Memurlar ne kadar zam alacak? Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş açıkladı

Memurlar ne kadar zam alacak? Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş açıkladı
Ocak 2024 en düşük memur ve emekli maaş için yeni tahmin! Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş zam oranı için öngörüde bulundu!

2024 ilk yarısında memur, emekli ve asgari ücret artışı merak ediliyor. Ahmet Kurtuluş emekli ve memura yüzde 50 oranında zam açıklamasında en düşük memur maaşı için 33 bin 25 TL ve memur emeklisi maaşı için de 14 bin 814 TL tahmininde bulundu.

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş açıklamasında asgari ücrete ile memur ve emekli maaşlarına yüzde 50 artış olacağını söyledi.

Asgari ücret düzenlemesinde bundan önceki dönemden farklı olarak 6 ayda bir zam uygulaması 2024 yılı itibarıyla sonlanacaktır. Belirlenecek olan asgari ücret 2024 yılı boyunca uygulanacak olan asgari ücret olacaktır.

MEMURLARA NE KADAR ZAM OLACAK?

Memurlara yaklaşık yüzde 50 civarında bir enflasyon artışı ve toplu sözleşme zammını üst üste koyduğumuzda bu minvalde bir artış olacağını düşünüyoruz. En düşük memur maaşı 33 bin 25 TL seviyelerine gelecektir. Yüzde 50 artış memurların geneli için öngörülüyor diyebiliriz.

EMEKLİLER İÇİN TAHMİNLER NELER?

Emeklilere de yüzde 50 artış olacağı kanaatindeyim. Refah payı eklendiğinde 7500 TL olan en düşük emekli maaşı 11 bin 250 TL seviyesine ulaşacaktır.

En düşük memur emeklisi maaşı 9 bin 876 TL’den, 14 bin 814 TL seviyesine gelecektir.

EMEKLİYE DÜZENLEME NE ZAMAN OLACAK?

Burada iki seçenek var. Cumhuriyetin 100. yılında ikramiye verilmesi şeklinde. İkinci olarak en düşük emekli maaşının artırılması şeklindedir. Kök maaşa göre zam yapıldığında 7500 TL’nin altında kalan emekliler oldu. Bu kesim ücret artışından yararlanamayarak en düşük maaşı almaya devam etti.

Bu kesimin çok yoğun bir talebi var. En düşük maaşı alanlar emeklilerin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan bir kesim. Ancak bu talebin karşılanması bütçede sapmalara yol açacaktır. Bence 29 Ekim’de Cumhuriyetin 100 yılı hasebiyle emeklilere ikramiye verileceği esas artışın ocak ayına sarkacağı kanaatindeyim.

Ara dönemde en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseltilse bile yılbaşı itibarıyla yeniden maaşlara artış yapılması ihtiyacı doğacak. Bu en düşük emekli maaşının yılbaşında tekrardan artarak 15 bin TL seviyelerine gelmesi demek. Bu bütçede çok karşılık bulmayacak bir rakamdır. Bence ilk etapta ikramiye verilecek esas zammın da ocak döneminde yapılacağı kanaatindeyim.

ORANSAL ZAM MI, SEYYANEN ZAM MI YAPILACAK?

Yılbaşında yapılacak zam en düşük emekli maaşını belirleyecektir. Daha önceki dönemlerde enflasyon üstüne refah artışı yapılarak zamlarda en düşük emekli maaşı da ayrıca belirtilirdi. Maaşlara şu kadar zam, en düşük emekli maaşı da şu kadar oldu denilirdi. Temmuz ayında en düşük emekli maaşına artış olmadığı için maaşlar piyasa gerçeklerinin altında kaldı.

Yeni dönemde kök maaş polemiği ortadan kalkacaktır ve yeni dönemde maaş 11 bin TL 250 TL olacaktır. Emeklilere oransal artış olacak. Bunun dışında kalan tüm emekliler için yine alt sınır belirlenecektir. Şu anda 7500 TL lan alt sınırın 11 bin 250 TL’ye yükseleceği kanaatindeyim.”

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.