Adliye çalışanları nöbet ücretlerine zam istiyor

Adliye çalışanları nöbet ücretlerine zam istiyor
Adalet Bakanlığına bağlı adliyelerde görev yapan Zabıt Katipleri ve Mübaşirlere 6. Dönem Toplu Sözleşme hükümleri gereğince en az 5 saat fiilen adliyede çalışma şartıyla koşullu olarak ödenen ve saatlik 2,2 TL'ye tekabül eden günlük 55 TL nöbet ücreti adalet personelinin tepkilerine neden oldu.

Sosyal medyada duruma tepki gösteren adalet personeli, Adalet Bakanlığınca nöbet tutan personele ödenen saatlik 2,2 TL nöbet ücreti tarifesinin, 1 tam gün nöbet tutulması karşılığında 1 günlük 55 TL olarak ödendiğini ifade ederken, bu ücretin diğer kamu kurumlarında ödenen nöbet ücretlerine nazaran oldukça düşük olduğu ve nöbet hizmetinin karşılanması için adliyeye gidiş-dönüş, yemek, su vb. ihtiyaçların bu ödeme ile karşılanamadığını dile getirdiler.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Öte yandan, Adalet Bakanlığınca nöbet ücretinin 1 günlük 55 TL olarak ödenebilmesi için, uygulamada en az 5 saat fiilen adliye içerisinde çalışarak nöbet tutma ve bu işlemlere dair tutanak tutma zorunluluğunun şart koşulduğunu belirten adalet personeli, zaten nöbet listesinde adlarının yer alması nedeniyle fiilen evde nöbet için hazır olarak beklediklerini ve iş çıkması durumunda adliyeye gittiklerini dolayısıyla diğer kamu kurumlarındaki gibi icapçı mantığıyla nöbetlerini tuttuklarını ancak evde bu şekilde nöbet için hazır bekleme durumunun Adalet Bakanlığınca nöbet hizmetinden sayılmaması nedeniyle nöbet ücretini tam anlamıyla alamadıklarını ve  bu durumun angarya olduğunu belirttiler.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Adliyelerdeki nöbet hizmetinin, sağlık teşkilatındaki gibi icapçı nöbet olarak değerlendirilerek en az 5 saat fiilen adliyede bulunarak nöbet tutma kotasının kaldırılmasını isteyen adalet personeli, mevcut uygulamadaki nöbet ücretinden tam anlamıyla yararlanamadıklarını ve bu ücretin ekonomik koşullara göre arttırılarak ayrıca, resmi ve dini bayram günleri ile resmi tatillerde de arttırımlı nöbet ücreti ödenmesi gerektiğini ifade ettiler.

gazetememur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.