde göreve, unvana, mesleki dereceye göre ince ayar yapılacak.

6 AYLIK ENFLASYON TAHMİNİ

Merkez Bankası Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları açıklandı. Bu veriler Temmuz zammı öncesi ekonomistlerin son beklenti anketi oldu. Ekonomistler Haziran ayı için yüzde 2,81 enflasyon tahmininde bulundu. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammı ve memur zammını belirleyecek 6 aylık enflasyon rakamları yüzde 18,50 civarında olacak. Ortalama beklenti ise yüzde 18-20 arasında oldu.

Buna beklentiye göre hesaplamalar şöyle gerçekleşti:

    6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ : Yüzde 18,50
    6 AYLIK SSK-BAĞKUR ZAMMI : Yüzde 18,50
    6 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI : Yüzde 10,31
    MEMUR TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI : Yüzde 6
    6 AYLIK MEMUR ZAMMI : Yüzde 16,31

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?

SSK ve Bağ-Kur emeklisi her yıl Ocak-Temmuz döneminde olmak üzere 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam alıyor. Milli gelir artışlarının tabana yayılma politikası çervesinde bu rakamların üzerine ilave refah payı verilebiliyor.

Memur ve memur emeklisi ise tıpkı emekliler gibi 6 ayda bir zam alıyor. Burada toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı toplamı kadar zam söz konusu oluyor. Memur enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammının üzerinde enflasyon rakamını ifade ediyor.

Toplu sözleşme zammı Ocak 2023 döneminde yüzde 8 olarak uygulandı. Temmuz 2023 içinse bu rakam yüzde 6 oldu.

Ocak 2023'te 6 aylık enflasyon rakamı yüzde 15,40 olarak gerçekleşti. Bu rakam refah payı hariç Ocak 2023 SSK ve Bağ-Kur emeklisi zammı oldu. Bu dönemde enflasyon farkı ve toplu sözleşme dahil memur ve memur emeklisi zam oranı ise yüzde 16,48 oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan emekli ve memur zammının yüzde 30'a tamamlanacağı müjdesini verdi. Meclis düzenlemesi ve Resmi Gazete süreçlerinin ardından emekliler yüzde 14,60, memurlar da yüzde 13,52 ek zam almış oldu.

MEMUR ZAMMI İÇİN 3'LÜ REFERANS DEĞER

    Ocak döneminde yapılan ek zam artışı
    Kamu işçisine yapılan yüzde 45'lik zam oranı burada tüm memur maaşları için bir referans olacak.
    Asgari ücretin yüzde 15'in üzerinde refah payı ile belirlenmesi bir diğer referans

MEMUR MAAŞLARI İÇİN İNCE AYAR YAPILACAK

Memur ve memur emeklisi maaşları belirlendikten sonra meslek meslek maaşlara ince ayar verilecek.

Memurlar ve memur emeklileri maaşları aşağıdaki zamları alacak:

    Toplu sözleşme zammı
    Enflasyon farkı
    Refah payı
    Seyyanen artış ve maaşlara ince ayar

EK ZAM NE KADAR OLACAK? İŞTE MASADAKİ RAKAMLAR

1. formül: Kamu işçisi zammı referans alındığında memur zammının yüzde 40-45 düzeyinde gerçekleşebilir. TCMB'nin Temmuz zammı öncesi son anketi ile beraber değerlendirildiğinde memur zammı yüzde 40 olursa ek zam yüzde 23,69, yüzde 45 olursa ek zam 28,69 olacak.

2. formül: Ocak 2023'teki gibi yüzde refah paylı tüm maaşlara yüzde 30 zam uygulanabilir. 22 bin TL'ye ulaşmayan maaşlar burada bu rakama çekilebilir. Daha sonra tüm memurların maaşlarına kamuda çalışma barışını koruyacak şekilde göreve, unvana, mesleki dereceye göre ince ayar yapılabilir.

Burada en öne çıkan rakamlar yüzde 30 zamma ilaveten 3000 TL ila 7000 TL arasında değişen maaş artışları oldu.

65 YAŞ VE ENGELLİ AYLIĞI GİBİ SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ MEMUR ZAMMI İLE ARTIYOR

Temmuz ayında memur maaşları için belirlenecek zam oranı aynı zamanda 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hasta yardımı ve engelli aylığı gibi sosyal yardımları ve kıdem tazminatı tavanını da yükseltecek. Bu tutarlar asgari ücret ile değil memur zam oranı ile belirleniyor.

MEMUR ZAMMI KIDEM TAZMİNATI TAVANINI DA DEĞİŞTİRECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre Ocak-Temmuz 2023 döneminde kıdem tazminatı tavanı 19.982,83 TL oldu.

    Memur zammı yüzde 30 olursa kıdem tazminatı tavanı 25.977,68 TL
    Memur zammı yüzde 35 olursa kıdem tazminatı tavanı 26.976,82 TL
    Memur zammı yüzde 40 olursa kıdem tazminatı tavanı 27.975,96 TL
    Memur zammı yüzde 45 olursa kıdem tazminatı tavanı 28.975,10 TL olacak.

İŞTE MAAŞ HESAPLAMA İÇİN ÖRNEK TABLOLAR

Merkez Bankası Mayıs Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi ve ortalama ek zam hesapları ile; Meslek meslek emekli ve memur maaşlarını, 65 yaş aylığı ve engelli aylığı dahil sosyal yardım ödemelerini hesapladık...

1. MEMUR MAAŞI TABLOSU

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

NOT: Rakamlar zam oranı ve seyyanen artış yerine toplam dikkate alınarak ortalama olarak tabloya yansıtılmıştır.

22 bin TL'nin altında kalan maaşlar bu rakama tamamlanacak. Maaş hesaplamalarına, bölgesel ödemeler, ek ders ücreti, vekalet ücreti, döner sermaye ödemesi ve yabancı dil tazminatı gibi ödemeler yer almıyor. Aile ve çocuk yardımı ödeneği ise dahildir. Aile ve çocuk yardımı ödeneği hesabında çalışmayan eş ve 2 çocuk (0-6 yaş grubu ve diğer) esas alınmıştır.

2. EMEKLİ MEMUR MAAŞI TABLOSU

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

En düşük memur maaşı yüzde 85'i aşan artışla 11 bin 848 liradan 22 bin lira bandına yükselecek. Bu artış aynı oranda memur emeklisine de yansıyacak. Bu rakam da 14 bin 670 liranın üzerinde olacak. Bu rakamın altında kalan memur emeklisi maaşları yine bu düzeye yükselecek. Bunun dışında diğer birçok emekli memurun maaşının 17 bin lira bandına çıkacağı göze çarpıyor.

3. SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ TABLOSU

Yukarıdaki tabloda 6 aylık enflasyon beklentileri ve ek zam hesabına göre yeni 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hasta yardımı ve engelli aylığı hesabı yer alıyor.

MEMURA KİRA YARDIMI DA VERİLECEK

Memurun rahat nefes alması için yapılacak düzenlemeyle metropollerde yaşayanlara Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan memura benzer şekilde ödemeler yapılacak.

    Memura büyükşehir tazminatı ödenecek
    Memurun görev yaptığı il ve ilçeye göre kira yardımları yapılacak
    Öğretmen, polis gibi meslek grupları için özel lojman olanağı tanınacak

Bu düzenlemenin maaş zamlarından sonraki dönemde gündeme gelmesi bekleniyor. Meclis'in öncelikli gündemi emekli ve memur zammı olacak.

METE DİRİCE/Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum