Prof. Dr. Aziz Çelik dikkat çeken açıklama: Yüzde 42,6’lık zam gerçek değil!

Prof. Dr. Aziz Çelik dikkat çeken açıklama: Yüzde 42,6’lık zam gerçek değil!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün yapılan kabine toplantısı ardından SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılacak zam oranını, ilave yüzde 5’lik artışla yüzde 42,6 olduğunu açıklamasına itiraz geldi.

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, emeklilerin kök aylık sorununa dikkat çekerek yapılan zam oranının yüzde 42,6 olmadığını iddia etti.

Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli aylıklarına yapılacak zam oranını değerlendirdiği açıklamasında, emeklilere yapılacak zam oranının gerçeği yansıtmadığını ve 7 bin 500 liranın altında emekli aylığı alanların yüzde 33 zam alacağını şu sözlerle ifade etti:.

Kamuoyunda bu emekli aylıklarının yüzde 42,6 oranında arttırıldığışeklinde yorumlandı. Bu gerçeği yansıtmıyor. Bunun temel sebebi kök aylık garabeti dediğimiz uygulamadır. Bu artış emeklilerin kendi kök aylıklarına yapılacak ve kök aylıklarına yapılan artış 10 bin liranın altında kalırsa aylıklar Hazine tarafından 10 bin liraya tamamlanacak. Şu anda zaten emekliler tamamlama işlemi nedeniyle 7 bin 500 lira alıyorlar. Dolayısıyla 7 bin 500 liranın altında emekli aylığı alanlar daha düşük zam alacaklar. Örneğin; 7 bin 400 lira alanlar yüzde 40 zam alacak. 7 bin 300 lira olanlar yüzde 38,8 zam alacak. 7 bin 200 lira olanlar yüzde 37 zam alacak. 7 bin 10 lira ve altında aylık alanlar ise yüzde 33 oranında zam alacak. Dolayısıyla yüzde 42,6’lık zam iddiası gerçek değildir. En düşük emekli aylığı yüzde 33 oranında arttırıldığı için emeklilerin fiilen eline geçen miktardaki artış yüzde 33,3 olacak. Daha yüksek emekli aylığı alanlarda elbette bu 42,6 olacak ama ülkemizde emeklilerin çok büyük bir bölümü 7 bin 200 lira seviyesinin altında emekli aylığı alıyor. Dolayısıyla gerek emekliler gerek dul ve yetimler bunun çok altında artış olacak. Yani artış yüzde 33 ile sınırlı kalmıştır" dedi.

halk tv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum