Kamudaki müfettişler istifa ediyor! Maaşları ve özlük hakları geride kaldı

Kamudaki müfettişler istifa ediyor! Maaşları ve özlük hakları geride kaldı
Kamu kurumlarında görevli müfettiş ve denetçiler, sayıları yaklaşık 20 bin olan devlet denetim elemanlarını temsilen Ankara’da eylem yaptı.

Yapılan açıklamada, “Gelinen süreçte başta maaş, tazminat, ek gösterge anlamında benzer öneme sahip diğer mesleklere kıyasla çok geri kalmış durumdayız. Diğer meslek gruplarının özlük haklarına yapılan iyileştirmelerin hiçbiri bizim için yapılmamıştır. Yüzlerce müfettiş ve denetçi, en verimli dönemlerinde meslekten istifa etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Vergi Müfettişleri Derneği’ne üye müfettiş ve denetçiler, bugün Ulus’taki Atatürk Anıtı’nın önünde toplanarak özlük haklarının iyileştirmesini talep etti. Kamu denetim elemanları, hazırladıkları temsili dilekçeleri, üzerlerinde "Denetim Hizmetleri Sınıfı", "Denetim Tazminatı", "7200 Ek Gösterge", "Harcırah Tutarlarının İyileştirmesi" yazılı kutulara attı, Atatürk Heykeli'nin önüne siyah çelenk bıraktı.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

’20 BİN KİŞİYİ TEMSİL EDİYORUZ’
Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Ahmet Halis Başli, şunları söyledi:

"Bugün burada, sayıları yaklaşık 20 bin olan, ülkemizin inceleme, teftiş ve denetim kurullarında görevli tüm denetim elemanlarını temsil eden dernek başkanları ve meslek mensupları olarak toplanmış bulunuyoruz. Müfettiş, denetçi ve kontrolörlerden oluşan kamu denetim elemanları, ülkenin her bölgesinde denetim, rehberlik, teftiş, inceleme ve soruşturma görevlerini icra etmektedir. Kamu denetim elemanları, yapmış oldukları iç ve dış denetimlerde, doğrudan bağlı oldukları bakan, başkan ya da genel müdür adına hareket ederek, devletin o alandaki en üst idari otoritesini temsil etmektedirler.

Geçmişi Osmanlı İmparatorluğu’na dayanan teftiş/denetim kurul ve birimleri, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde ve idarenin kurumsallaşmasını tesis etmede öncü rol üstlenmişlerdir. Bu kurumsal yapılar, yazılı düzenlemelerin yanında kendi geleneklerini oluşturarak kamuya değer katmış, kamu kurum ve kuruluşlarına eğitimli, nitelikli ve tecrübeli yöneticiler yetiştirmiş ve yetiştirmeye devam etmektedir.

‘KRİTİK ÖNEME SAHİP İŞLERDE GÖREV ALDIK’
Devletin, düzenleyici ve denetleyici fonksiyonunu icra eden kamu denetim elemanları, icra ettikleri dış denetimlerde de büyük başarı göstermektedir. Örneğin başta FETÖ olmak üzere terörün finansmanının engellenmesi, kayıt dışı mal ve varlıklarının kayıt altına alınması ve raporlanarak devletimize iade edilmesi, son yılların en büyük mali operasyonu olarak nitelendirilen ve basında ciddi ses getiren Demir Yumruk Operasyonu gibi bir çok mali suç operasyonun icra edilmesi, Enflasyonla Mücadele Timlerinde fiili envanter, stok ve fiyat çalışmalarının sahada yönetilmesi ve icra edilmesi gibi bir çok kritik öneme sahip işlerde kamu denetim elemanları görev almışlardır ve halen de bu görevlerini layıkıyla yerine getirmektedirler.

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

‘MAAŞLARIMIZ ÇOK GERİ KALMIŞ DURUMDA’
Ülkemizde denetim denildiğinde, 'şurada bir sorun var, bunu kim çözer' diye sorulduğunda, 'şu noktada bilinmeyen bir konu var, bunu kim araştırır' denildiğinde, 'şöyle bir ekip kurulacak, bu ekibe kim liderlik yapar' diye sorulduğunda akla ilk gelenler kamu denetim elemanlarıdır. Yukarıda konumu ve önemi anlatıldığı üzere, sayıları yaklaşık 20 bin olan devlet denetim elemanları, gelinen süreçte başta maaş, tazminat, ek gösterge anlamında benzer öneme sahip diğer mesleklere kıyasla çok geri kalmış durumdadırlar. Özellikle 2011 yılı sonrasında diğer meslek gruplarının özlük haklarına yapılan iyileştirmelerin hiçbiri kamu denetim elemanları için yapılmamıştır.

