Merkez Bankası verilerine göre memur zam oranı ne kadar olacak?

Merkez Bankası verilerine göre memur zam oranı ne kadar olacak?
Emekli ve memur maaşlarına ocak ayında olası ne kadar zam yapılacak. İşte milyonlarca emekli ve memuru ilgilendiren detaylar...

Memur ve emekli maaşına gelecek zam oranı ile ilgili tahminler ortaya çıktı.

Temmuz ayı enflasyon rakamları memur, memur emeklisi, SGK, Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı oranı belirlendi.

Milyonlarca memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yılın geriye kalan 6 ayına ilişkin olan ilk Temmuz ayı enflasyon verisi açıklandı.

Temmuz ayında enflasyon aylık yüzde 9,49 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 9,49'luk enflasyon farkını ilk aydan hak etmiş oldu.

Ancak bu zam Ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak hesaplanacak.

Geriye Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN FARKLI 
Memur ve memur emeklileri için 2024-25 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor.

Bundan dolayı ortaya sözleşmeden doğacak olan zam belirlenmediği için Temmuz ayı itibarıyla alacakları enflasyon farkı da belirlenmedi.

Bundan dolayı ortaya sözleşmeden doğacak olan zam belirlenmediği için Temmuz ayı itibarıyla alacakları enflasyon farkı da belirlenmedi.

Memur ve memur emeklileri için de enflasyon oranlarının aylık olarak birikimli hesaplanması neticesinde zam Ocak ayında belli oluyor.

Bunun için geriye kalan Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

2023 YILI ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE KAÇ? 
Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 42,07'den 61,01'e yükseldi. Tüketici Fiyat Endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,92 artış göstermişti.

MERKEZ BANKASI'NIN ENFLASYON YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ DE AÇIKLANDI 
Merkez Bankası 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi belli oldu. TCMB Başkanı Gaye Erkan, enflasyonun 2023 yılı sonunda yüzde 58 olarak gerçekleşeceği ve 2024 yıl sonunda yüzde 33 seviyesinede tahmin edildiğini söyledi.

Erkan, 2025 yıl sonunda ise enflasyonun yüzde 15 olarak gerçekleşeceği tahmin edildiğini belirtti. Bir önceki enflasyon beklentisi bu yıl sonu için yüzde 22,3, gelecek yıl sonu için yüzde 8,8 seviyesinde bulunuyordu.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN İLK HESAP ORTAYA ÇIKTI 
Enflasyon beklentilerine göre Ocak 2024 emekli maaşı zammı için ilk hesap ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın 2023 yılı 3. enflasyon raporu açıklandı.

Hafize Gaye Erkan'ın ilk toplantısı olması nedeniyle basın tarafından oldukça ilgi gören bu toplantı da Erkan, Merkez Bankası'nın 2023, 2024 ve 2025 yılı enflasyon tahminlerini paylaştı. Buna göre;

2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 58

2024 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 33

2025 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 15 olarak tahmin edildi.

OCAK 2024 EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NE KADAR OLACAK? 
Merkez Bankası'nın yüzde 58'lik 2023 yıl sonu enflasyon beklentisine göre yeni SSK, Bağ-Kur emekli zammını hesapladık. Memur ve memur emeklisi içinse 2023 yılında uygulanacak toplu sözleşme zammı için süreç Ağustos ayında nihaye erecek. Toplu sözleşme sonrası Ocak 2024 memur zammı için de hesaplamalar gelecek.

Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine göre; TÜFE endeksi 1782,95 seviyesine yükselecek. Bu rakam değerlendirildiğinde yılın ikinci yarısı için 6 aylık enflasyon oranı yüzde 31,92 olarak hesaplandı. Yani bu rakam refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı olacak.

gazetevatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.