‘KAMU DENETİM ELEMANLARINA HİÇBİR İYİLEŞTİRME YAPILMADI’
Örneğin bu yıl itibarıyla Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu ile genel idare hizmetleri sınıfındaki istisnasız tüm idarecilere ek zam, ek gösterge iyileştirmeleri yapıldığı halde kamu denetim elemanları için hiçbir iyileştirme yapılmamıştır. Dolaylısıyla merkezi denetim elemanları ile benzer aşamalardan geçerek mesleğe alınan hakim, savcı, mülki idare amiri ve Sayıştay denetçisi gibi kariyer mesleklere yönelik yapılan düzenlemeler dikkate alındığında, Adalet ve Mülkiye müfettişleri ile Sayıştay denetçileri dışında kalan bütün denetim elemanlarının özlük hakları çok gerilerde kalmıştır.

Neticede hem yetersiz özlük hakları hem de içinde bulunduğumuz mevcut ekonomik koşullar nedeniyle yüzlerce müfettiş ve denetçi, en verimli dönemlerinde meslekten istifa etmekte ve özel sektörde çok daha iyi imkanlarla işe başlamaktadır. Söz konusu istifalara ilişkin sayılar gerek bakanlıklar gerekse de personel genel müdürlüğü kayıtlarında mevcut olup, bu sayılar her yıl katlanarak artmaktadır. Bu sebepledir ki devletimiz, yetişmiş denetim gücünü kaybetmektedir. Bu kayıpların önlenmesi için günümüz şartlarına uygun bir iyileştirmenin yapılması artık kaçınılmaz bir zorunluluktur.

‘ÖZLÜK SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ İÇİN HİÇBİR ADIM ATILMADI’
Denetim elemanlarını temsil eden mesleki dernekler olarak, düşük ücret alan denetim elemanlarının özlük sorunlarının çözülmesi amacıyla başta hükümet yetkilileri ve Maliye bürokrasisi olmak üzere bütün muhataplarımıza taleplerimizi iletmemiz ve yapılan görüşmeler neticesinde söz konusu taleplerimizin haklı görünmesine ve çözüme yönelik tüm desteğin verileceği ifade edilmesine rağmen, şu ana kadar bu özlük sorunlarının çözülmesine yönelik somut hiçbir adım atılmamıştır.

Ülkemizin kalkınması ve iktisadi hedeflerine ulaşması, etkin ve verimli bir denetim sisteminin işlemesi, denetim elemanlarının moral ve motivasyonlarının yükseltilebilmesi ve çalışma barışının sağlanabilmesi için denetim elemanları adına taleplerimiz şunlardır:

375 sayılı KHK’ya ekli 3 sayılı cetvelin yeniden düzenlenerek her derecede görev yapanlar için ücret ve tazminat göstergelerinin ayrı ayrı en az 20.000 memur maaş katsayısı rakamı kadar artırılması veya hali hazırda uygulanan ücret ve tazminat rakamlarının denetim elemanlarına en az yüzde 50 oranında artırılarak uygulanması;

375 sayılı KHK’ya geçici madde eklenerek 3 sayılı cetvelde yer alan denetim elemanlarına, Adalet müfettişlerine verilen ek tazminat tutarı kadar 30.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda denetim tazminatı verilmesi;

Denetim elemanlarının ek gösterge rakamlarının ve makam tazminatlarının asgari 6400 olacak şekilde yeniden belirlenmesi;

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Denetim Hizmetleri Sınıfı’nın ihdas edilmesi:

İnceleme, denetim ve teftiş için yapılan görevlendirilmelerde harcırah tutarlarının en az kamu bankalarınca müfettiş/denetçiye verilen gündelik ve yolluk tutarına yükseltilmesi:

Devlet Memurları Kanunu’nun 68/B maddesi gereğince derece atamalarının tüm denetim elemanlarını kapsayacak şekilde ivedilikle yapılması

karar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum